Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaala

26.1.2024

Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaala juhlittiin 26.1.2024, Radisson Blu Hotel Oulussa. Liikunnan ja urheilun juhlaan saapui lähes 200 gaalavierasta. 

Illan ohjelmassa oli palkitsemisten lisäksi kolmen ruokalajin juhlaillallinen sekä viihteellisestä ohjelmaa. Esiintyjinä Stand up -koomikko Mikko Vaismaa, joka tarjosi nauruhermoja kutkuttavaa stand up -komiikkaa urheilu ja liikunta teemoilla höystettynä. Oulun Voimisteluseuran tanssiryhmä Magenta esiintyi Tunteesta tunteeseen -ohjelmalla ja musiikista vastasi perinteisesti Madetojan musiikkilukion Oulu Youth Jazz Orchestra. Tilaisuuden juonsi jo toista vuotta peräkkäin Mika Kuki.


Vilho Palosaari palkittiin Entisen Oulun läänin kultamitalilla sekä Vuoden nuori urheilija palkinnolla

Helsingin Olympialaisten innoittama Turun Kultaseppä Oy:n omistaja Heikki Hurskaisen suunnittelema kultamitali jaettiin 72: nen kerran. Vilho Palosaari on lahjakas mäkihyppääjä, joka palautti Suomen arvokisojen kultamitalikantaan 18 vuoden odottelun jälkeen. Kuopiossa opiskeleva ja harjoitteleva mäkihyppääjä edustaa Kuusamon Eräveikkoja.


Maakunnan paras urheilija on Tuomas Jussila

Palkinnon saajan ovat tänä vuonna valinneet Oulun Seudun Urheilutoimittajat. Jussila edustaa Kempeleen Kiriä ja Suomen parhaimmistoa lajissaan. Jussila on pelannut kuudentoista vuoden ajan pääsarjassa. Tuomas Jussila on joukkueensa kapteeni ja kapteeni Jussilan johdolla Kempeleen Kiri ylsi pronssimitallille ensimmäistä kertaa seuran historiassa.


Urheilugaalan liikuttavin hetki koettiin Elämänura-palkinnon luovutuksen aikana

Elämänura-palkinto luovutettiin Olli Lahtiselle. Palkinnon vastaanotti edesmenneen isänsä puolesta Harri Lahtinen. Mittavan uran Pohjois-Pohjanmaan urheilun ja erityisesti jääkiekon eteen tehnyt Olli Lahtinen menehtyi jouluna 2023. Urheilugaalan juhlaväki vietti hiljaisen hetken Olli Lahtisen muistolle.


Pohjois-Pohjanmaan Urheilun Kunniagalleria on kunnianosoitus maakunnan urheilun sankareille

Kunniagallerian sääntöjen mukaisesti Urheilun Kunniagalleriaan voidaan nimetä henkilöitä, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman eliittiin tai heillä on ollut muuten poikkeuksellinen merkitys urheilun historiassa. Kaksi Pohjois-Pohjanmaan alueella vaikuttavaa urheilijaa lisättiin Pohjois-Pohjamaan Urheilun Kunniagalleriaan. Jaana Ronkainen lajinaan Judo ja Samuli Niskanen ansioistaan jääpallossa. 


Vuoden valmentaja palkinto Kuusamoon ja Northern Lights Ladies Dance Team on Vuoden joukkue

Maakunnallinen Jokeri-palkinto jaetaan vuosittain taustavoimalle, tekijälle tai kumppanille, joka arjen sankaritekoja tekemällä on ansainnut urheiluväen respectin. Perinteisesti palkinnon valintakunnia luovutetaan ja palkinnon saajan valitsija jakaa myös palkinnon. Tänä vuonna Veikkaiksen maakunnallisen Jokeripalkinnon kohteen valitsi ja palkinnon myös jakoi OSAO:n kuntayhtymäjohtaja -rehtori Jarmo Paloniemi. Palkinnon sai Leena Kuukasjärvi, Kuukasjävi on tehnyt todella ansiokasta työtä vuosien ajan urheiluseuransa juniorivalmennuksessa ja seura-aktiivina.

