Ajankohtaista

InBody-mittausta Yli-Iissä 21.8.2020
Aivoterveysonnenpyörä kiinnosti niin isoja kuin pieniäkin kävijöitä.
Viimeinen kiertuepaikkakunta oli Lumijoki 28.8.
Kaksi viikkoa takana, mutta vielä hymyilyttää!

Yhdistykset hyvinvoinnin asialla

 

Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke toteutti yhdessä Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n, Oulun Seudun Muistiyhdistyksen, Punaisen ristin ja Pudasjärven sekä Limingan ja Lumijoen sydäyhdistysten kanssa Muista hyvinvointisi! -kiertueen 17.-28.8.2020. Ympäri Pohjois-Pohjanmaata jalkautuneen kiertueen avulla haluttiin kannustaa kaiken ikäisiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin.

Kiertue pysähtyi Iissä, Haukiputaalla, Pudasjärvellä, Taivalkoskella, Käylässä, Kuusamossa, Ylikiimingissä, Kiimingissä, Yli-Iissä, Pyhäjoella, Vaalassa, Utajärvellä, Muhoksella, Oulunsalossa, Kempeleessä, Tyrnävällä, Limingassa, Vihannissa ja Lumijoella. Kiertueen järjestelyissä otimme luonnollisesti huomioon viranomaisten ohjeistuksen koronapandemiaan liittyen.  Pääsääntöisesti kiertuetapahtumat toteutettiin ulkotiloissa, ihanassa alkusyksyn auringonpaisteessa. Käsidesiä oli tarjolla kaikille ja esimerkiksi mittausvälineet desinfioitiin jokaisen käyttäjän jäljiltä. Raahen tapahtuma jouduttiin kuitenkin valitettavasti perumaan varotoimena kaupungissa hieman aiemmin ilmenneiden korona-altistusten vuoksi.

Kiertueen tapahtumiin osallistuneet pääsivät mm. tekemään maksuttomia puristusvoima- ja InBody-mittauksia sekä kuulemaan, miten arkeen voi helposti lisätä hyvinvointia sekä aivo- ja sydänterveyttä edistäviä asioita. Oulun Seudun Muistiyhdistys toi kiertueelle kehittämänsä Aivoterveysonnenpyörän, joka tarjosi pyöräyttäjälleen sekä mielihyvää ja pieniä kotiinviemisiä että tietoa aivoterveyttä edistävistä asioista.

Kiertueen kanssa samaan aikaan käynnistyi myös Muista hyvinvointisi! -kampanja. Kampanjaan voi osallistua joko sosiaalisessa mediassa tai keräämällä merkintöjä kampanjapassiin, joita jaettiin kiertuetapahtumiin osallistuneille. Passin voi tulostaa itselleen myös oheisesta linkistä. Kaikki ohjeiden mukaan osallistuneet ovat mukana arvonnassa, joka suoritetaan 21.9.2020.

Kiertueen aikana kohtasimme yli 800 eri ikäistä ihmistä ja jaoimme tiedon ja tsempin lisäksi myös iloa. Matkaseura oli mitä mainiointa eikä parempia kelejä olisi voinut toivoa. Kaiken kruunasi se, että saimme monta kertaa kuulla olevamme hyvällä asialla ja tekevämme tärkeää työtä. Lämmin kiitos kaikille mukana olleille!

 

Yhdistyksille suunnatusta tarvekartoituksesta nousi esille toive yhteistyön lisäämisestä.
Välillä kisattiin joukkueina leppeässä kesäillassa.

Virkistystä ja verkostoitumista Pudasjärvellä 

 

7.8.2020

Vapaaehtoistyö yhdistyksessä on merkityksellistä ja antaa usein tekijälleen paljon. Se voi siitä huolimatta myös ajoittain tuntua raskaalta ja erityisesti vastuutehtävissä joskus yksinäiseltäkin. Toisaalta taas, yhteistyössä on voimaa ja kaikkea ei aina kannata tehdä omin voimin. Näistä lähtökohdista syntyi ajatus uudenlaisesta virkistys- ja verkostoitumistilaisuudesta, jota Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke pääsi ensimmäisen kerran toteuttamaan yhdessä Pudasjärven kaupungin kanssa. Tilaisuuteen kutsuttiin Pudasjärven yhdistystoimijoita ja kunnan luottamustehtävissä toimivia ja se toteutettiin Jyrkkäkosken huvikeskuksessa 5.8.2020.

