IWG-maailmankonferenssi huipentui Helsingissä

16.6.2014

Naisten liikunnan ja urheilun 6. maailmankonferenssi päättyi lauantai-iltana Helsingin Finlandiatalossa tunteikkaisiin hetkiin, kun puheenjohtajuus siirtyy Suomen neljän vuoden jälkeen seuraavalle puheenjohtajamaalle, Botswanalle. Viimeisen konferenssipäivän teemoina olivat valmennus, johtajuus sekä sukupuolinen häirintä.

IWG-maailmankonferenssin Sport without fear –teema käsitteli liikuntaa ja urheilua ihmisoikeuksien kotina ja viestikapulana. Liikunta ja urheilu voivat tarjota tytöille ja naisille, miehille ja pojille, turvapaikan ja mahdollisuuden olla oma itsensä. Sukupuoleen liittyvää häirintää vastaan tulee taistella kaikilla rintamilla. Tietoisuus sukupuoleen liittyvistä ongelmatilanteista urheilussa on usein puutteellista ja tehokkaat toimintatavat turvallisuuden edistämiseksi puuttuvat.

Urheilu nähdään hyvänä työkaluna konflikteista tai humanitäärisistä katastrofeista kärsivien ihmisten tilanteen parantamiseksi. Urheilua on myös käytetty tyttöjen kouluttamiseen kehittyvissä maissa, näyttämään, että tulevaisuus ilman varhain solmittua avioliittoa ja teiniäitiyttä on mahdollinen. Etiopiassa ja Etelä-Afrikassa liikuntarajoitteiset naiset ovat koulutusohjelmien avulla päässeet kadulta koulutuksen piiriin, ja toimivat nyt urheiluvalmentajina tuhansille lapsille.

Professori Kari Fasting totesi, että urheilussa esiintyvä seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö ovat osa suurempaa ongelmaa.

”Urheilu ei ole muusta yhteiskunnasta irrallaan olevaa toimintaa, vaan heijastaa ympäröivän yhteisön asenteita ja arvoja. Jos todella haluamme osallistaa naisia, meidän on muutettava yhteiskunnallisia rakenteita ja koko kulttuuriamme”, Fasting sanoi.

Lue koko juttu Sport.fi sivulta

Oululainen Suvi Helanen oli yksi viidestä Suomen virallisesta konferenssiedustajasta Helsingissä järjestetyssä 6. IWG-maailman-konferenssissa.

Suvi on oululainen liikuntavaikuttaja ja kunnallispoliitikko, joka on muun muassa toiminut Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n puheenjohtajana vuosina 2000-2005.
Valokuvassa: Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n pääsihteeri Pirjo Ruutu, hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, moderaattori Bettina Sågbom, Maailman Antidopingtoimisto WADA:n urheilijakomitean puheenjohtaja, maastohiihtäjä Beckie Scott ja WADA:n viestintäjohtaja Julie Masse paneelikeskustelussa. Valokuvaaja: Soile Kallio