Hankkeen kuulumisia

Yhdessä etänä – etäyhteyksillä hyvinvointia senioreille

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry yhdessä Koillisen kumppanit -hankkeen kanssa järjestävät kolme Yhdessä etänä -aamupäivää, joista ensimmäinen järjestetään 18.1.2021 klo 9–12.

Etätapahtuman tavoitteena on tukea ikääntyvien hyvinvointia ja jaksamista kotona hyödyntäen etäyhteyksiä. Tapahtuma on maksuton ja kaikki ovat tervetulleita.

-Idea tapahtumaan tuli loppuvuodesta, kun koronan takia jouduimme perumaan suunniteltuja tapahtumia. Olemme koonneet päivän ohjelmaan tärkeää tietoa ikääntyvien hyvinvoinnin tukemiseksi. Vaikka isommat kokoontumiset ovat tällä hetkellä kiellettyjä, mahdollistavat etäyhteydet kuitenkin paljon, myös vanhemman väestön aktivoimiseksi, Yhdistyksistä hyvinvointia hankkeen projektivastaava Mikko Männistö kuvailee.

Tapahtumassa on luvassa tietoiskuja liittyen terveelliseen ravintoon, uneen ja kodin turvallisuuteen. Lisäksi luvassa on muutakin osallistavaa ohjelmaa. Ohjelma on suunniteltu siten, että se rytmittyy mukavasti, eikä käy raskaaksi.

-Pyrimme suunnittelemaan tapahtuman siten, että ohjelmassa on mahdollisuus vuorovaikutukseen ja luvassa on tietoiskujen lisäksi myös muuta ohjelmaa, kuten etäohjattua liikuntaa ja bingoa sekä paikallisten yhdistysten ohjelmaa, Virpi Kilpijärvi Koillisen Kumppanit hankkeesta kertoo.

Osallistumiseksi tarvitset vain tietokoneen tai tablet-tietokoneen sekä internetyhteyden. Ennen etätapahtumaa järjestäjät antavat myös puhelimitse digineuvontaa tapahtumaan osallistumiseksi.

-Digineuvonnalla pyrimme mahdollistamaan mahdollisimman monen osallistumisen tapahtumaan. Järjestäjinä toivommekin, että mikäli ohjelma kiinnostaa, ei annettaisi tapahtuman etätoteutuksen olla esteenä osallistumiselle, vaan pyydettäisiin siihen tarvittaessa neuvontaa, Männistö toivoo.

-Alun perin tarkoitus oli järjestää yhteistyössä kuntien kanssa myös lähipisteitä kunnan tiloihin, joissa olisi pienryhmissä voinut tapahtumaan osallistua, mikäli itsellä ei ole tietokonetta tai riittävää digiosaamista. Valitettavasti nämä suunnitelmat jouduttiin kuitenkin perumaan koronarajoitusten takia, Männistö kertoo.

Lisätiedot, tarkemmat osallistumisohjeet ja sähköisen linkin tapahtumaan löydät internetsivuilta osoitteesta 

www.popli.fi/yhdessaetana

.

  

Etäyhteydet tutuksi ja käyttöön!

Koronapandemia on vaikuttanut laajasti meidän kaikkien elämään. Erityisen paljon se on vaikeuttanut tiettyjen riskiryhmään kuuluvien mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan ja harrastustoimintaan sekä pitää yhteyttä läheisiinsä. Monilla aloilla on koronan ansiosta saatu aikaan jättimäinen digiloikka, kun asioita on ollut pakko opetella hoitamaan verkossa etäyhteyksien välityksellä. Ihan kaikilla ei kuitenkaan ole ollut tasapuolisia mahdollisuuksia hypätä tähän kehitykseen mukaan. Mikä mahtaa olla tilanne esimerkiksi ikäihmisillä, jotka eivät ole enää työelämässä tai työikäisillä, jotka eivät voi tehdä työtään etäyhteydellä ja joilla ei välttämättä ole ollut mahdollisuutta vielä opetella etäyhteyksien välityksellä toimimista? 

Yhdistyksistä hyvinvointia- ja Digittää -hankkeet ovat nyt yhdistäneet voimansa asian korjaamiseksi. Hankkeet ovat kehittäneet yhteistyönä Etäyhteydet tutuksi ja käyttöön! -koulutuksen, jossa etäyhteyksiin liittyviä asioita opetellaan kädestä pitäen. Ensimmäiset koulutukset järjestetään 23.11. Vaalassa, Utajärvellä ja Muhoksella yhteistyössä kyseisten kuntien kanssa. Koulutukseen osallistuminen on maksutonta. 

