Sebastian Aho on Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2016 paras urheilija

29.1.2017

Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalaa vietettiin lauantaina hotelli Lasaretissa 150 juhlavieraan voimin. Urheilugaalassa palkittiin vuoden 2016 urheilussa ja liikunnassa ansioituneita henkilöitä ja tahoja.

Jääkiekkoilija Sebastian Aho, Oulun Kärpät, valittiin Pohjois-Pohjanmaan vuoden 2016 parhaaksi urheilijaksi. Hän oli voittamassa nuorten alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruutta ja aikuisten MM-hopeaa. Alkaneella NHL-kaudella hän on vakiinnuttanut paikkansa joukkueessaan.

Nuorissa urheilijoissa kova taso

Maakunnan nuoren urheilijan tittelistä kamppailivat SK Pohjantähden Anna Haataja, hän saavutti maailmanmestaruuden nuorten suunnistuksessa sekä maailmanmestaruuden opiskelijoiden suunnistuksessa. Oulun Kärppien Jesse Puljujärvi saavutti maailmanmestaruuden jääkiekon 20-vuotiaiden ja 18-vuotiaiden joukkueissa. Lisäksi hänet valittiin 20-vuotiaiden MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kolmas nuori menestyjä oli Oulun Uinnin Silja Känsäkoski, joka saavutti aikuisten maailmanmestaruuskilpailuissa kuudennen sijan.

Vuoden nuoreksi urheilijaksi valittiin Silja Känsäkoski. Valitsijoiden mukaan hänen saavutuksensa noteerattiin parhaimmaksi, koska se oli saavutettu yleisessä sarjassa.

Vuoden valmentaja

Vuoden valmentajaksi valittiin Oulun Uinnin urheilutoimenjohtaja ja valmentaja Tommi Pulkkinen. Hän on ollut nostamassa Oulun Uinnin yhdeksi Suomen kärkiseuraksi. Hän on toiminnallaan tukenut muita valmentajia ja hänen henkilökohtaiset valmennettavansa ovat menestyneet hienosti.

Elämänura-palkinto Haukiputaan seuraikonille

Maakunnan viidennen elämänura-palkinnon sai todellinen seuraikoni, Haukiputaan Heiton Mauno Ukkola. Ukkola on ollut seuransa jäsen yli 70 vuotta. Hänet valittiin Heiton johtokuntaan vuonna 1957, ja siitä lähtien hän on myös yhtäjaksoisesti ollut johtokunnassa jäsenenä, eli tähän mennessä 60 vuotta. Seuransa puheenjohtajana hän toimi 19 vuoden ajan. Lisäksi hän on ollut pitkään päävastuullisena seuransa toimitalon kunnostamisen talkootoiminnan järjestäjänä ja muussakin seuran talkootoiminnassa. Hänet tunnetaan kotipaikkakunnallaan Haukiputaalla ”herra Haukiputaan Heittona.”

Suunnistajista vuoden joukkue

Parhaaksi joukkueeksi valittiin SK Pohjantähden naisten viestijoukkue (Sofia Haajanen, Marika Teini, Heini Wennman, Marttiina Joensuu). He saavuttivat suunnistuksen seurajoukkueiden suurimman tapahtuman, Venlojen viestin, 3. sijan.

Vuoden urheilutapahtuma ja vuoden liikuttaja

Vuoden urheilutapahtumaksi valittiin Oulun Pyrinnön järjestämät Kalevan Kisat. Kilpailut olivat 18 vuoden jälkeen taas Oulussa ja onnistuivat loistavasti. Tapahtuma keräsi lähes 30 000 katsojaa paikan päälle. Vuoden liikuttajaksi valittiin Oulun korkeakoululiikunta. Yhteistä opiskelijoiden liikuttamista yliopiston, ammattikorkeakoulun ja ammattiopiston kesken ja kymmenen vuotta.

Veikkauksen Jokeri-palkinto

Veikkauksen Jokeri-palkinnon kohteen valitsi tänä vuonna seitsenkertainen paralyompiakisojen kultamitalisti Pertti Sankilampi. Sankilampi antoi Jokeri-palkinnon vammaisurheilija Jussi Lotvoselle, joka tähtää vuoden 2020 Tokion paralympiakisojen triathlonin voittoon.

