"Kävelykipinä" -tapahtuma teidänkin paikkakunnalle?

3.3.2021

KÄVELYKIPINÄ 2021 ‐tempauksen toimintasuunnitelma 

liikuntayhdistyksille, kunnille, 

eläkeläis- ja veteraanijärjestöille 


Haastamme suomalaiset kävelemään ja sauvakävelemään, päämääränämme kävely maan tavaksi. Tavoite on, että mahdollisimman moni suomalainen osallistuisi ja löytäisi tapahtumasta uuden innon kävelyyn. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan mukavaa ja iloista yhteistä liikuntaa korostava tapahtuma, johon 
jokainen on tervetullut kuntotasostaan riippumatta. Mukaan kutsutaan niin nuoret kuin vanhatkin, niin kuntoilijat kuin ”sohvaperunatkin”. Kävely on helppoa ja ilmaista. Sytytetään yhdessä into ja kipinä kävellä! 

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 80 vuotta Suomen kautta aikojen suurimmasta kävelytempauksesta 
eli Maaottelumarssista. Halukkaat voisivat käyttää silloisen tapahtuman tavoiteaikoja edelleen kuntotestinä: ”Selviätkö Sinä samasta kävelysuorituksesta kuin vanhempasi, isovanhempasi tai isoisovanhempasi?” 

Tempauksessa karttuvien kilometrien seurannassa hyödynnetään valtakunnallista Kävelykilometrikisaa, joka on HSL:n eli Helsingin seudun liikenne ‐kuntayhtymän ja Liikenne‐ ja viestintävirasto Traficomin pyörittämä leikkimielinen kisa. 



Perusteet haasteelle 

‐ Kansalaisten kunto ja terveys vaativat kohennusta. 
‐ Korona‐ajan ulkoiluinnostus on syytä nyt käyttää hyödyksi. 
‐ Kävely on edelleen suomalaisten tärkein liikuntamuoto; gallupin mukaan yli 50 % kansasta harrastaa nykyisin kävelyä. Mutta vielä useammat ovat lähdössä lenkille, mikäli joku kutsuu.
‐ Maaottelumarssiin vuonna 1941 osallistui 1 507 111 suomalaista ja 943 952 ruotsalaista. 
‐ Suomen Ladussa ja muissa järjestöissä muisteltiin marssia 50 ja 60 vuotta myöhemmin. 
Silloin väkeä oli 300 000 – 400 000 henkeä. 
‐ Miten nyt ensi toukokuussa? Kansan kunto on nyt selvästi heikompi kuin 80 vuotta sitten vai onko? 



Miten tempaus toteutetaan? 

‐ Tarkoituksena on, että yhdistykset, kunnat ja organisaatiot järjestävät kävelytapahtumia 4.–25.5.2021 eri puolella Suomea. 
‐ Tahko Pihkala ‐seura haastaa kaikki yhdistykset, kunnat, järjestöt, yritykset jne. mukaan! Matkat ovat 5, 10 ja 15 km. Jokainen voi itse valita matkansa. (Myös muut matkat ovat mahdollisia, eikä ole välttämätöntä tarjota juuri näitä matkoja) 
‐ Silloin 80 vuotta sitten miehet (yli 13‐v.) kävelivät 15 km. Siitä piti selvitä alle 2 h 20 min. Tämä voisi olla nytkin halukkaille ”tavoiteaika”. 
‐ Naiset ja lapset (7‐13‐vuotiaat) kävelivät 10 km alle 1 h 40 min. Viiden km:n kävelyä ei ollut. 
‐ Nyt kävellään ja sauvakävellään. Ei juosta. Ei mitata aikaa, mutta jokainen voi katsoa itselleen ajan ja verrata em. tavoitteisiin. Tässä samalla kunnioitetaan isiemme ja äitiemme saavutuksia. 



Tavoitteena on 1000 tapahtumaa Suomessa! 

Helsingin keskuspuistossa järjestetään 4.5. kävely- ja tapahtumakuukauden avaus. Lähtö Olympiastadionilta Tahkon patsaalta klo 10.00. Reitti on merkitty ja km‐tolpat ovat reitin varrelle (matkat 5 km, 10 km ja 15 km ). Tempauksen viimeinen kävely on 25.5. Vierumäellä. Lähtö Tahkon patsaalta klo 10.00. Kävellään Ilves‐reittiä kohti Heinolaa. Kääntöpaikat 2,5 km:n, 5 km:n ja 7,5 km:n kohdilla. Samanaikaisesti Heinolan Latu järjestää kävelyn Heinolasta kohti Suomen Urheiluopistoa. 

Ilmoittaminen omasta tapahtumasta mahdollisimman pian osoitteeseen: tuomo@jantunen.fi. Tahko Pihkala ‐seura tekee koko maata kattavan tapahtumaluettelon. Tapahtuma on helppo järjestää, kunhan vaan on alueella jotakuinkin tasainen, hiekkapohjainen tie, jota voi kulkea molempiin suuntiin. Lähtö‐ ja maalipaikan voi hoitaa pari henkilöä, ja reitin varrella voi olla kaksi henkilöä esim. pyöräilemässä ja 
ohjaamassa/valvomassa kävelyä. Kävely ei maksa mitään! Tapahtuman järjestäjällä on mahdollisuus toteuttaa kävely omanlaisenaan. Mahdollista on esimerkiksi haastaa toisia yhdistyksiä kisaan: kenen yhdistyksestä osallistuu eniten porukkaa? 



