Liikkuva iltapäivä -kehittämisprosessi jämäköittää toimintaa

30.9.2013

Suunnitelmallisuus on iltapäivätoiminnassa ehdoton etu. Sen avulla pystytään monen muun hyödyn lisäksi seuraamaan myös sitä, miten lapset taidoissaan kehittyvät, toteaa Kontiolahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Parkkulainen.

Liikkuva iltapäivä kehittämisprosessi on rakennettu kuntien aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajille erityisesti liikunnan sisältöjen kehittämiseen. Kontiolahdella kunta ostaa iltapäivätoiminnan järjestämisen 4H-yhdistykseltä.
- Liikuntaan meillä on panostettu aina, mutta kun Majoisen Pasi Pohjois-Karjalan Liikunnasta kysyi, lähdetäänkö mukaan kehittämisprosessiin, ajateltiin heti, että lähdetään. Toivon, että tätä prosessia hyödynnettäisiin ihan kaikissa iltapäiväkerhoissa. Tämä jämäköittää iltapäivätoimintaa erinomaisesti, sanoo Parkkulainen jo ensimmäisen prosessin koulutusjakson jälkeen.

Tavoitteena liikkumissuunnitelmat

Kontiolahden 4H-yhdistys pyörittää 8 iltapäiväkerhoa, joissa lapsia on noin 170 ja vakituista henkilökuntaa 16.
- Prosessikoulutuksiin osallistuu periaatteessa jokainen, mutta vähintään joku jokaisesta yksiköstä. Tarkoitus on työstää jokaiseen iltapäiväkerhoon liikkumissuunnitelma. Tämän syksyn ohjaajakoulutusten yhteydessä tehdään ensi kevään suunnitelmat ja ensi kevään aikana seuraavan syksyn suunnitelmat. Silloin on vuoden kattavat suunnitelmat valmiina. Toki niitä parannellaan ja kehitetään edelleen tarvittaessa.
- Olennaista prosessissa on se, että ohjaajat sisäistävät toiminnan tavoitteellisuuden, painottaa Parkkulainen. Määrällinen tavoite pysyy Kontiolahdella ennallaan. Jo nyt ohjeistuksena on, että päivittäistä liikuntaa tai ulkoilua tulee olla vähintään 1-1,5 tuntia. Ohjattua liikuntaa on leikin muodossa jonkin verran joka päivä ja yhtenä päivänä viikossa noin tunnin jakso.

Jokapäiväistä jämäkkyyttä

Kerho-ohjaajat ovat ottaneet prosessin koulutuksineen tyytyväisinä vastaan. Entä mitä prosessin läpivienti edellyttää toiminnanjohtajalta?
- Minulta se edellyttää ainoastaan yhteyksien pitoa, homman organisoimista ja paria kokousta, kiteyttää Parkkulainen. Kunnan sivistystoimen puolelta suunnittelija Pekka Huovinen koordinoi kokonaisuutta, yhdessä tehdään tuloksien arviointia ja kehittämisen ylläpitämistä. Lisäksi opetushallitus tekee satunnaisarviointeja vuosittain ja jostain syystä ollaan satuttu arvioitaviksi joka vuosi, naurahtaa Parkkulainen.

Ensi viikon valtakunnallisessa aamu- ja iltapäivätoiminnan ulkoiluviikolla liikkuu noin 15000 lasta 280 palvelutuottajan liikuttamina. Kontiolahdella kuulemma joka viikko on ulkoiluviikko. Kehittämisprosessin myötä jokaiselle Kontiolahden koululaiselle luvataan entistä enemmän iloisia liikuntahetkiä, paljon vaihtelua ja kokeilemisen iloa.
- Ja liikunnan kokemisen iloa, juuri sitä!

Liikkuva iltapäivä kehittämisprosessi ja ohjaajakoulutus

Kokonaisuus koostuu kuntakohtaisesta aamu- ja iltapäivätoiminnan päivittäisen liikkumisen kehittämisprosessin käynnistämisestä sekä työyhteisötasoisesta ohjaajakoulutuksesta. Ohjaajat saavat koulutuksesta Liikkuva iltapäivä käsikirjan, jonka avulla ryhmät voivat kehittää liikunnan sisältöalueen toteutusta laatukriteerien suunnassa. Tavoitteena on vähintään 1 tunti liikuntaa ja ulkoilua joka päivä. Lisätietoa liikunnan aluejärjestöiltä.

Teksti: Paula Salmela