- Koulutuksessa lähdetään liikkeelle ihan perusteista. Osallistuja oppii miten ja mihin etäyhteyttä voi hyödyntää, millaisia laitteita ja ohjelmia siihen tarvitaan ja miten etäyhteydellä voi osallistua esimerkiksi yhdistystoimintaan tai hyödyntää hankkeemme maksuttomia koulutuksia, kuvailee tulevaa koulutusta Heidi Similä Yhdistyksistä hyvinvointia -hankkeesta.  

Koulutukset toteutetaan pienryhmissä lähiopetuksena, jonka kesto on kaksi tuntia. Koulutuksiin liittyy lisäksi myöhemmin etäyhteyden avulla toteutettava kertaus, jolloin osallistuja pääsee vielä kokeilemaan oppimaansa käytännössä, yhdessä tuttujen kurssilaisten kanssa. Kuhunkin koulutukseen voidaan ottaa 10 osallistujaa. 

- Oppimisen kannalta ehdottomasti parasta on, jos osallistujalla on ottaa mukaan koulutukseen oma laite, jossa on Internet-yhteys tai jolla voi liittyä langattomaan verkkoon. Osallistuja tarvitsee myös toimivan sähköpostisosoitteen. Tarvittaessa annamme tukea sähköpostiosoitteen luomisessa ennen koulutusta, sanoo kouluttajana toimiva Eija Hevosmaa Digittää-hankkeesta. Jos osallistujalla ei ole omaa laitetta, sellaisen voi saada lainaksi koulutuksen ajaksi. Tästä tulee mainita ilmoittautumisen yhteydessä.  

- Koulutukseen osallistuminen luo monenlaisia mahdollisuuksia. Etäyhteyksien avulla voi helposti pitää yhteyksiä esimerkiksi kaukana asuviin sukulaisiin tai osallistua vaikka hankkeemme muihinkin maksuttomiin koulutuksiin. Tästä kannattaa vinkata vaikka kaverillekin! Heidi toteaa ja kannustaa kiinnostuneita mukaan matalalla kynnyksellä.  

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 18.11.2020 mennessä linkistä http://www.popli.fi/yhdistyksista-hyvinvointia/koulutukset/ tai puhelimitse: 050 368 7456. 

Yhdistykset hyvinvoinnin asialla

Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke toteutti yhdessä Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n, Oulun Seudun Muistiyhdistyksen, Punaisen ristin ja Pudasjärven sekä Limingan ja Lumijoen sydäyhdistysten kanssa Muista hyvinvointisi! -kiertueen 17.-28.8.2020. Ympäri Pohjois-Pohjanmaata jalkautuneen kiertueen avulla haluttiin kannustaa kaiken ikäisiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin.

Kiertue pysähtyi Iissä, Haukiputaalla, Pudasjärvellä, Taivalkoskella, Käylässä, Kuusamossa, Ylikiimingissä, Kiimingissä, Yli-Iissä, Pyhäjoella, Vaalassa, Utajärvellä, Muhoksella, Oulunsalossa, Kempeleessä, Tyrnävällä, Limingassa, Vihannissa ja Lumijoella. Kiertueen järjestelyissä otimme luonnollisesti huomioon viranomaisten ohjeistuksen koronapandemiaan liittyen.  Pääsääntöisesti kiertuetapahtumat toteutettiin ulkotiloissa, ihanassa alkusyksyn auringonpaisteessa. Käsidesiä oli tarjolla kaikille ja esimerkiksi mittausvälineet desinfioitiin jokaisen käyttäjän jäljiltä. Raahen tapahtuma jouduttiin kuitenkin valitettavasti perumaan varotoimena kaupungissa hieman aiemmin ilmenneiden korona-altistusten vuoksi.

Kiertueen tapahtumiin osallistuneet pääsivät mm. tekemään maksuttomia puristusvoima- ja InBody-mittauksia sekä kuulemaan, miten arkeen voi helposti lisätä hyvinvointia sekä aivo- ja sydänterveyttä edistäviä asioita. Oulun Seudun Muistiyhdistys toi kiertueelle kehittämänsä Aivoterveysonnenpyörän, joka tarjosi pyöräyttäjälleen sekä mielihyvää ja pieniä kotiinviemisiä että tietoa aivoterveyttä edistävistä asioista.

Kuva kiertueen tapahtumasta Lumijoelta 28.8.2020. Kuvassa tehdään käden puristusvoimamittausta. Taustalla ihmisiä keskustelemassa Muistiyhdistyksen pisteellä.
Muista hyvinvointisi! -kiertue kiinnosti kansaa myös Lumijoella 28.8.2020.

