PoPLi:n henkilökunta kävi verenluovutuksessa

19.1.2012

Veripalvelu kannustaa suomalaisia yrityksiä, yhteisöjä ja ryhmiä osallistumaan verenluovutukseen. Verenluovutuskäynti vaikkapa yhdessä työkavereiden kanssa on hauska tempaus, jolla on suuri merkitys: mitä useampi ojennettu käsi, sitä useampi potilas saa apua. Pienikin ryhmä on tärkeä.

Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan työporukka kävi keskiviikko-iltapäivällä Punaisen Ristin Veripalvelun Oulun toimistolla verenluovutuksessa.

Ensimmäistä kertaa luovuttajana ollut PoPLi:n liikuntaneuvoja Miia Määttä kertoi jännittäneensä hieman ennen käyntiä. Jännittäminen oli kuitenkin turhaa ammattitaitoisen ja ystävällisen henkilökunnan ansioista. "Suosittelen etenkin ensikertalaisille verenluovutusta porukalla tai hyvän kaverin kanssa. Lisäksi ensimmäisen luovutuksen yhteydessä saa erityisen hengenpelastajan kassin, joka sisältää infopaketin veripalvelun toiminnasta sekä mm. rautatabletteja" Miia kertoili.

Toista kertaa luovuttamassa ollut PoPLi:n toimistotyöntekijä Leena Tuikkala kehui tämän käyntikerran sujuneen huomattavasti paremmin kuin ensimmäisen viisi vuotta sitten. "Itse luovutus kesti vain viisi minuuttia ja sen yhteydessä pakollinen lepohetki toiset viitisen minuuttia, joten kiireinenkin ihminen ehtii hyvin piipahtamaan veripalvelussa" totesi Leena. "Pienellä vaivalla saat itsellesi hyvän mielen ja tunteen siitä, että oikeasti auttaa muita ihmisiä tärkeällä asialla. Lisäksi verenluovuttajille on varattu hyvät eväät mehubaareineen ja kolmioleipineen" Leena jatkoi.

Yhdessä enemmän apua
Ryhmänä luovuttaminen on tehokasta, sillä jo muutama ryhmä voi paikata akuuttia veren tarvetta. Potilaiden hoitoon tarvitaan päivittäin yli 1000 luovuttajan apua. Esimerkiksi viisi henkilöä voi auttaa jopa 15 potilasta, kun luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan punasoluiksi, plasmaksi ja verihiutaleiksi. Säännöllisesti, pari kolme kertaa vuodessa verta luovuttavat ryhmät auttavat pitämään verivarastot jatkuvasti hyvällä tasolla.

Verivalmisteet ovat usein elinehto esimerkiksi leikkaus- ja syöpäpotilaille, onnettomuuksien uhreille tai anemiaa sairastaville henkilöille. Verta luovuttamalla voi pelastaa toisen ihmisen elämän.

Veripalvelu järjestää tarvittaessa kuljetuksen
Ryhmänvetäjäksi on helppo ryhtyä. Kokoa porukka ja sovi ryhmällesi sopiva luovutusaika soittamalla Veripalvelun toimipisteeseen. Sopiva ryhmäkoko on noin 4-8 henkilöä, suuremmat ryhmät kannattaa jakaa useammalle ajalle jonotuksen välttämiseksi. Veripalvelu voi järjestää maksuttoman kuljetuksen vähintään 4 hengen ryhmille, jos veripalvelutoimisto ei sijaitse kävelymatkan päässä.

Ryhmien ajanvaraus ja kuljetukset:
Veripalvelutoimistot

Miia Määttä (vas) ja Leena Tuikkala luovutuspaikalla
Talouspäällikkö Leena Pohjanvälke luovutusvuorossa