Huippuvalmennus pysyy urheiluseuroissa kalliina

12.11.2013

Valtio jakoi seuratukea 3,8 miljoonaa, mutta huipulle tähtäävä harjoittelu maksaa yhä paljon.

Urheilun suuriin kuukausi- tai kausimaksuihin on turha odottaa helpotusta, vaikka valtio jakoi 3,8 miljoonaa euroa seuratukea tänä syksynä. Yksi syy on, etteivät seuratukia edes saaneet hakea ne seurat, joiden harrastamismaksut pyörivät sadoissa euroissa.

Tuki ohjattiin niille, joiden kuukausimaksut olivat alun perin 50 euroa tai pienemmät. Jaetulla rahalla valtio haluaa pitää myös niiden nuorten urheilua yllä, jotka kuuluvat herkimpään lopettamisikään.

Valtion jakama 3,8 miljoonaa euroa kuulostaa suurelta summalta, mutta ei ole sitä. Rahapottia tavoitteli yli 1 200 seuraa. Leikkuri heilui siihen malliin, että jäljelle jäi 309 seuraa ja tuo jaettava summa.

"Seuratuki ei palvelisi, jos se menisi maksujen alentamiseen", opetusministeriön ylitarkastaja Sari Virta sanoi. Hän kävi läpi kaikki reilut 1 200 hakemusta.

"Tavoite on, että tarjotaan mahdollisuuksia niille, joilla ei ole mahdollisuuksia. Seuratyö saa liian vähän arvostusta, vaikka siellä tehdään hienoa työtä", Virta sanoi.

Urheiluseurojen saamat rahat ohjautuvat ruohonjuuritasolle ja harrastajamäärien kasvattamiseen

Monet pääkaupunkiseudun seurat palkkasivat 30 000 euron maksimiavustuksellaan valmentajan, toiminannanjohtajan tai nuorisopäällikön, joka hankkii seuraan lisää nuoria ja sitä kautta maksut voivat alentua.

Ensi vuodeksi valtion seuratuki nousee viiteen miljoonaan euroon, näin on kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki luvannut.

Seuratoiminnan kehittämistuki, kuten virallinen nimi kuuluu, tulee lisänä kuntien tuen päälle.

Kunnat rahoittavat edelleen urheilua noin 600 miljoonalla eurolla vuodessa, joten siihenkin peilaten nyt puhutaan pienestä lisästä.

Sitä seuratuki ei muuta, että huipulle tähtäävä harjoittelu jalkapallossa, jääkiekossa, taitoluistelussa ja muutamissa muissa lajeissa pysyy edelleen erittäin kalliina.

Näiden lajien kuukausimaksut voivat nousta jopa 400–500 euroon ja koko kauden hinta useisiin tuhansiin.

Juttulähde HS/Heikki MIettinen

Lue myös: Seuratuki nousee 5 miljoonaan - hakuohjeet julkaistu

Kuva: Helsingin Sanomat