Tilaisuuden tavoitteena oli mukava ilta, jonka aikana virkistytään, verkostoidutaan ja pohditaan yhdessä, millä tavalla paikallista yhteistyötä eri yhdistysten ja kunnan välillä voitaisiin lisätä ja yhdistystoimintaa Pudasjärvellä viedä eteenpäin. Ajatuksena oli, että jos ilta koetaan onnistuneeksi, tapahtumia voitaisiin ryhtyä järjestämään Pudasjärvellä yhdistysten toimesta säännöllisesti, kiertävällä vuorolla.

Tilaisuuden aluksi Yhdistyksistä hyvinvointia -hankkeen Mikko Männistö ja Heidi Similä esittelivät keväällä toteutetun yhdistysten tarvekartoituksen tuloksia Pudasjärven osalta. Kartoituksesta nousi esille, että yhdistykset toivoivat nimenomaan lisää paikallista yhteistyötä ja tilaisuuksia yhdistysten väliseen verkostoitumiseen.

Iltaan sisältyi myös leikkimielinen toiminnallinen osuus, jonka aikana osallistujat pääsivät ratkomaan erilaisia, kaikille soveltuvia rastitehtäviä joukkueina. ”Jyrkkäkosken mestaruus” ratkottiin mm. tulitikun heiton ja tornin rakentamisen avulla. Ilta päättyi yhteiseen kahvitteluhetkeen, jonka aikana keskusteltiin tarvekartoituksen herättämistä ajatuksista sekä vastaavien tilaisuuksien tarpeellisuudesta jatkossa. Osallistujat totesivat illan onnistuneeksi ja toivoivat, että vastaavia tilaisuuksia järjestettäisiin ainakin kerran vuodessa myös tulevaisuudessa. Yhteisesti todettiin, että virkistyminen ja verkostoituminen riittävät illan tavoitteiksi ja parasta olisi, jos järjestelyvastuussa oleva yhdistys tekisi tilaisuudesta aina oman näköisensä. Samalla järjestäjätaholla on mahdollisuus esitellä omaa toimintaansa muille. Seuraavan tilaisuuden järjestämisen syksyllä 2021 otti reippaasti vastuulleen SPR:n Pudasjärven osasto yhdessä Pudasjärven kaupungin järjestöyhdyshenkilön Sinikka Mosorinin kanssa.

 

Selvitimme yhdistyskartoituksella mm. yhdistysten kehitys- ja koulutustarpeita sekä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.

 

18.6.2020

Yhdistyksistä hyvinvointia -hanke teki maalis-toukokuulla yhdistyksille suunnatun kartoituksen. Kyselyyn vastasi 251 vastaajaa 220:stä eri yhdistyksestä eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata. Lue yhteenvetoa ja poimintoja kartoituksesta tästä.

 Yhdistyksistä hyvinvointia Pohjois-Pohjanmaalle!

 

6.3.2020

Hankkeeseen ovat tervetulleita mukaan PoPLin toiminta-alueella vaikuttavat järjestöt, yhdistykset ja yhteisöt niiden toimialasta riippumatta! Hanke tarjoaa yhdistyksille

  • maksuttomia yhdistysjohdon ja yhdistystoimijoiden koulutuksia, 
  • tukea yhdistyksen sisäiseen kehitystyöhön, 
  • tukea yhteistoimintojen hiomiseen muiden yhdistysten tai yhdistyksen ja kunnan välillä, 
  • tukea uudenlaisten toimintamallien ja palveluiden kehittämiseen sekä
  • tukea ja koulutuksia Pohjois-Pohjanmaan asukkaiden liikunnalisen elämäntavan edistämiseen vauvasta vaariin.

Hankkeen tavoitteena on tehdä yhdistyksistä entistä osaavampia ja houkuttelevampia yhteisöjä, edistää kuntien ja yhdistysten yhteistoimintoja sekä nostaa yhdistykset näkyvämpään rooliin paikallisina aktivoijina, yhteisöllisinä voimanpesinä ja maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäjinä. 

Haluatko mukaan? Ota meihin yhteyttä!

Hanke käyntiin kuntakierroksella

 

6.3.2020

Yhdistyksistä hyvinvointia -hankkeen toiminta-alue käsittää 22 hyvin erilaista ja eri kokoista kuntaa Pohjois-Pohjanmaalla. Hankkeen aluksi työntekijät Mikko Männistö ja Heidi Similä ovatkin kartoittaneet kuntien tilannetta ja odotuksia hankkeelle sekä kuntatoimijoiden näkemystä yhdistysten tilanteesta ja yhteistyöstä kuntien kanssa.  

Yhdistysten näkemyksiä, tarpeita ja odotuksia tullaan kartoittamaan maalis-huhtikuussa sähköisellä tarvekartoituksella ja tapaamalla toimijoita paikallisissa yhdistysilloissa. Jos sinulla kuitenkin on jo alustava idea yhteistyöstä, voit olla meihin yhteydessä vaikka heti.