Blogi: Hyvinvoinnin pelikirja

27.2.2024

Urheiluihmisenä ei voi välttyä samaistumiselta amerikkalaiseen jalkapalloon, kun suoraviivaisesti toimiva liikuntaihminen saa käteensä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen palaute- ja lausuntokierroksella olevan hyvinvointisuunnitelman.


Amerikkalainen jalkapallo saattaa alkuun vaikuttaa sekavalta ja vaikeaselkoiselta, mutta laji on pohjimmiltaan kuitenkin yksinkertainen ja looginen. Kun perusteet ovat hallussa, on laji hauskaa ja viihdyttävää katsottavaa. Kun on päässyt ”lajin sisälle” seuraamaan miten pelinrakentajat Pohteella ovat löytäneet ratkaisuja vaikeissa tilanteissa, voi pohtia ollaanko nyt rakentamassa voittavaa joukkuetta ja kutsua kaikki alueen kunnat, muut julkiset toimijat sekä järjestöt seuraamaan peliä.

Pelikirjan lähtökohtana toimii Hyvinvointikertomus, joka  kertoo viime vuosien tilanteen siitä, miten Pohjois-Pohjanmaan asukkaat voivat, miten asukkaiden hyvinvointi on muuttunut  ja mitä on tehty asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Seuraavalle kaudelle mennään 
keskittymällä siihen, miten voimme ehkäistä esimerkiksi sairauksia ja ongelmia ja niiden pahenemista. Sen ansiosta asukkaiden hyvinvointi paranee ja peli kulkee. Myös rahaa säästyy, koska kalliita hoitoja ja palveluja ei tarvita niin paljon. Saamme seuraavalle kaudelle entistä paremman joukkueen. 

Amerikkalaisessa jalkapallossa puolustus ja hyökkäys ovat kentällä eri aikaan. Soten järjestämislaki velvoittaa molemmat, kunnat ja hyvinvointialueen, yhteistyöhön järjestöjen kanssa. Tämä peli on toiminut ja järjestöillä on ollut mahdollisuus olla mukana neuvotteluissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koskevista tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä ja seurannasta. 

Amerikkalainen jalkapallo on aluevaltauspeli. Hyvinvointialueen on kuljetettava pallo kenttäpäätyyn saakka. Yrityksiä on kuitenkin useampia, ja uudet neljä yritystä saa, kun etenee riittävästi. Yhdistymisprosessissa yhteisen voittamisen kulttuurin oppiminen vie pitkän ajan. Siksi on tärkeää, että Pohteen pelikirja on kaikille tuttu ja etenemme kentällä eteenpäin. 

Pohdetta on kuvailtu byrokraattiseksi organisaatioksi, sehän on järjestelmä, jossa on persoonattomat säännöt. Hankalastikin ymmärrettävää peliä seuraa, jos sieltä nousee esille persoonia, jotka haluavat voittaa. Siinä Pohde on mielestäni onnistunut. Ennaltaehkäisevään toimintaan on löytynyt ennakkoluulottomia pelinrakentajia ratkaisemaan pelin ydintä – mitä on hyvä arki ja elämä Pohjois-Pohjanmaalla. 

Hyvinvointisuunnitelma on pelikirja ja siinä meitä ohjaa koko alueen yhteinen hyvinvointikäsitys: ”Hyvinvointini on kokonaisuus, joka muuttuu läpi elämän. Toivon, että ymmärrät ja kohtaat minut ihmisenä etkä yksittäisen tarpeeni kautta.” Tämä on hyvä muistaa ennen jokaista hyvinvointi peliä. 
Blogin kirjoittaja:

Ilkka Kurttila

Aikuisliikunnan kehittäjä

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry