Kuinka vähän liikuntaa riittää poistamaan istumisen haitat? ti 3.11. klo 15.30-17, etäluento

3.11.2020

Usein keskitämme valtavasti energiaa vaikkapa tunnin liikuntasuoritukseen pari kertaa viikossa, mutta saatamme istua 11 tuntia passiivisena ja huonossa asennossa joka ikinen päivä. Istumisen terveyshaitat ovat puhuttaneet viime vuosina, mutta kaiken pelottelun lomassa saattaa kuitenkin jäädä epäselväksi, minkälainen potentiaali istumisen vähentämisellä on yksilön kannalta. Mitä vähemmän vapaa-ajan liikuntaa arkeen kuuluu, sitä enemmän jo pienellä aktiivisuudella voi edistää terveyttä. Istumisen vähentäminen on nostettu mukaan myös uusiin liikuntasuosituksiin. Istumisen vähentämisen vaikutuksista keskittymiseen ja oppimisen valmiuksiin on myös paljon uutta tietoa. Luennolta opettajat saavat ymmärrystä ja osaamista edistää sekä omaa että oppilaiden terveyttä ja vireyttä pienillä päivittäisillä teoilla. Luento sopii myös muille aiheesta kiinnostuneille.

Luennon pitäjä Arto Pesola on väitellyt liikuntatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta aiheenaan istumisen vähentämisen terveyshyödyt. Arton kaksi kirjaa, Luomuliikunnan vallankumous (Fitra 2013) ja Luomuliikunnan työkirja (Fitra 2015) saivat laajaa huomiota ja ne on käännetty kansainväliseen levitykseen. Arto toimi myös asiantuntijajäsenenä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, joka laati Suomeen istumissuositukset ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Tällä hetkellä Arto toimii Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa tutkimuslaboratorio Active Life Labin tutkimuspäällikkönä, joka on erikoistunut aktiivisen elämän edistämiseen hyvinvointiteknologian avulla. Arto myös osallistuu aktiivisesti tutkimustulosten levittämiseen terveysteknologiayritys Fibion Oy:n kautta (www.fibion.com).

 

Luento toteutetaan Microsoft Teamsin välityksellä. Linkki lähetetään osallistujille sähköpostitse ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen.

Luento on maksuton. Luento on osa OKM:n tukemaa "Lisää liikettä opiskelu- ja koulupäiviin" -hankettamme.

Ilmoittautuminen to 29.10. mennessä täällä.

Lisätietoja:

Mari Patanen

mari.patanen(at)popli.fi

p. 040 720 7960