Pohjois-Pohjanmaalle ennätysmäärä terveysliikunnan edistämishankkeita Kunnossa Kaiken Ikää -tuella

16.6.2017

Konemiehet kuntoon ja seitsämän muuta hanketta sai tukea Kunnossa Kaiken Ikää - ohjelmalta Pohjois-Pohjanmaalle! Esittelemme hankkeet syksyllä kunhan toiminta on saatu paikkakunnilla käyntiin.

 

 

Haapaveden Latu ry - Liikettä Ladutta

Hankkeen kohderyhmänä ovat viimevuonna hankeen toimintamuodoissa liikuntaharrastuksen aloittaneet ja nyt mukaan tulevat uudet vähän liikkuvat aikuiset. Hankkeen tavoitteena on tarjota viimevuonna ko. toiminnoissa mukana olleille jatkumo harrastukseensa talven jälkeen. Hanke toteutetaan 1) jatkamalla kesällä 2016 hyvän suosioin saanutta polkujuoksukoulutoimintaa, johon pyritään tavoittamaan mukaan myös viime kaudella harrastuksen keskeyttäneet henkilöt sekä uusia harrastajia. Hankkeessa perustetaan 2 polkujuoksuryhmää kokemuksen ja kunnon mukaan. Ryhmät kokoontuvat 1x/vk kesän ajan. 2) Vakiinnutetaan frisbeegolf yhdistyksen toimintaan houkuttelemalla mukaan runsaasti uusia harrastajia, järjestämällä ohjattuja tunteja viikoittain kesän ajan sekä pitämällä rata jatkuvasti avoinna. 3) Kesäkauden jälkeen perustetaan kuntosaliryhmä, joka on suunnattu erityisesti kesän toiminnassa mukana olleille, jotta liikuntaharrastus ei katkeaisi.

Kirva ry (Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän työntekijöiden vapaa-ajan yhdistys) - Löhöstä liikkujaksi - Löydä oma lajisi 
 

Hankkeen kohderyhmänä ovat vain vähän tai ei lainkaan liikuntaa harrastavat Kirvan (Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän työntekijöiden vapaa-ajan yhdistys) jäsenet. Hankkeen tavoitteena on kannustaa kohderyhmää löytämään oma tapansa liikkua, kannustaa terveellisiin elämäntapoihin tarjoamalla matalan kynnyksen liikuntaa turvallisesti ryhmissä ja tarjota monipuolista terveystietoa. Hankkeen toissijaisena tavoitteena on nostaa seurakuntayhtymän tarjoamien liikuntaetujen käyttöastetta. Hanke toteutetaan perustamalla kaksi 15 hlö liikuntaryhmää, jotka kokoontuvat 2x/kk/1h. Ryhmät käyvät kokeilemassa eri liikuntalajeja, mm. kuntosaliharjoittelua, vesijuoksua, sauvakävelyä, kävelysählyä, kuntojumppaa ja kehonhuoltoa. Lisäksi järjestetään yhteislenkkeilyä. Ohjattujen liikuntakertojen ja lenkkien lisäksi elo-syyskuussa järjestetään elämäntapamuutoksiin motivoiva hyvinvointitapahtuma, jossa luennoidaan terveellisestä ravinnosta ja ravinnon merkityksestä jaksamiselle. Samassa tapahtumassa järjestetään myös terveyskuntomittauksia ja kehonkoostumusanalyysejä.

Mielenvireys ry - Mieli luonnossa ja ruoassa

 

Hankkeen kohderyhmänä ovat mielenterveyskuntoutujat ja erilaisia elämänhallinnan ongelmia kuten yksinäisyyttä, sosiaalisten suhteiden puutetta ja toimintakyvyn heikentymistä kokevat henkilöt. Hankkeen tavoitteena on motivoida osallistujat liikkumaan luonnossa ympäri vuoden ja omaksumaan liikunnan ja terveellisen ruokavalion osaksi pysyvää elämäntapaa. Hanke toteutetaan Green Care -toimintana, jossa liikunta ja ravitsemus ovat oleellinen osa. Osallistujille järjestetään metsäkävely, luontoretki, yö ulkona -tapahtuma, kulttuurikävely, marjaretki, linturetki sekä pyöräretkiä. Kuhunkin tapahtumaan mahtuu mukaan 5-15 osallistujaa. Ravitsemusasioita käydään läpi kahdella luennolla sekä Marttojen järjestämässä ruokatyöpajassa. Lisäksi käydään tutustumassa frisbeegolfiin, jousiammuntaan, ratsastukseen, Sup-lautailuun, lasketteluun, lumilautailuun, curingiin sekä lumikenkäilyyn. Kaikki tapahtumat järjestetään kesän ja syksyn aikana ja osallistuja saa itse valita kuinka moneen haluaa osallistua.  

