PoPLin lasten ja nuorten liikunnan tähtihetkiä syys- ja kevätkaudelta

28.5.2020

Ennen kesälaitumille kirmaamista on tarpeen luoda katsaus viimeisen vuoden toimintoihin. Lasten ja nuorten liikunnan tähtihetkiin on koottu otoksia niistä monista hienoista jutuista, joita olemme saaneet toteuttaa yhdessä aktiivisten ja innostuneiden yhteistyökumppaniemme kanssa!

1. Liikkuva opiskelu -vierailut

Liikkuva opiskelu -vierailupäivien tarkoituksena oli lisätä tietoa ja innostusta aktiivisemman opiskelupäivän kehittämiseen. Päivät sisälsivät hauskoja kohtaamisia, uusia tuttavuuksia ja paljon puristusvoimamittauksia! Kiitokset OSAO, Luovi sekä Haapaveden, Pudasjärven, Iin, Taivalkosken, Raahen ja Oulun lukiot! Tulemme mielellämme vierailulle uudestaan ja myös uusiin oppilaitoksiin. Toivottavasti koronatilanne sallii näiden tapahtumien jatkumisen myös tulevana syksynä!

2. Innostumisen löytöretkellä -seminaari

Yhteistyössä on voimaa, sen osoitti joulukuussa järjestetty Innostumisen löytöretkellä -seminaari. Hyvällä porukalla saimme tehtyä mahtavan seminaarin ja paikalle asiantuntevat sekä innostavat luennoitsijat.

3. Liikuntatutor-koulutukset

Lukuvuoden aikana koulutimme ensimmäistä kertaa Liikuntatutor-koulutuksella 2. asteen opiskelijoita. Oli hienoa huomata, kuinka innostuneita opiskelijat olivat uudesta tehtävästään liikuntatutorina ja millaisia ideoita heiltä löytyikään opiskelupäivän aktiivisuuden lisäämiseksi!

4. Varhaiskasvatuksen uudet koulutukset

Varhaiskasvatuksen liikunnan kouluttajamme hakivat uutta oppia Tampereella järjestetystä aluejärjestöjen yhteisestä kouluttajakoulutuksesta. Tietoa he pääsivät hyödyntämään heti, sillä syksyn aikana mm. koulutimme uusilla Liikkuva lapsi varhaiskasvatuksessa -työpajoilla koko varhaiskasvatushenkilöstön niin Kempeleessä kuin Siikajoella. Lisäksi kouluttajamme Sari räätälöi meille upean Kurkistus vuorovaikutukseen -koulutuksen, jossa tarkastellaan lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen tukemista liikunnan keinoin.

5. Välkkärikoulutukset

Välkkäri-välituntiohjaajakoulutusten osalta syksy oli tuttuun tapaan vilkas, parhaiten mieleen jäi Kärsämäen Saviselän koululla vietetty päivä. Koulutetut välkkärit pääsivät heti koulutuksen jälkeen tositoimiin, kun toteutimme pienen liikuntatapahtuman koulun muille oppilaille. Välkkärit hoitivat tehtävänsä todella taitavasti ja vastuullisesti!

6. #beactive-tapahtumat

Jo kolmatta kertaa järjestetyt #beactive -tapahtumat liikuttivat 1800 Oulun kaupungin 8. luokkalaista eurooppalaisella urheiluviikolla syyskuun lopussa. Viikko on kova puristus järjestäjille, mutta todellakin vaivan arvoinen! Tätäkään tapahtumaa ei kukaan voisi tehdä yksin, vaan tarvitaan yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa.

7. Liikkuva opiskelu -työpajat

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU perehdytti henkilöstöään aktiivisemman opiskelupäivän edistämiseen Liikkuva opiskelu -työpajoilla. PoPLilla oli ilo kouluttaa henkilökuntaa Oulaisten, Haapaveden ja Piippolan toimipisteissä.

8. Koillismaan koulujen kohtaamispäivä

Kouluttajalle on aina erityisen hienoa, jos saa kutsun tulla kouluttamaan uudestaankin. Pääsin jo kolmatta kertaa mukaan Koillismaan koulujen kohtaamispäivään ja päivä oli jälleen yhtä lämminhenkinen kuin aina ennenkin.

9. Etäkoulutukset ja -tapaamiset

Kevään aikana emme ole pelkästään hikiloikanneet, vaan myös digiloikanneet, kuten olosuhteiden sanelemana niin moni muukin on joutunut tekemään. Etäyhteyttä tulemme jatkossakin hyödyntämään osassa tapaamisiamme ja koulutuksiamme, sillä siten voimme mahdollistaa osallistumisen helposti paikkakunnasta riippumatta.

10. Hyvinvointivanhempainilta Siikajoella

Oli hienoa olla mukana toteuttamassa Gumeruksen koulun vanhempainiltaa, jossa perheet pääsivät kiertämään eri tahojen järjestämiä toimintapisteitä. Loistava idea tehdä tutuksi paikallisia järjestöjä ja muita toimijoita!

Inbody- ja puristusvoimamittauspisteet kiinnostivat lukiolaisia Pudasjärven Hirsikampuksella.
Liikuntatutorit ideoivat lisää liikettä 2.asteen oppilaitoksiin.
Rekanveto on #beactive-tapahtumien kestosuosikki.
Jättiritsan testausta Gumeruksen koulun vanhempainillassa.
Haukiputaan lukiolaisilta löytyi runsaasti ideoita istumisen tauottamiseksi.