Tahkon tapaan 

Nämä kävelyt toteutetaan ”Tahkon tapaan”, millä viitataan Tahko Pihkalan tähän päivään asti säilyneisiin oppeihin urheilusta. Keskiössä on siis kilpailun sijaan urheilun ja liikunnan leikillisyys ja hauskanpito sekä ”hitaasti kiiruhtamisen” tärkeys. Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, mitä Tahko Pihkala on kävelystä sanonut: 
- ”Kävely on paras tapa aloittaa kuntoilu. Se on turvallinen tapa edistää kuntoa ja terveyttä.” 
- ”Kävely on kyllin kovaa kohentaakseen vaikka ketä, muttei liian kovaa vahingoittaakseen (juuri) ketään.” (1951) 
- ”Tavanomaisen lenkin vaatima vaiva supistuu liikkeelle pääsemiseen. Muu jatkuu itsestään.” (1935) 
- ”Joutava käynti ei ole voimain tuhlausta, se ei ole raskasta. Sen tärkein tekijä, joka erottaa sen huonosta käynnistä, ei ole lihasvoima vaan mieli.” (1927) 
- ”Kävelijä vauhtiaan vaihdellessaan löytää pian oman, suhteellisen joutuisan, rytmiltään reippaan vauhtinsa.” (1951) 
- ”Kävele ryhdikkäästi – varsinkin silloin, kun kiristät vauhtia; ei ole toista kävelyn veroista ryhdin kohentajaa.” (1941) 
- ”Päätekijä kävelyn edullisessa vaikutuksessa on se seikka, että se on ihmiselle tutuin ja luonnollisin liikuntamuoto.” (1935) 
- ”Me olemme syntyneet ja luotuja kävelemään niin kuin kala uimaan, lintu lentämään ja käärme matelemaan.” (1935) 
- ”Kävele tiuhaan tahtiin – yrittämättä pitkää askelta; kävele siis kuin kerien, ei harppoen.” (1941) 
- ”Ei nykyisin kukaan ole liian hyväkuntoinen ollakseen tarvitsematta sen lisäkohennukseksi kävelyä.” (1935) 


Miten suoritukset rekisteröidään? 

Kilometrien ja osallistumisen rekisteröinti tulee tapahtumaan netissä HSL:n ja Traficom:n 
luomassa järjestelmässä. Ilmoittautuminen kisaan avautuu 26.4.2021. Tarkoituksena on, että yhdistyksen tai muun organisaation edustaja perustaa joukkueen, johon yhdistyksen tai organisaation jäsenet, tai sen 
järjestämän tapahtuman osallistujat, voivat liittyä. Vaikka Kävelykipinä‐tempaus päättyy toukokuussa, kilometrien keruuta voi jatkaa aina syksyyn saakka. Tarkemmat ohjeet jaetaan myöhemmin netissä ja kaikille ilmoittautuneille yhdistyksille. 


Mitä palkinnoksi?

Vuonna 1941 merkkien myynnistä jäi voittoa 2.408.566,40 markkaa eli reilut 3 miljoonaa euroa. Se jaettiin mm. sotainvalideille ja sota‐aikana puutteeseen joutuneille.  Nyt ei ole merkkien myyntiä. Kaikki kävelyt ovat ilmaisia ja tehdään talkoilla. Kaikkien osallistuvien kävelijöiden kesken arvotaan 10 esinepalkintoa sekä yksi Kiilopään lomaviikko lomaosakkeessa. Eniten kävelijöitä mukaan saanut yhdistys/seura palkitaan kunniakirjalla ja lomaviikolla Karigasniemen Akumajalla. Kävelykilometrikisassa kilometrejä kirjanneiden kesken arvotaan pieniä palkintoja kisan aikana ja eri sarjojen voittajajoukkueet palkitaan kisan päätyttyä. 


Miten markkinoidaan? 

Tahko Pihkala ‐seura tarjoaa yhdistysten käyttöön logot sekä juliste‐ ja esitepohjia, joita 
yhdistykset voivat muokata näköisikseen ja levittää omalla alueellaan. Rahoittajiksi on pyydetty eri säätiöitä ja valtakunnallista kauppaliikkeitä. Tähän mennessä tukijoiksi ovat lupautuneet Suomen Latu ry ja Tahko Pihkala ‐seura ry, sekä viestintäyhteistyön merkeissä HSL ja Traficom. 


Korona

Seuraamme luonnollisesti korona‐tautitilanteen ja siihen liittyvien rajoitusten kehittymistä 
maassamme. Tällä hetkellä on vielä täysin auki, minkä kokoisia tapahtumia toukokuussa voidaan 
järjestää. Jokaisen yhdistyksen on huomioitava omalla alueellaan keväällä voimassa olevat 
rajoitukset ja suositukset. Onneksi kävely on ulkoliikuntaa, joka onnistuu hyvin pienissä porukoissa. 
Olemme siis toiveikkaita sen suhteen, että jonkinasteista edes pientä yhteistä ulkoilua päästään 
ensi toukokuussa toteuttamaan. 


Tahko Pihkala ‐seura ry 

Tuomo Jantunen

Liikuntaneuvos, puheenjohtaja

0400‐417272