PoPLi mukaan energiajuomat K16 -haastekampanjaan

30.5.2013

Ritaharjun monitoimitalo ja sen vanhempaintoimikunta haluaa tukea osaltaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Vanhempaintoimikunta toivoo, että Kaijonharjun suuralueen (n.15 500 asukasta) kaupat ja kioskit sitoutuvat yhteisrintamalla noudattamaan energiajuomien myynnissä K-16 ikärajaa.

Kaijonharjun suuralueeseen kuuluu Syynimaa, Linnanmaa, Kaijonharju, Kaijonranta, Kuivasjärvi, Pöllönkangas, Oinaansuo, Liikanen, Jylkynkangas, Ahvenoja, Aaltokangas, Kuivasranta ja Ritaharju.

Jotta suuralueen kaupat ja kioskit saadaan mukaan tukemaan ikärajoja energiajuomien myynnille, niin alueen muut toimikunnat, yhdistykset, päiväkodit, koulut, nuorisotilojen toimijat, Tuiran seurakunnan lapsi- ja nuorisotyö ja Oulun Yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta on haastettu mukaan tukemaan kampanjaa. Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry
on myös omalta osaltaan ottanut haasteen vastaan ja on mukana hyvällä asialla!

Miksi ikäraja energiajuomille?

Lapsille energiajuomia ei suositella niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi. Pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapselle haitallisia vaikutuksia. Suomessa energiajuomia kuitenkin markkinoidaan voimallisesti lapsille ja nuorille.

Energiajuomat vaikuttavat lapsen ja nuoren koko päivärytmiin heikentämällä unen laatua ja määrää. Energiajuomilla on lisäksi vaikutusta terveelliseen ruokailuun. Siemailutyyppinen nauttiminen aiheuttaa lisäksi hampaiden reikiintymistä ja eroosiota.

Suomessa vanhempien ja opettajien arkikokemukset tukevat energiajuomien myynnin rajoittamista. Lisäksi monet vanhemmat ovat huolestuneita energiajuomien linkittämisestä siidereihin ja lonkeroihin. Toiset energiajuomatölkit muistuttavat ulkonäöltäänkin lonkero- ja siideritölkkejä.

Kuluttajasuojalaissa alaikäiset ovat erityisasemassa, koska ovat alttiimpia markkinoinnin vaikutuksille. Juomamainoksissa luvataan jaksamista, voimaa ja virkistymistä nuorille, joilla tutkimusten mukaan on uupumus ja väsymys yleistä. Joka kolmas 7. ja 9-luokkalaisista kokee väsymystä vähintään neljänä kouluaamuna viikossa (Peruskoulun 5., 7. ja 9. luokan oppilaiden koulukokemukset ja koettu terveys, 2008, Opetushallitus, Terveyden edistämisen tutkimuskeskus).

Lisätietoja:
Anu Kippola-Pääkkönen
Ritaharjun vanhempaintoimikunnan pj.
vtk.ritaharju@gmail.com

http://www.vanhempainliitto.fi/vanhempaintoiminta/energiajuomat_k-16/k-16_etenee