Kiertueen kanssa samaan aikaan käynnistyi myös Muista hyvinvointisi! -kampanja. Kampanjaan voi osallistua joko sosiaalisessa mediassa tai keräämällä merkintöjä kampanjapassiin, joita jaettiin kiertuetapahtumiin osallistuneille. Passin voi tulostaa itselleen myös oheisesta linkistä. Kaikki ohjeiden mukaan osallistuneet ovat mukana arvonnassa, joka suoritetaan 21.9.2020.

Kiertueen aikana kohtasimme yli 800 eri ikäistä ihmistä ja jaoimme tiedon ja tsempin lisäksi myös iloa. Matkaseura oli mitä mainiointa eikä parempia kelejä olisi voinut toivoa. Kaiken kruunasi se, että saimme monta kertaa kuulla olevamme hyvällä asialla ja tekevämme tärkeää työtä. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille!

Virkistystä ja verkostoitumista Pudasjärvellä 

7.8.2020

Vapaaehtoistyö yhdistyksessä on merkityksellistä ja antaa usein tekijälleen paljon. Se voi siitä huolimatta myös ajoittain tuntua raskaalta ja erityisesti vastuutehtävissä joskus yksinäiseltäkin. Toisaalta taas, yhteistyössä on voimaa ja kaikkea ei aina kannata tehdä omin voimin. Näistä lähtökohdista syntyi ajatus uudenlaisesta virkistys- ja verkostoitumistilaisuudesta, jota Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke pääsi ensimmäisen kerran toteuttamaan yhdessä Pudasjärven kaupungin kanssa. Tilaisuuteen kutsuttiin Pudasjärven yhdistystoimijoita ja kunnan luottamustehtävissä toimivia ja se toteutettiin Jyrkkäkosken huvikeskuksessa 5.8.2020.

Tilaisuuden tavoitteena oli mukava ilta, jonka aikana virkistytään, verkostoidutaan ja pohditaan yhdessä, millä tavalla paikallista yhteistyötä eri yhdistysten ja kunnan välillä voitaisiin lisätä ja yhdistystoimintaa Pudasjärvellä viedä eteenpäin. Ajatuksena oli, että jos ilta koetaan onnistuneeksi, tapahtumia voitaisiin ryhtyä järjestämään Pudasjärvellä yhdistysten toimesta säännöllisesti, kiertävällä vuorolla.

Tilaisuuden aluksi Yhdistyksistä hyvinvointia -hankkeen Mikko Männistö ja Heidi Similä esittelivät keväällä toteutetun yhdistysten tarvekartoituksen tuloksia Pudasjärven osalta. Kartoituksesta nousi esille, että yhdistykset toivoivat nimenomaan lisää paikallista yhteistyötä ja tilaisuuksia yhdistysten väliseen verkostoitumiseen.

Iltaan sisältyi myös leikkimielinen toiminnallinen osuus, jonka aikana osallistujat pääsivät ratkomaan erilaisia, kaikille soveltuvia rastitehtäviä joukkueina. ”Jyrkkäkosken mestaruus” ratkottiin mm. tulitikun heiton ja tornin rakentamisen avulla. Ilta päättyi yhteiseen kahvitteluhetkeen, jonka aikana keskusteltiin tarvekartoituksen herättämistä ajatuksista sekä vastaavien tilaisuuksien tarpeellisuudesta jatkossa. Osallistujat totesivat illan onnistuneeksi ja toivoivat, että vastaavia tilaisuuksia järjestettäisiin ainakin kerran vuodessa myös tulevaisuudessa. Yhteisesti todettiin, että virkistyminen ja verkostoituminen riittävät illan tavoitteiksi ja parasta olisi, jos järjestelyvastuussa oleva yhdistys tekisi tilaisuudesta aina oman näköisensä. Samalla järjestäjätaholla on mahdollisuus esitellä omaa toimintaansa muille. Seuraavan tilaisuuden järjestämisen syksyllä 2021 otti reippaasti vastuulleen SPR:n Pudasjärven osasto yhdessä Pudasjärven kaupungin järjestöyhdyshenkilön Sinikka Mosorinin kanssa.

Kaksi kuvaa Pudasjärven tilaisuudesta. Toisessa osallistujat kuuntelevat sisätiloissa esitystä Pudasjärven yhdistyskartoituksen tuloksista. Toisessa kuvassa pelataan joukkueina peliä, jossa heitetään erilaisia esineitä hulavanteen sisälle.
Virkistysillassa kerrottiin yhdistyskartoituksen tulokset Pudasjärven osalta. Iltaan sisältyi myös leppoisaa kisailua kauniissa kesäillassa.