Kuntafoorumissa motivoiduttiin

3.12.2020

NOVA2-hankkeen kuntafoorumi järjestettiin tiistaina 1.12.2020 Teams-etäyhteydellä yhteistyössä Iin kunnan kanssa. Kolmen tunnin mittaisen foorumin teemana oli etäohjauksen mahdollisuudet ja liikunnan sosiaaliset hyvinvointivaikutukset. Foorumissa osallistujat saivat ideoita ja kannustusta liikunnanohjaajan ja etsivän nuorisotyöntekijän Tiia Laineen puheenvuorosta, Iipajan ja Iin etsivien esimerkeistä sekä NOVA2-hankkeen ajankohtaisista asioista.

Laine puhui aiheesta ”Liikkeelle paneva voima: Liikunnan sosiaaliset vaikutukset. Kuinka vahvistaa aktiivisuutta etäaikana?” Hän korosti muun muassa sitä, että on tärkeää, että ainakin ohjaaja pitää etäohjauksessa videoyhteyden päällä, koska ilmeiden ja eleiden havainnoiminen on tärkeää meille kaikille – mutta erityisesti, jos sosiaalisiin tilanteisiin liittyy haasteita. Etäaikanakin videoyhteyden päällä pitämällä voimme ylläpitää tai tukea kehitystä. Laine painotti myös, että jos masentuneella henkilöllä ei ole aikaisempaa liikuntakokemusta, liikunta kannattaa aloittaa vähitellen. Liikkeelle lähteminen, ulos lähteminen on hyväksi, mutta aikaisemman pohjan puuttuessa liikkumisen tulee pysyä hyvin kevyenä aluksi.

IiPajan valmentajat kertoivat aktiivisuusmittareiden käytöstä. Mittareilla oli pystytty tietenkin saamaan erilaista tietoa käyttäjilleen, esimerkiksi askeleista ja unesta, mutta erityisesti mittareita oli käytetty positiivisella tavalla yhteisöllisyyden ja tiimityön nostamiseen keskiöön. Askeleita oli kerätty yhteiseen pottiin ja askeleiden yhteismäärä vaikutti porukan saamaan palkintoon: toivotun ruoan yhdessä tekemisestä aina ravintolassa käymiseen. Korona vaikutti tilanteeseen eikä yhdessä syöminen ollut lopulta mahdollista, mutta lahjakorttien avulla kannustuspalkinnot saatiin kuitenkin perille.

Iin etsivät puolestaan kertoivat, miten olivat hyödyntäneet TikTokia liikuntapaikkojen esittelyssä. Päähuomio ei ollut liikuntapaikoilla tehtävien treenien sisällöissä vaan siinä, että kunnan paikat ja niiden eri tilat tai mahdollisuudet tulivat hauskalla tavalla esille. Video saikin suun leveään hymyyn! Mahtavaa heittäytymistä etsiviltä, joita nuoret ovat sittemmin bongailleet: ”Sää olit TikTokissa!” TikTok-kanava on Iissä kaiken nuorisotyön yhteisessä käytössä.

Foorumin viimeisessä osassa Miia Länsitie NOVA2-hankkeen projektiryhmästä kertoi korona-ajan vaikutuksista nuorten liikkumiseen ja hankkeen työstämästä etäliikuntakirjasta. Miia myös lähetti osallistujat haukkaamaan happea ja ottamaan valokuvia kunkin osallistujan omasta ”luontohoroskoopista”. Mistä ihmeen luontohoroskoopista? Se selviää etäliikuntakirjaan tutustumalla. Opas tulee kaikkien saataville pdf:nä loppuvuodesta ja foorumin osallistujilla on mahdollisuus saada opas painettuna.

Koronatilanteen vuoksi kuntafoorumit on kuluneena vuonna toteutettu etäyhteyksin. Etäyhteys on aina etäyhteys ja asettaa omat rajansa toteutukseen, mutta madaltaa kynnystä ja matka-aikaa osallistua eri puolilta hankealuetta. Yksi parhaista palautteista järjestäjille oli se, kun osallistuja kiitti ja totesi, että kannatti osallistua!NOVA2-hankkeesta löydät lisää täältä