Maakunnan urheiluseuroissa jäsenmäärä kasvussa

29.9.2022

Urheiluvälineitä punaisessa laatikossa. Sulkapallomaila ja kartioita.

Korona kuritti liikuntaa ja urheilua monella tavalla, mutta Pohjois-Pohjanmaan urheiluseuroissa jäsenmäärä on kyselyn mukaan pysynyt ennallaan tai kasvanut viime vuodesta.

”Näyttää siltä, että seuratoiminta on toipumaan päin”, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n seurakehittäjä Juha Laukka toteaa.

PoPLin toteuttaman kyselyn mukaan 47% seuroissa jäsenmäärä oli pysynyt ennallaan ja 31% seuroissa jäsenmäärä on lisääntynyt. Vain 22% seuroista ilmoitti jäsenmääränsä vähentyneen. Viime vuonna vastaavanlainen kysely toteutettiin pienempimuotoisena oululaisille urheiluseuroille. Tuolloin yli puolet seuroista ilmoitti harrastajamääränsä vähentyneen.


Ulkolajit toipuneet hyvin koronasta


Tuoreen kyselyn mukaan kasvua seurojen jäsenmäärissä oli etenkin jalkapallossa, golfissa ja frisbeegolfissa, talvilajeissa sekä suunnistuksessa. Naisvoimistelu, kamppailulajit ja jääkiekko taas ovat menettäneen jäseniä kuluneen vuoden aikana.

”Tämä tukee yleistä näkemystä siitä, että ulkolajit ovat toipuneet hyvin koronasta. Näissä lajeissa oli myös vähiten laskua koronan aikana. Sisälajeissa jäsenmäärien lasku oli suurinta ja toipuminen on edelleen kesken, eikä nyt päälle tuleva energian hintojen nousu ole helpottamassa tilannetta.”

Kysely toteutettiin syyskuussa PoPLin toimialueella, johon kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan kunnat Kalajokilaakson kahdeksaa kuntaa lukuun ottamatta. Syyskuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 213 urheiluseuraa vastausprosentin ollessa yli 50, joten otantaa voi pitää kattavana. 

Suurin osa kyselyyn vastanneista seuroista ilmoitti olevansa yli sadan jäsenen seuroja. Yhteensä kyselyyn vastanneissa seuroissa on yli 62 000 jäsentä.