Juoksukoululaiset vauhdissa Oulussa

5.6.2012

Siikalatvan juoksukoululaiset kokivat onnistumisen hetkiä Oulun Terwahölkkä ja -maraton -tapahtumassa.

Siikajokilaakso Juoksukoulun myötä aktiivisen juoksuharrastuksen aloittaneista maratonille uskaltautui vain Jukka Kilpeläinen. Jukka taittoi 42,19 kilometrin matkan aikaan 4:16:20. Ennen juoksukoulua muutamia kertoja kuukaudessa juoksulenkillä käynyt Kilpeläinen huomasi talvella, että juoksu kulkee niin, että hän alkoi haaveilla maratonille osallistumisesta. Helmikuussa hän kokeili omaksi ilokseen puolimaratonin juoksemista.

– Moni sanoi, että kyllä sinä pystyt. Tavoiteaikani oli 4:30 ja se alittui, iloitsee Kilpeläinen.

Kilpeläinen valitsi taktiikakseen rauhallisen menon ensimmäiselle 15:lle kilometrille, jonka jälkeen hän lisäsi vauhtia. 30:nen kilometrin jälkeen juoksu alkoi tuntua jaloissa.

– Kyllä jossain vaiheessa kävi mielessä lopettaminen, kun jalat jumivat ja sattui polveen. Päätin, että juoksen loppuun asti.

Vaikka jalat ovat vielä jumissa lauantain maratonista, suunnittelee Kilpeläinen jatkavansa juoksuharrastusta juoksukoulusta kipinän saatuaan. Uudelleen maratonille osallistuminenkin on mahdollista.

Juoksukoulun aloittaneiden ikähaitari vaihteli rippikouluikäisestä noin 60-vuotiaaseen.

Porukalle iän mukanaan tuomaa kokemusta on jakanut aina aktiivisesti kuntoillut, mutta vasta juoksukoulun myötä juoksuharrastuksen aloittanut Ritva Tuomaala.

– Oikeasti itekkin yllätyin, että noin pystyin juoksemaan. En ole juossut kuin kouluaikana ennen juoksukoulua. Nyt hölkkäilin nuorten naisten matkassa.

Tuomaala juoksi kympin porukalla Silja Kantolan, Susanna Kurikan ja Helvi Näsäsen kanssa.

Juoksukaverin tuki on ollut harjoittelussa tärkeää. Tuomaala ja Näsänen ovat vuorotelleen houkutelleet toisiaan juoksulenkille, kun laiskuus on meinannut iskeä kesken harjoittelukauden.

Oulun katuja pitkin polveilleella reitillä Ritva Tuomaala tunsi kipuilua jalassa, mutta hän päätti, ettei anna periksi.

PoPLi:n vs. aikuisliikuntapäällikkö Kari Heljasvaara iloitsee Siikalatvan juoksukoululaisten aktiivisesta osallistumisesta yhdessä sovittuun tapahtumaan.

– Olen tosi tyytyväinen ryhmään. Valtavan hienosti meni. Kaikki eivät päässeet tällä kertaa mukaan, mutta toivotaan, että hekin jatkavat juoksuharrastusta.

Heljasvaara lähettää juoksukoululaisille lähiaikoina yleisohjeet, joilla voi jatkaa talven aikana haetun kunnon ylläpitoa. Yleiskunnon ylläpitämiseksi liikkumisen ei tarvitse olla juoksua, vaan välillä voi käydä vaikka pyörälenkillä.

Sari Junnonaho
sari.junnonaho(ät)siikkis.fi

 

Siikalatvan juoksukoululaisista kymmenen kilometriä juoksivat muun muassa Susanna Kurikka ja Silja Kantola, takana Helvi Nissinen ja Ritva Tuomaala. Kuva: Sari Junnonaho
Jaana Storlöpare juoksi ensimmäisen puolimaratoninsa ja onnistui alittamaan asettamansa aikatavoitteen. Kuva: Sari Junnonaho