14.6.2023

Eloa ja iloa kylille -hanke  oli mukana Avoimet Kylät -päivässä

Valtakunnallinen Avoimet Kylät -päivä järjestettiin lauantaina 10. kesäkuuta jo yhdeksännen kerran. Päivän tarkoituksena on lisätä kylämatkailua ja esitellä kylien toimintaa mahdollisille uusille asukkaille. Tapahtumaan osallistuvat kylät järjestävät päivän aikana monenlaista ohjelmaa. Perinteisen kylätoiminnan lisäksi esittelyssä voi olla myös paikallisia erikoisuuksia.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät, paikalliset yhdistykset ja kylien aktiivit. Tänä vuonna Avoimet Kylät -päivään osallistui yli 600 kylää.

PoPLin Eloa ja iloa kylille -hanke oli mukana kahdessa Avoimet Kylät -päivän tapahtumassa.

Utajärvellä Ahmaksen ja Niskan kylillä oli yhteinen tapahtuma Kylätalo Katajistolla.

Tapahtumassa yhdistykset esittelivät toimintaansa ja järjestivät arvontoja. Taidetta kylille -hankkeen opastamana tehtiin kaarnaveneitä ja krokettipallon tarkkuussijoitusta pystyi kokeilemaan Utajärven Reumayhdistyksen pisteellä. Toiminnallisia rasteja pitivät myös Utajärven kunta, PoPLi ja Utajärven 4H-yhdistys.

Krokettipallon tarkkuussijoitus voi olla senttipeliä.
Myynnissä oli myös taimia.

Utajärven kunta tarjosi maksuttoman keittolounaan ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten edustaja maistatti paikan päällä valmistettuja haukipihvejä. Myytävänä oli myös makkaraa ja virvokkeita. Vierailijoita tapahtumassa oli lähemmäs puolitoistasataa.

Moottorisahaveistäjä Aimo Laitinen taituroi kylätalo Katajiston pihalla. Yksi veistoksista arvottiin tapahtumassa.
Nukketeatteri PikkuKulkurin Leppäkerttu Pilkuton -esitys houkutteli tuvan täyteen katsojia.

Kuusamossa Kurkijärvellä tapahtumapaikkana toimi maamiesseuran kylätalo. Kylätalo Katajiston tapaan Kurkijärven tapahtuma tarjosi monenlaista mielenkiintoista nähtävää ja kokeiltavaa kaikenikäisille.

Kylätalon sisällä näytillä oli vanhoja esineitä ja valokuvia sekä perinteisiä tarvetyökaluja. Pienimuotoisissa kehruunäytöksissä esiteltiin värttinän, rukin ja karstojen käyttöä. Pihalla näytettiin mallia tuohi- ja päretöiden teosta.

Perinteisiä tarvetyökaluja.
Leevi Suonansalo näyttää mallia pärekorin teosta.

Perinteisten pihapelien lisäksi tapahtumassa oli mahdollisuus kokeilla tähtäin- ja taljajousta sekä frisbeegolfia. Paikalla oli myös Kuusamon Ilmailukerhon jäseniä, jotka esittelivät moottoroidun varjoliitimen kalustoa ja kertoivat lajin harrastamisesta. 

Koillismaan Jousiampujat oli opastamassa tähtäin- ja taljajousen käytössä.
Poika ja isä jakavat yhteisen harrastuksen. Tuovila Marko (vas.) ja Kari esittelivät mm. moottoroidun varjoliitimen kalustoa.

Kuusamon 4H:sta paikalle saapui Team Kuurat, joka järjesti perheen pienimmille poniratsastusta ja keppihevosradan. 22-vuotias shetlanninponi Rusina jaksoi hyvin koko tapahtuman ajan kantaa iloisia ratsastajia.

Teresa (vas.), Rusina ja Ottiilia.
Kylätalon maisemiin oli mahdollista tutustua myös historiakävelyn yhteydessä.

Kurkijärven kolmituntisessa tapahtumassa vieraili parisensataa ihmistä. Kävijöiden joukossa oli runsaasti myös ukrainalaispakolaisia. Aurinkoinen sää, monipuolinen ohjelma sekä maamiesseuran pihakahvio varmistivat tapahtuman onnistumisen ja kävijöiden viihtymisen.