Oulun Kisko Ry - Aikuisliikunnan Tekniikkakurssi

 

Hankkeen kohderyhmänä ovat työikäiset lentopallosta kiinnostuneet henkilöt. Hankkeen tavoitteena on lentopallon avulla aktivoida ihmisiä liikkumaan säännöllisesti sekä nauttimaan
terveellisestä elämästä Tavoittena on myös luoda Aikuislentopallon tekniikkakurssista valtakunnallinen projekti. Työn alla on ohjaajan opas, joka auttaisi jalkauttamaan kursseja myös muille paikkakunnille. Hanke toteutetaan järjestämällä 3 kpl 1x/vk/4x järjestettäviä aikuislentopallon tekniikkakursseja. Kullekin kurssille mahtuu 20 osallistujaa. Kurssille otetaan mukaan kaiken tasoiset pelaajat. Aluksi harjoitellaan lentopallon käsittelyä;sormilyöntiä, hihalyöntiä, iskulyöntiä. Tämän jälkeen voidaan siirtyä haastavampiin, pelinomaisiinharjoitteisiin, joilla kehitetään pelikäsitystä. Lisäksi harjoituksissa perehdytään lihaskuntoa ja liikkuvuutta lisääviin liikkeisiin erilaisten harjoitteiden avulla.

 

Oulun Miekkailuseura ry - Yhdessä miekkailun iloa

 

Hankkeen kohderyhmänä ovat Oulun seudun koulutuskuntayhtymän työntekijät, jotka tekevät päivittäin istumatyötä vähintään 6h päivässä. Hankkeen tavoitteena on kannustaa ja ohjata kohderyhmää helppoon työhyvinvointia tukevaan liikuntaan sekä terveellisiin elämäntapoihin. Hanke toteutetaan perustamalla kohderyhmään kuuluvista henkilösitä lähtötason, tarpeiden sekä sijainnin perusteella 5 liikuntaryhmää. Kuhunkin ryhmään mahtuu 10-15 osallistujaa. Osallistujille tehdään alku- ja lopputesteinä lihaskunto- ja UKK-kävelytestit, kehonkoostumusanalyysi sekä sykevaihteluvälimittaus ja kysely. Kukin ryhmä kokoontuu syksyn ja kevään aikana yhteensä 30x. Tapaamisissa kokeillaan eri liikuntalajeja kuten vesijuoksua, kuntonyrkkeilyä, kuntosaliharjoittelua, pehmolentopalloa, keilausta, sulkapalloa ja sauvakävelyä. Lisäksi järjestetään ravintoluento ja siihen liittyvä smoothie-kurssi. Opiskelijatyönä voidaan toteuttaa erillinen taukojumppasovellus koko koulutuskuntayhtymän henkilöstölle.

 

Pattijoen Urheilijat ry - Kuntopesiksellä kuntoon

 

Hankkeen kohderyhmänä ovat liikuntaa harrastamattomat yli 40 vuotiaat miehet ja naiset. Hankkeen tavoitteena on saada kohderyhmä säännöllisen liikunnan pariin sekä ymmärtämään oman terveyden kokonaisvaltaisen vaalimisen tärkeys terveysliikunnan avulla. Hanke toteutetaan perustamalla liikuntaryhmä, joka rahoittelee kesän ja syksyn ajan 1x/vk. Toiminnan sisältönä on yleistä liikuntaa sekä pesäpallon pelaamista kaikille soveltuvilla säännöillä. Tavoitteena on saada mukaan 30 uutta kuntoilijaa. Lisäksi osallistujille jaetaan ohjeita omaehtoiseen harjoitteluun. 

 

 Suunnistuskerho Pohjantähti, Oulu ry

 

Hankkeen kohderyhmänä ovat 25–55 työikäiset naiset ja miehet, perheet sekä työyhteisöt. Hankkeen tavoitteena on madaltaa kynnystä luonnossa tapahtuvaan liikkumiseen sekä antaa suunnistusopetusta niin, että osallistujat tulevat toimeen marjametsällä ja suunnistustapahtumissa itsekseen kartan ja kompassin avulla. Tavoitteena on myös aktivoida eri työyhteisöjä. Hankkeessa järjestetään teoriakoulutus suunnistuksen alkeista ja suunnistusvälineiden esittely. Lisäksi tarjotaan viisi opastettua suunnistusharjoitusta eri suunnistuksen osa-alueista sekä iltarasteille osallistuminen ohjatusti. Työhteisöille toteutetaan perehdytys aamupäivällä ja suunnistusharjoitus iltapäivällä.

 

Syötteen Kyläyhdistys ry
 

Hankkeen kohderyhmänä ovat Syötekylän työikäiset vähän liikkuvat ja ylipainoiset miehet. Hankkeen tavoitteena on kannustaa painonpudotukseen ja terveellisiin elämäntapoihin. Lisäksi tavoitteena on vakiinnuttaa ryhmien toiminta. Hankkeessa perustetaan liikuntalajikokeiluryhmä, jossa lajeina kuntosali, vesiliikunta, juoksu/maastojuoksu, hiihto, liikkuvuusharjoitteet/kehonhuolto. Liikuntalajikokeilujen lisäksi toteutetaan konkreettista ravintovalmennusta käytännön kautta.   Ryhmäläisille tehdään kuntotestit ja kehonkoostumusmittaus 2x. Kesällä järjestetään kolme pysyvään painonhallintaan liittyvää luentoa (sis. liikunta, ravinto, lepo ja palautuminen).
Ryhmään mahtuu 30 osallistujaa. Ryhmä kokoontuu 1x1,5h/vk ja lisäksi 3 kertaa 2h/krt kylätalolla tai ulkona.