Pohjois-Pohjanmaan Urheilun Kunniagalleria

Pohjois-Pohjanmaan Urheilun Kunniagalleria on kunnianosoitus maakunnan urheilun sankareille. 

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kunniagalleriaan voidaan nimetä henkilöitä, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman eliittiin tai heillä on ollut muuten poikkeuksellinen merkitys urheilun historiassa.


Ensimmäiset henkilöt nimettiin kunniagalleriaan Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa 2022. Henkilöiden nimilaatat kiinnitetään kunniatauluun, joka löytyy jatkossa oululaisesta liikuntapaikasta. 


1. Yrjö Saarela

Painija Yrjö Saarela voitti mm. olympiakultaa 1912, olympiahopeaa 1908 ja maailmamestaruuden 1911. Suomen mestaruuden hän voitti useaan kertaan. Saarela edusti urallaan Oulunsuun Pohjaa ja Oulun Pyrintöä.

 

2. Tapani Niku

Hiihtäjä Tapani Niku saavutti Suomen olympiahistorian ensimmäisen hiihtomitalin voittamalla olympiapronssia talvikisoissa 1924. Suomen mestaruuden hän voitti useaan kertaan.   

Niku edusti urallaan Haapaveden Nuorisoseuran Urheilijoita, Haapaveden Hiihtäjiä ja Lahden Hiihtoseuraa.

 


3. Eero Tapio

Painija Eero Tapio saavuttanut mm. maailmamestaruuden 1967, MM-hopeaa 1969, MM-pronssia 1965 ja 1966 sekä Euroopan mestaruuden 1969 sekä EM- hopeaa 1967. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 1967. Suomen mestaruuden hän saavutti neljä kertaa. Tapio edusti koko uransa Haukiputaan Heittoa.4. Pirkko Määttä

Hiihtäjä Pirkko Määttä voitti olympiapronssia 1984 ja 1988, maailmanmestaruuden, MM- hopeaa ja MM-pronssia 1989. 
Määttä edusti koko uransa ajan Kuusamon Erä-Veikkoja.
.

5. Seppo Rounaja

Seppo Rounaja on saavuttanut jääpallossa MM hopeaa vuonna 1967. Hän osallistui MM-joukkueeseen viisi kertaa ja pelasi SM-sarjassa 16 vuotta, saavuttaen kolme kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. 
  

6. Kalevi Oikarainen

Hiihtäjä Kalevi Oikarainen on saavuttanut lajissaan maailmanmestaruuden, MM hopeaa, olympiapronssia ja useita Suomen mestaruuksia. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 1970. 


.  

7. Senja Nuolikivi

Hiihtäjä Senja Nuolikivi on saavuttanut urallaan useiden Suomen mestaruuksien lisäksi pronssimitalin niin Olympialaisissa kuin myös maailmanmestaruuskilpailuissa. Olympiapronssia vuonna 1964 ja MM pronssia vuonna 1970.  

.


8. Juha Väätäinen

Juoksija Juha Väätäinen on kaksinkertainen Euroopan mestari. Mestaruudet hän saavutti Helsingin kotikisoissa vuonna 1971. Samana vuonna hänet valittiin vuoden urheilijaksi. 
9. Tapio Sipilä

Painija Tapio Sipilä on saavuttanut urallaan olympia hopeaa, olympia pronssia, maailmamestaruuden, kaksi MM hopeaa ja neljä EM pronssia. Sekä lisäksi viisi Suomen mestaruutta. 
.


Kunniagallerian valintaperusteet


⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Kunniagalleriatoimikunta esittää ehdokkaita Pohjois-Pohjamaan Urheilun Kunniagalleriaan. Ehdokasesityksiä ei tehdä automaattisesti joka vuosi. Kunniagalleriaan voidaan valita myös edesmenneitä henkilöitä. Kunniagalleriaan valitut henkilöt numeroidaan valintajärjestyksessä.


Kunniagalleriaan ei valita henkilöitä Kalajokilaakson kahdeksan kunnan alueelta. Kalajokilaakson urheilutoiminta on perinteisesti kuulunut Keski-Pohjanmaan alueeseen.


Valittavalla henkilöllä on ollut tai on vahvat siteet Pohjois-Pohjanmaalle: Koti, edustama urheiluseura, työpaikka, ym. Se, soveltuuko henkilö Pohjois-Pohjanmaan Urheilun Kunniagalleriaan, ratkaistaan asia aina tapauskohtaisesti.  Kunniagalleriaan valittu henkilö voidaan poistaa galleriasta, mikäli siihen on painava syy. Syy voi olla esim. myöhemmin esiin tullut dopingrikkomus, tuomio rikoksesta tai jokin muu vastaava peruste. Sääntöjä voidaan täydentää myöhemmin.

Tapanin Nikun poika Eero Niku ja Pirkko Määttä kannattelevat kunniataulua. Toiselta puolelta kunniataulua kannattelee Eero Tapio. Kuvassa myös Yrjö Saarelan lapsenlapsia.
Tapanin Nikun poika Eero Niku ja Pirkko Määttä kannattelevat kunniataulua. Toiselta puolelta kunniataulua kannattelee Eero Tapio. Kuvassa myös Yrjö Saarelan lapsenlapsia.

Kunniagallerian kunniataulu

Kunniagallerian kunniataulu on pohjoispohjalaista käsityötä. Taulu on valmistettu puusepän metsästä valitsemasta pohjoispohjalaisesta männystä. Kunniataulun pinta on kolmeen kertaan vahattua puuviilua. Taulun rakennetta on vahvistettu ytimessä olevalla levyllä. Näin taulu kestää pitkään arvokkaan näköisenä. Se tullaan kiinnittämään näkösälle oululaiseen urheilutilaan. 
Kunniataulun muoto mukailee Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun toimialuetta.