Hankkeen kuulumisia

Lajikokeilut ja koulutukset jatkuvat hankkeessa vielä koko kevään ajan

8.5.2023

Alkuvuodesta hankkeessa järjestettiin koulutuksia nuorille kerhonohjaajille sekä tapahtumajärjestämisestä kiinnostuneille. Tammikuun lopulla Suomen parkour -yhdistys kävi Oulussa kouluttamassa 4H-kerhonohjaajia parkourin saloihin ja heti seuraavana viikonloppuna hankkeen projektivastaava osallistui 4H-kerhonohjaajien koulutukseen Vihannissa, jossa käytiin läpi muun muassa lasten liikuntakerhon ohjaamisen perusteita. Lisäksi helmikuussa järjestettiin ensimmäiset Järkkää tapahtuma -koulutukset Tyrnävällä ja Vihannissa yhteistyössä Nousevan Rannikkoseudun nuorisoaktivaattorin kanssa.

Lajikokeilut puolestaan jatkuivat helmikuussa Alpualla, Parhalahdella ja Luohualla. Alpualla vietettiin ystävänpäivän iltaa lumikenkäillen, hiihtäen ja mäkeä laskien. Parhalahden luisteluriehassa pureuduttiin taitoluistelun ja perusluistelun saloihin, kokeiltiin talutusratsastusta ja liukulumikenkiä sekä etsittiin aarteita ja laskettiin mäkeä. Luohualla pelattiin jääkiekkoa, testattiin lumikenkiä ja tutustuttiin partion toimintaan. Maaliskuun puolella Murrossa päästiin pelaamaan lentopalloa, kun Kempeleen Lentopalloilijat kävivät ohjaamassa pari kokeilutuntia koulun liikuntasalissa. Viimeisimpänä lajikokeiluna järjestettiin maastopyöräilyä ja frisbeegolfia Lumijoella.

Kevään aikana on tulossa vielä pari lajikokeilua sekä koulutuksia. Toukokuussa Parhalahdella ja Lumijoella järjestetään suunnistuskoulut ja Raahessa nuorille sekä yhdistystoimijoille suunnattu Järkkää tapahtuma -koulutus.

Lajikokeiluja, koulutuksia ja paljon muuta

17.1.2023


Syksyn aikana hankkeessa on järjestetty erilaisia lajikokeilupäiviä kylillä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Alpualla ja Luohualla järjestettiin lajikokeilupäivät, joissa ohjelmassa oli muun muassa maastopyöräilyä, frisbeegolfia, suunnistusta ja geokätköilyä. Yhteistyössä olivat mukana Pyhäjoki- ja Raahenseudun Ladut, Siikajoen Liikuntatoimi, Siikajoen 4H-yhdistys, Alpuan kyläyhdistys sekä Luohuan maaseutuyhdistys. Parhalahdella puolestaan vietettiin syysloman alkajaisiksi Syysloman Hulinoita yhteistyössä Pyhäjoen 4H-yhdityksen, Raahenseudun Ladun ja Parhalahden kyläyhdistyksen kanssa. Viimeisin lajikokeilupäivä pidettiin Lumijoella, missä nuoret pääsivät kokeilemaan miekkailua ja nyrkkeilyä. Lajiohjaajina toimivat Oulun miekkailuseura ja Oulun kuntonyrkkeilijät. Tapahtumassa olivat mukana myös Lumijoen vapaa-aika- ja liikuntatoimi sekä 4H-yhdistys.

Ensimmäinen ohjaajakoulutus järjestettiin yhteistyössä Pyhäjoen-, Rannikon-, Vihannin- ja Siikajoen 4H-yhditysten kanssa syyskuussa Raahessa Lännenrannan leirikeskuksessa, jossa nelisenkymmentä nuorta ohjaajaa koulutettiin liikunta- ja muiden kerhojen ohjaamiseen. Koulutuksesta saatu palaute oli positiivista ja vastaavaa yhteistyötä jatketaan myös tämän talven aikana.

