Haukiputaan Pallo ei sammaloidu

21.5.2014

Kevään myötä liikuntakansan katse kääntyy vahvasti jalkapallokentille. Jalkapallokoulut ovat pääosin jo käynnissä ja Brasilian MM-kisojen huuma alkaa nousta. Maailman suosituin urheilulaji liikuttaa kaiken ikäisiä kaikkialla maailmassa. Haukiputaalla 4-7 –vuotiaat jalkapallokoululaiset ovat aloittaneet tutustumisen jalkapalloilun maailmaan toukokuun alussa. Muutenkin HauPassa on ryhdytty kehittämään toimintaa vahvalla otteella.

Haukiputaan Pallo ry. on vuonna 1993 perustettu jalkapallon erikoisseura, jonka toiminnan pääpaino on junioritoiminnassa.

- Meillä on tavoitteena oma joukkue jokaiselle ikäluokalle niin pojissa kuin tytöissä ja nyt ainakin ollaan melko hyvin saatu se onnistumaan, myhäilee seuran puheenjohtaja Veli-Matti Hölttä.

Seuralla on 17 juniorijoukkuetta ja seitsemän aikuisten joukkuetta. Lisenssipelaajia seurassa on noin 600 ja jäsenmäärä noin 800. Tavoitteena on saavuttaa tuhannen jäsenen raja lähivuosina.

- HauPa on rekisteröidyiltä pelaajiltaan Pohjois-Suomen piirin neljänneksi suurin seura. Lajin harrastaminen on edelleen seutukuntamme edullisinta verrattaessa toimintamaksujen suuruutta suhteessa järjestettyyn toimintaan. Meillä on hyvä maine ja sitä haluamme vaalia, Hölttä vakuuttaa.

Uusia pelaajia seuraan saadaan vuosittain muun muassa jalkapallokoulun kautta. Jalkapallokoulu on suunnattu 4-7 –vuotiaille. Sitä vanhemmat aloittavat suoraan joukkueiden mukana.

Haukiputaan Pallon jalkapallokoulussa aloitti toukokuun alussa toistasataa lasta. Batmaneja (pojat) on aloittanut 77 ja Prinsessoja (tytöt) 44. Menossa on voimakas kasvukausi. Viime vuonna lapsia jalkapallokoulussa oli noin 80.

- Positiivinen ongelma, joka on vaatinut paljon järjestelyjä. Näin pienten kanssa pitää saada toiminta pieniin ryhmiin ja silloin tarvitaan paljon vetäjiä.

Seuralla on oma harjoitushalli HauPa-halli, johon uusitaan nurmipinta tänä kesänä. Vanha matto on Höltän mukaan näillä näkymin menossa Iin kuntaan.

HauPassa kartoitetaan myös tämän vuoden aikana mahdollisuutta olla mukana täysimittaisen katetun jalkapallokentän rakentamishankkeessa. Oulun kaupungin kanssa neuvotellaan sijoituspaikkaa Haukiputaalle.

- Tarve harjoitus- ja pelipaikoille on kasvavassa seurassa kova, Hölttä vakuuttaa.

HauPassa on vastikään tehty myös organisaatiomuutoksia. Puheenjohtaja kokee tärkeänä voimavaranaan uuden vahvan johtokunnan, jossa tehtävävastuuta on jaettu.

- Vanhalla mallilla puheenjohtaja teki kaiken. Ei se enää nykypäivänä onnistu, kun vapaaehtoisesti toimivilla ihmisillä on kuitenkin päivätyöt, eivätkä ne kokoajan pysty joustamaan. Myös yksilön jaksaminen on rajallista.

Hölttä pitää koko Suomen urheilukentän isoimpana haasteena siirtymistä amatööripohjaisesta toiminnasta ammattimaiseen. Suurimmat seurat ovat jo palkanneet päätoimisia toiminnanjohtajia ja valmennukseen ollaan äitien ja isien tueksi hankittu koulutettuja valmentajia. 

Päätoimisen toiminnanjohtajan sekä valmennuspäällikön tarve on myös HauPassa tiedostettu. Opetusministeriö on myöntänyt HauPalle seuratukea 28 000 euroa, joka käytetään päätoimisen toiminnanjohtajan palkkaamiseen. Sopivan henkilön haku alkaa jo kesällä.

 

Haukiputaan Pallon nettisivut

HauPan alle kouluikäisten jalkapallokoulu kestää kesäkuun loppuun asti. Kuva: Pasi Alatalo