Kiimingin Kiekko-Poikien Special Hockey -joukkueelle kaksi palkintoa

Joukkue sai vuoden liikunnan tasa-arvopalkinnon ja Oulun seudun urheilutoimittajien vuoden urheiluteko -palkinnon. Saaja on tehnyt uraa uurtavan työn erityislasten urheilun ja jääkiekkoharrastuksen mahdollistamiseksi Oulun seudulla. Vastaavaa toimintaa ei aikaisemmin Suomessa ole ollut.

Vuoden urheiluseura -palkinto kahdelle seuralle

Vuoden urheiluseuraksi valittiin kaksi seuraa Taivalkoskelta. Metsä-Veikot 85 ja Kuohu. Keskeisin peruste valinnalle oli, että kaksi pienen paikkakunnan seuraa järjesti yhdessä vuoden 2016 parhaimmat SM-hiihdot.

Muut palkinnot

Lisäksi Urheilugaalassa Suomen kirkko palkitsi kirkon John Vikströmin liikuttajapalkinnolla
Iin seurakunnan.

Entisen Oulun läänin nuoren urheilijan kultamitalin sai jääkiekkoilija Jesse Puljujärvi.

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki valittiin Kalevan yleisöäänestyksessä. Jesse Puljujärven valinta jääkiekon 20-vuotiaiden MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi keräsi yli puolet äänistä.

Lisää kuvia Urheilugaalasta (kuvia voi vapaasti käyttää, lähde mainittava: PoPLi/Terhi Kannisto)

Lisätietoja:
Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu
Aluejohtaja Esko Hassinen
Puh. 0400 364642

Maakunnan vuoden 2016 parhaaksi urheilijaksi valittiin jääkiekkoilija Sebastian Aho. Hänen puolestaan palkinnon nouti hänen veljensä.
Haukiputaan Heiton Mauno Ukkola palkittiin Elämänura-palkinnolla.
Entisen Oulun läänin kultamitali nuorelle urheilijalle annettiin jääkiekkolija Jesse Puljujärvelle. Hänen puolestaan palkinnon nouti Oulun Kärpät 46 ry:n toiminnanjohtaja Mika Pieniniemi.
Veikkauksen Jokeri-palkinnon sai vammaisurheilija Jussi Lotvonen. Palkinnonsaajan valitsi Pertti Sankilampi.
Tilaisuudessa jaettiin myös Suomen kirkon John Vikströmin liikuttajapalkinto, jonka jakoi kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan puheenjohtaja Tuija Brax. Palkinnon sai Iin liikunta- ja leikkipuisto.
Alueellisen sinettiseurapalkinnon sai Oulun Uinti 1906. Palkinnon vastaanotti Oulun Uinnin sinettiseuravastaava Tuire Pulkkinen.
Vuoden joukkueen palkinnon sai SK Pohjantähden naisten joukkue. Palkinnon vastaanotti joukkueenjohtaja Juha Haajanen.
Kiimingin-Kiekkopoikien Special Hockey -toiminta sai sekä Vuoden liikunnan tasa-arvopalkinnon sekä Oulun seudun urheilutoimittajien Vuoden urheiluteko -palkinnon.
Vuoden liikuttaja -palkinnon sai Oulun korkeakoululiikunta.
Vuoden nuoreksi urheilijaksi valittiin Oulun Uinnin uimari Silja Känsäkoski. Palkinnon vastaanotti hänen valmentajansa Juha Juopperi.
Vuoden urheiluseura -palkinnon sai kaksi joukkuetta: Taivalkosken Metsä-Veikot 85 ja Taivalkosken Kuohu. Seurat järjestivät yhdessä hienot SM-hiihdot kevättalvella 2016.
Vuoden urheilutapahtumana palkittiin Kalevan kisat.
Vuoden valmentaja -palkinnon sai Oulun Uinnin Tommi Pulkkinen.
Kalevan verkkoäänestyksessä yleisö valitsi Vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi Jesse Puljujärven valinnan jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Kaikki Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa palkitut yhteiskuvassa.
Palkintoja olivat jakamassa Pohjois-Pohjanmaan aiemmat urheilumenestyjät ja -sankarit.
Ohjelman musiikillisesta annista vastasi Teuvo Pakkalan koulun 5. musiikkiluokka.
Gaalassa nähtiin myös Oulun Naisvoimistelijoiden kilpa-aerobicryhmän sekä joukkuevoimisteluryhmän upeat esitykset.