Kokeilukulttuurilla luodaan uutta

21.5.2014

Parhaat ideat ja keksinnöt syntyvät usein yrityksen ja erehdyksen kautta. Onnistua voi vain kun ei pelkää epäonnistumisia. Kokeilukulttuuri kannustaa uusien ratkaisujen luomiseen ja haastaa suunnittelusta tekemiseen. Se mullistaa uuden luomisen kannustamalla käytännön tekemiseen jo konseptin raakilevaiheessa. Kokeiluilla voidaan vastata esiin nousseisiin ongelmiin myös prosessin aikana. Kokeilukulttuuri on uuden ajattelun kehittämistä tekemisen, onnistumisen ja epäonnistumisen kautta.

Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan aikuisliikunnan päällikkö Ilkka Kurttila myöntää, että aina ei timantteja löydy, mutta kokeilukulttuuri mahdollistaa usean epäonnistumisenkin sarjan ja silti voidaan saada toimivia konsepteja.

- Esimerkiksi SuomiMies-toiminta lähti liikkeelle epäonnistuneesta projektista, mutta on verkostomaisella kehittämistoiminnalla noussut Suomen suosituimmaksi kuntotesti-malliksi.

Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan oma kiertävä Eikka-testiauto on yksi hieno osoitus onnistuneesta kokeilukulttuurista.

Kokeilukulttuuri on Kurttilan mukaan hyvä tapa miten asioita voi viedä maakunnassa eteenpäin. Erilaisten alueiden ja toimintaympäristöjen resurssit ovat rajallisia.

- Yksittäiset kunnat toimivat eri tavoilla ja yhdistämällä erikoispiirteet muodostuu kokonaisuudesta yhä vain parempi tuote. Yhdessä uskaltaa jo vähän riskeeratakin. Kun myös taloudellinen vastuu hajaantuu, on ote rennompaa.

Kokeileminen on aina tietysti riski, sillä vain murto-osa hankkeista onnistuu suoraan. Jokaisesta kokeilusta jää kuitenkin jotain käteen.

- Yksi kymmenestä on ehkä se nappijuttu, mutta samalla on saatu muutama käyttökelpoinen idea, joita voi jatkojalostaa.

Kurttila on huomannut että toistolla on myös valtava voima. Luovuttaa ei kannata heti ensimmäiseen karikkoon.

- Yhtä asiaa kun tekee monta kertaa ja pitää silmät ja mielen avoinna, huomaa ja oppii todella paljon.

 

Lisää kokeilukulttuurista:

Youtube

Sitra

 

Ilkka Kurttila liikunta-autossa Oulun SuomiMIes-tapahtuman aikaan kesäkuussa 2013