Energiajuomat K16 -hanke sai kannatusta Kaijonharjun suuralueella

25.10.2013

Vanhempainliiton käynnistämällä kansalaisaloitteella Energiajuomat K16 haluttiin kieltää energiajuomien myynti alle 16-vuotiaille. Määräaikana myyntikieltoa kannatti yli 32 000 suomalaista. Kiitos kaikille aloitteen allekirjoittajille. Määrä ei riitä asian viemiseksi eduskunnan käsittelyyn, mutta vanhempien viesti on selkeä ja vaikuttava. Ja tätä viestiä viemme eteenpäin.

Oulun seudulla Ritaharjun monitoimitalon vanhempaintoimikunta yhdessä monitoimitalon väen kanssa haastoi keväällä 2013 eri yhteistyötoimijoita mukaan tukemaan aloitetta, että energiajuomille saataisiin K-16 ikäraja Kaijonharjun suuralueella toimiviin kauppoihin ja kioskeihin. Kaijonharjun suuralueella on noin 16 500 asukasta.

Aloite sai ilahduttavasti kannatusta eri yhteisöissä ja asian tukijoiksi ilmoittautui Kaijonharjun nuorisokeskus, Kaijonharjun suuralueen yhteistyöryhmä, Kuivasrannan päiväkoti, Kuivasjärven koti-koulu-toimikunta, Kuivasjärven koulu, Kuivasjärven Martat ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuivasjärven yhdistys ry, Oulun Kuluttajat ry, Oulun Normaalikoulun koti-koulu-toimikunta, Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta, Pateniemen vanhempaintoimikunta Haave, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry, Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksikkö, Pöllönkankaan koulu ja Suomen Vanhempainliitto ry.

Laaja joukko erilaisia kuntalaisten muodostamia yhteisöjä, kansalaisjärjestöjä ja julkisia toimijoita toivoo, että Kaijonharjun suuralueen kaupat ja kioskit tulevat kieltämään energiajuomat alle 16 vuotiailta lapsilta. Vastaavia hyviä käytäntöjä on muun muassa Iin kunnassa. Energiajuomissa on paljon kofeiinia, mikä voi vaikuttaa lapsen ja nuoren päivärytmiin heikentämällä unen laatua ja määrää. Energiajuomilla on myös haitallista vaikutusta terveelliseen ruokailuun ja hampaiden kuntoon.

Kuluvan syksyn aikana Kaijonharjun suuralueen kaupat ja kioskit tulevat saamaan Ritaharjun monitoimitalon vanhempaintoimikunnan toimittaman aloitteen energiajuomien myynnin rajoittamiseksi. Myynnin rajoittamiseen lupautuvat toimijat tullaan palkitsemaan Suomen Vanhempainliiton laatimalla vastuullisen kauppiaan diplomilla. Ritaharjun vanhempaintoimikunta kannustaa myös kaikkia vanhempia kiinnittämään huomiota lasten ja nuorten terveelliseen ruokailuun, liikuntaan ja riittävään lepoon. Näillä on huomattavasti positiivisempia vaikutuksia vireystasoon ja jaksamiseen kuin energiajuomilla.

Katso lista vastuullisista kauppiasta täällä:

Kuva: Iltalehti/Mikko Lehtimäki