Syksyn aikana hankkeen projektivastaava kiersi myös kouluissa ja oppilaitoksissa yhdessä Nousevan Rannikkoseudun nuorisoaktivaattorin kanssa. Yhteisenä tavoitteena oli tavoittaa nuoria mukaan toimintaan ja sen suunnitteluun, sillä hanketta toteutetaan nuorten tarpeita ja toiveita kuunnellen. Yhteistyötä koulujen kanssa pyritään jatkamaan talven aikana toteutettavilla Järkkää tapahtuma -koulutuksilla.

Hanke jatkuu kesäkuun loppuun saakka ja erilaisia lajikokeiluita sekä muuta liikunnallista toimintaa tullaan vielä järjestämään kylillä. Ota pikimmiten yhteyttä hankkeen projektivastaavaan, jos yhdistyksenne tai seuranne haluaisi tulla esittelemään lajianne Murtoon, Lumijoelle, Alpualle, Parhalahdelle tai Luohualle!

Hanke liikuttaa jo - mukaan mahtuu vielä!

4.9.2022


Keväällä alkanut PoPLin Nuorille toimintaa kylille -hanke on edennyt kesän aikana jo käytännön tasolle. Hankkeeseen kuuluville kylille on päästy järjestämään liikunnallista toimintaa.

”Nuoria on kuunneltu liikunnallisen toiminnan järjestämisessä. He ovat toivoneet muun muassa pallopelejä skeittaamista ja frisbeegolfia. Maastopyöräily, kuntosali ja kamppailulajitkin on mainittu ideointityöpajoissa”, kertoo hankekoordinaattori Oona Kylmälä.

Hanke toimii valituissa kylissä, jotka ovat Alpua, Luohua, Parhalahti, Murto ja Lumijoki. Ne ovat sopivasti eri puolilta hankealuetta, joka käsittää Nousevan Rannikkoseudun Leader-alueen. Kaikissa on jo pidetty toiminnan aloituspalaveri ja osalle kylistä on ehditty jo toteuttaa toimintaa.


Pallopelejä, frisbeegolfia...

Alpuassa järjestettiin pallopeli-ilta yhteistyössä FC Raahen kanssa ja Murrossa oli Oulun Jousimiesten järjestämää jousiammuntakokeilua pyöräilytapahtuman yhteydessä. Parhalahdella oli frisbeegolfin opastusta ja paikalliselle kyläyhdistykselle tilattiin hankkeen toimintarahalla kaksi frisbeegolfkoria. Jokaiselle kylälle on varattu 1000 euroa toimintarahaa.

Vastaavan kaltaista toimintaa on tulossa muillekin kylille.

”Tarkoitus on jaotella tapahtumia sopivasti eri vuodenaikoihin, jotta nuorilla on mahdollisuus tutustua moniin erilaisiin lajeihin,”

Mukaan mahtuu lisää seuroja ja yhdistyksiä, jotka voisivat lähteä järjestämään liikunnallista toimintaa hankkeen kylillä. Yhteistyö voi olla vaikkapa yksittäisten lajikokeilujen järjestämistä. Niiden kautta seurat ja yhdistykset voivat saada uusia jäseniä tai ohjaajia.

”Jos seuroilla ja yhdistyksillä on ideoita tai tarpeita koulutuksiin, niitä otetaan vastaan,” Oona lupaa.

Toiminta voi olla myös esimerkiksi uusien ohjaajien kouluttamista nuorista.

Nuorille toimintaa kylille -hankkeen tavoitteet

  • Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten hyvinvointia parantamalla liikunnallisia harrastusmahdollisuuksia kylillä, joilla harrastustoimintaa on vähemmän,
  • Lisätä nuorten osallisuutta harrastustoiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa sekä saada nuoria toimijoita mukaan yhdistysten toimintaan
  • Tarjota yhdistyksille tukea nuorten tarpeista lähtevän matalan kynnyksen harrastustoiminnan kehittämiseen
Nuoria pelaamassa pallopelejä kaukalossa kesällä Alpuassa.
Alpuassa järjestettiin pallopeli-ilta kesällä. FC Raahe oli mukana järjestämässä peli-iltaa.