Yhdessä voi olla myös etänä

27.6.2022

Kun maailma meni toissa vuonna koronaviruksen takia kiinni, myös PoPLilla jouduttiin miettimään, miten voidaan toimia etänä mahdollisimman hyvin. Yksi tuulta ottanut idea oli Yhdessä etänä -aamupäivät.


Maksuttomissa Yhdessä etänä -aamupäivissä on ollut ohjelmassa mm. senioreille sopivaa liikuntaa, musiikkia, yhteislaulua ja tietoiskuja. Tapahtumat ovat onnistuneet tukemaan ikääntyvien hyvinvointia ja kotona jaksamista etäyhteyksiä hyödyntäen.

 
Ensimmäisenä vuonna kahdeksan

Tapahtumaa alettiin ideoida loppuvuodesta 2020. Aluksi mukana olivat Yhdistyksistä hyvinvointia hankkeen lisäksi PoPLin Hyvinvointitupa-hanke sekä Koillisen kumppanit -hanke. Vuoden 2021 aikana Yhdessä etänä -aamupäiviä oli kaikkiaan kahdeksan. 

Livetapahtumat on järjestetty eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Kuntien, yhdistysten ja järjestöjen lisäksi mukana ovat olleet myös mm. Ikäinstituutti ja muistiyhdistykset sekä PoPLin Eloa ja iloa kylille -hanke. 

”Osalla paikkakunnista on niin vahvat järjestöt ja yhdistykset, että he ovat järjestäneet tapahtumien ohjelman kokonaan”, Minna Kuusisto PoPLilta sanoo.
Hän toimii Yhdistyksistä Hyvinvointia -hankkeen projektivastaavana. Heinäkuun loppuun saakka kestävän hankkeen tavoitteena on mm. edistää kuntien ja yhdistysten välistä yhteistyötä ja nostaa yhdistykset näkyvämpään rooliin paikallisina aktivoijina, yhteisöllisinä voimanpesinä ja maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjinä.

 
Tuttu tapahtuma on helpompi 

Yhdessä etänä -aamupäivissä oli koronarajoitusten salliessa yleisöä paikan päällä. Etänä ohjelmaa seurattiin muun muassa hoitokodeissa ja etäpisteillä sekä tietysti kodeissa.

Mitä tutummaksi Yhdessä etänä -aamupäivien formaatti tulee senioreille, kunnille, yhdistyskentän toimijoille ja järjestöille, sitä jouhevammin tapahtumien järjestäminen onnistuu.

”Tapahtumat ovat lähteneet hyvin alulle. Tätä toimintaa pitäisi päästä jatkamaan vastaisuudessakin", Kuusisto sanoo. 

Vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla järjestettiin viisi Yhdessä etänä -aamupäivää.

24.2. Oulunsalo
31.3. Kärsämäki
28.4. Oulainen
19.5 Utajärvi
21.6. Ii