Taisto Workout - paras liikuntatunti ikinä?

9.4.2015

Kasavuoren koulun pääsiäisviikko alkoi normaalista poikkeavalla tavalla, kun koulun oppilaat sekä opettajat pääsivät tutustumaan vaihtoehtoiseen liikuntatuntiin Taisto Workoutin myötä.

Taisto Workout -tunti rakentui viidestä osiosta. Talent Suomi -kilpailun voiton myötä julkisuuteen noussut Miikka Mäkelä (MotoriikkaMiikka) aloitti tunnin poistamalla osallistujajoukon jännitystä erilaisilla oman kehon hassuttelu -harjoituksilla, jotka toimivat samalla mainiona alkulämmittelynä. Heti tunnin alusta välittynyt positiivinen ilmapiiri sai myös katsojajoukosta useita innostuneita mukaan seuraaville osioille.

Toisen ja kolmannen osion läpivedosta huolehti stunt-näyttelijä ja oman kehon painolla tapahtuvan harjoittelun mestari Tung Bui. Muun muassa Salkkareista tuttu Bui opetti ensin kehollisia taito-ominaisuuksia, joissa tasoja löytyi kaikille – peikkohyppelyistä aina ilman käsiä toteutettaviin kärrynpyöriin.

Kolmannessa osiossa mukanaolijat joutuivat todelliseen fyysiseen rääkkiin, kun teemana oli maitohappoa tuottava lihaskuntotreeni. Kannustavat ohjaajat ja koko tunnin taustalla soinut rytmikäs hiphop-musiikki pitivät kuitenkin hengen korkealla ja suun pielet ylhäällä.

Neljännessä osuudessa Kasavuoren koululaiset pääsivät kilpailemaan joukkueena kelloa vastaan. Tunnin päätti ”Taisto Birds” -hauskuutus, jossa Bui ja Mäkelä saivat uimalasit päässään väistellä ehtymättömältä vaikuttanutta pallosadetta Angry Birds -hengessä.

Tunnin kestäneen session voisi kiteyttää seuraavasti. Monipuolinen kokonaisuus, joka sai niin oppilaat kuin opettajakin innostumaan ja kokeilemaan rajojaan sekä poistumaan lopulta jumppasalista hymy kasvoillaan. 
– Aluksi olin ihmeissäni, että mitä ihmettä tapahtuu, mutta oli tosi hauskaa! Ihan täysin erilainen normi liikuntatunteihin verrattuna ja sai ainakin minut innostumaan eri tavalla kuin perus pallopelit, tunnille osallistunut kahdeksasluokkalainen Patrik kehui Taisto Workout -tuntia.

Myös tunnille osallistunut opettaja Saija Kujala oli varsin vaikuttunut. 
– Tosi kiva tapahtuma. Alkuun näytti, että vähän jännitti ja pelotti, mutta erinomaiset ohjaajat saivat mahtavasti porukan innostumaan. Todella hyvällä fiiliksellä ja hauskaa tekemistä, Kujala purki ajatuksiaan tunnin päätyttyä.

Taisto Workoutin kantavana ideana on yhdistää liikunta ja ilo, nuorten näköisellä tavalla. Taisto Workout lisää yhteisöllisyyttä, minkä lisäksi hauskat harjoitukset, eivät vaadi juurikaan välineitä, vaan ovat helposti toteutettavissa käytännössä missä ja milloin vain. Pääosin omalla vartalolla toteutettavat harjoitteet kehittävät tekijäänsä monipuolisesti, jonka vuoksi ne soveltuvat koululaisille erinomaisesti.

Kehonpainoharjoittelu kehittää sekä fyysisiä koordinatiivisia että motorisia taitoja. Haastavat liikkeet, kuten esim. kärrynpyörä ja käsilläseisonta kehittävät myös aivoja esim. hahmotuskyvyn osalta. Monipuoliset liikeprogressiot ja opetusmetodit voivat parhaimmillaan ruokkia myös mielikuvitusta. Voimaominaisuudet voidaan kp-harjoittelulla viedä myös erittäin pitkälle, kuten telinevoimistelijoista on todettavissa. Yllämainittujen tekijöiden takia kouluikäisille kp-harjoittelu tarjoaa erilaisen, mutta monipuolisesti kehittävän harjoitteluympäristön, Tung Bui listaa oman erikoisalansa positiivisia puolia.

Taisto Workout -tuntia testataan neljällä yläkoululla. Tutustu Taistoon ja kysy lisätietoja Taisto Workout -tunnista: 
www.sport.fi/taisto 
taisto@valo.fi