Kahtena edellisenä vuonna Pohjois-Pohjanmaan Vuoden joukkue-palkinto on mennyt Kuusamoon, Pölkky Kuusamon naisten lentopallojoukkueelle. Tänäkään vuonna Kuusamo ei jäänyt palkinnotta sillä Vuoden valmentaja on Pölkky Kuusamon voittoisan naislentopallojoukkueen päävalmentaja Sotiris Gkotsisi ja Vuoden urheiluseura tiukan Kalevan yleisöäänestyksen jälkeen on Kuusamon Pallokarhut. Vuoden joukkue -palkinto jäi tänä vuonna Ouluun Vuoden joukkueen ollessa Northern Lights Ladies Dance Team, joka voitti aikuisten hopeaa Italian Veronassa käydyissä Euroopan mestaruuskisoissa.


Pohjois-Pohjanmaan Vuoden liikunnan vastuullisuusteko

Pohjois-Pohjanmaan Vuoden liikunnan vastuullisuusteko-palkinnon sai Oulun Pyrintö, joka on esimerkillisesti panostanut liikunnan vastuullisuusteemaan ja on ottanut mm. laajamittaisesti käyttöön urheiluyhteisön yhdessä laaditun vastuullisohjelman. Harrastamisen Suomen Mallin, harrastus koulupäivän yhteydessä -palkinto meni Limingan kunnalle. Pohjois-Pohjanmaan liikkuvin kunta -palkinto myönnettiin Oulun kaupungille pitkäjänteisestä työstä kuntalaisten hyvinvoinnin eteen.


Valtakunnallinen Tähtiseura-palkinto Pohjois-Pohjanmaalle

Tänä vuonna alueellisen Tähtiseurapalkinnon ja tuhannen euron onnenpanttistipendin sai alueeltamme kolme urheiluseuraa Limingan Niittomiehet (yleisurheilu), Oulun Judokerho ja Kempeleen Naisvoimistelijat. Vuosittain valitaan yksi tähtiseura valtakunnalliseksi tähtiseuraksi. Tämä palkinto jaetaan yhdessä Olympiakomitean sekä 5000 € palkinnon lahjoittavan Gasumin kanssa. Gasum haluaa olla mukana tukemassa Tähtiseura-toiminnan kautta lasten ja nuorten monipuolista liikkumista ja laadukasta seuratoimintaa. Vuonna 2024 valtakunnallinen Tähtiseurapalkinto saatiin Pohjois-Pohjanmaalle. Palkinnon sai Haukiputaan Heiton voimistelu- ja uintijaokset yhdessä.

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu kiittää gaalaan osallistuneita vieraita, palkinnon saajia ja yhteistyökumppaneita.


Katso tästä kuvia 


Pohjois-Pohjanmaan liikkuvin kunta:

Oulun Kaupunki

Entisen Oulun läänin kultamitali:

Vilho Palosaari 

Vuoden urheiluseura:

Kuusamon Pallokarhut 

Vuoden Tähtiseurapalkinto:

Haukiputaan heitto uinti ja voimistelu

Harrastamisen Suomen Malli:

Limingan kunta 

Liikunnan vastuullisuusteko:

Oulun Pyrintö 

Vuoden liikuttaja:

Oulun NMKY yökoris ja liikuntaetsivätoiminta

Veikkauksen Maakunnallinen Jokeri-palkinto:

Leena Kuukasjärvi OSVA

Vuoden nuori urheilija:

Vilho Palosaari

Pohjois-Pohjanmaan Urheilun kunniagalleria

10. Jaana Ronkainen (Judo)                               11. Samuli Niskanen (Jääpallo)

Elämäura-palkinto:

Olli Lahtinen


Vuodenvalmentaja:                                             

Sotiris Gkotsisi 
Vuoden joukkue:                                                   

Northern Lights Ladies Dance Team

Maakunnan paras urheilija:

Tuomas Jussila