"Kiusaamis- ja häirintätapaukset pitäisi selvittää aina puolueettomasti"

22.9.2022

Sanna Simontaival syksyllä ulkona kaupungin puistossa.
Sanna Simontaival haluaa auttaa seuroja kiusaamisen ja häirinnän vastaisessa työssä.

Kiusaamiseen puuttuminen ja sen ehkäiseminen on kaikkien yhteinen asia, ajatteli Sanna Simontaival noin kahdeksan vuotta sitten lukiessaan puhuttelevaa artikkelia kiusaamisesta.


Hän pisti toimeksi ja laittoi pystyyn #Eikiusita -kampanjan, joka toimii etenkin moottoriurheilun parissa. Kampanjapäällikkönä Simontaival käy puhumassa aiheesta vapaaehtoispohjalta myös esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, nuorisotiloissa ja urheiluseuroissa. Kampanjan puitteissa on järjestetty erilaisia tempauksia ja tapahtumia ympäri Suomen. Lisäksi hän on tehnyt seuralle häirintäselvityksen ja tekisi niitä mielellään lisääkin.

”Kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisy on avainsana. Ja jos kiusaamistapauksia tulee, mielestäni on tärkeää, että ne selvittää puolueeton henkilö tai taho. Näin vältytään esimerkiksi ennakkoasenteilta.”

Mikäli kiusaamista tai häirintää on ollut, sen jälkeen tarvitaan myös asianmukainen jälkihoito.

”Kiusaamisen juurisyy on myös hyvä selvittää. Kiusaajalla saattaa olla itsellään ongelmia.”

Entisenä koulukiusattuna ja koulukiusaajana hänellä on omakohtaista kokemusta aihepiiristä.

#Eikiusita -kampanja toimii vapaaehtoispohjalta yhteistyössä mm. Valopilkun, Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorten netin ja rikosuhripäivystyksen kanssa.

”Olisihan se hienoa, jos pystyisin joskus rakentamaan tästä työn itselleni. Auttaminen ja näistä asioista puhuminen on minulle intohimo.”

Hän on kouluttautunut nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

”Sosiaalialan tutkinto tuo kieltämättä lisää vakuuttavuutta tähän toimintaan.”


Ei lakaista kiusaamista maton alle

Vaikka kiusaamisesta puhutaan entistä enemmän, tietoon tulevat tapaukset ovat Simontaipaleen käsityksen mukaan vain jäävuoren huippu.

”Minusta esimerkiksi urheiluseurojen ja koulujen on rehellisempää myöntää, että kiusaamista on ja siihen puututaan kuin että asiat lakaistaisiin maton alle. Kiusaamis- ja häirintätapauksissa tarvitaan rohkeutta puhua asioista oikeilla nimillä.”

Kiusaamista ja häirintää vastaan taistellaan monien erilaisten kampanjoiden, ohjelmien ja yhdistysten voimin.

”Koronan takia monet urheiluseurat ovat olleet vaikeuksissa. Toivottavasti saamme harrastamisen kaarta pitemmäksi kiusaamisen vastaisella työllä.”

Välttämättä siihen ei tarvita paljon, että urheiluseurassa voidaan ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen helpommin.

”Usein riittää, että seurassa on yksi turvallinen aikuinen, jolle lapsi tai nuori voi kertoa luottamuksella asioista", Simontaival sanoo.

Ikänsä moottoriurheilussa mukana olleena Simontaival tietää, että moni asia saattaa aiheuttaa kitkaa, kun mukana on erilaisia ihmisiä.

”Esimerkiksi joku ei välttämättä ymmärrä sitä, että hänen puhetapansa on toisista loukkaava.”


Lisätietoa turvallisesta ja yhdenvertaisesta urheilusta löytyy muun muassa urheiluyhteisöjen Et ole yksin -sivustolta


Sanna Simontaipaleen yhteystietoja voi kysyä seurakehittäjä Juha Laukalta p. 050 406 0288 tai etunimi.sukunimi@popli.fi tai olla halutessaan yhteydessä myös meihin.