Suomi toivoo uusivansa 20 vuoden takaisen menestyksen maalipallon MM-kisoissa

18.6.2014

Suomi isännöi IBSA:n maalipallon MM-kilpailuja kesä-heinäkuussa Espoossa. Kilpailut on yksi suurimmista ja merkittävimmistä vammaisurheilutapahtumista Suomessa koskaan.

1990-luvulla Suomi oli maalipallon kiistaton ykkösmaa. Miesten ja naisten joukkueet olivat arvokilpailuista toiseen palkintokorokkeella. Menestyspiikki koettiin vuoden 1994 MM-kilpailuissa Yhdysvaltain Colorado Springsissä, jossa Suomi voitti muutaman tunnin välein naisten ja miesten MM-kultaa.

– Olihan se aika mahtavaa lähteä pelaamaan finaalia, kun naiset olivat juuri voittaneet omansa. Voitimme finaalissa 2–0-lukemin Italian, jolle olimme hävinneet niukasti Barcelonan paralympialaisten finaalissa, Suomen miesten joukkueen kantaviin voimiin kuulunut Juha Oikarainen muistelee.

Suomen miehille Colorado Springsin kulta oli kolmen arvokilpailuvoiton putken keskimmäinen. Joukkue oli voittanut EM-kultaa vuonna 1993 ja voitti vielä paralympiakultaa Atlantassa 1996.

Suomen naisten menestys oli vielä huikeampaa. Naiset voittivat 90-luvulla kolme peräkkäistä EM-kultaa (-93, -97, -99), kaksi peräkkäistä MM-kultaa (-94, -98) ja vuoden 1992 paralympiakultaa. Pieneksi kauneusvirheeksi jäi Atlantan paralympialaisten hopeatila 1996.

MM-kisat Espoossa 26.6.–6.7.2014

Maalipallon MM-kilpailut järjestetään joka neljäs vuosi. Edellisissä MM-kilpailuissa, vuonna 2010 Iso-Britannian Sheffieldissä, Liettua voitti miesten turnauksen ja Kiina naisten turnauksen. Suomi jäi tuolloin MM-kilpailujen ulkopuolelle miehissä ja naisten joukkue sijoittui viidenneksi. Tämän jälkeen Suomen miesten maajoukkue on voittanut IBSA Maailmankilpailut, Euroopan mestaruuden ja paralympiakultaa. Myös naisten maajoukkue kuuluu maailman maalipalloeliittiin, mistä esimerkkinä Lontoon paralympialaisten neljäs sija.

Espoon MM-kilpailujen peliareenoina toimivat Tapiolan urheiluhalli ja Summahalli, jotka sijaitsevat vierekkäin Tapiolan urheilupuistossa. Tapiolan urheiluhallin osoite on Urheilupuistontie 2, 02200 Espoo

Maalipallo on näkövammaisten joukkuepalloilulaji. Maalipallo on paralympialaji ja sitä hallinnoi Kansainvälinen näkövammaisten urheilun kattojärjestö IBSA (International Blind Sports Federation). MM-kilpailuihin osallistuu 16 maata miesten sarjaan ja 12 maata naisten sarjaan.

 

Yleisradio televisioi Espoon maalipallon MM-kilpailut. Tapiolan urheiluhallissa pelattavia otteluita voi seurata netistä Yle Areenasta, alkuun selostamattomana ja loppupelien aikaan selostuksen kera. Finaalit näytetään Yle TV2 -kanavalla siten, että miesten finaali nähdään suorana lähetyksenä.

 

Lähde: www.goalball2014.fi/

Kuva Krista Leppänen