Vauhtia, vapautta ja vieras elementti

21.5.2013

Ehjästä lentokoneesta poistuminen kesken lennon saattaa kuulostaa järjenvastaiselta ja vaaralliselta. Tosi asiassa laskuvarjohyppääminen on sangen kurinalainen vauhtilaji, jonka ideana ei ole hengellä leikkiminen. Lajin viehätys on oppia liikkumaan ihmiselle vieraassa elementissä -ilmassa.

Laskuvarjourheilun parista löytyy lajeja niin konkareille, kuin aloittelijoillekin. Varusteiden ja hyppääjien taitotason kehittymisen myötä laskuvarjoilusta on tullut myös kansallisella ja maailman mestaruus -tasoilla kilpailtava urheilulaji.

Skydive Oulu ry on nuori ja aktiivinen laskuvarjokerho, jonka toiminta-ajatus on kehittää laskuvarjourheilua ja mahdollistaa sen aktiivinen harrastaminen Oulun seudulla. Toiminta keskittyy Oulunsalon lentokentän maisemiin, mutta alkeiskursseja on järjestetty aika ajoin myös Kalajoella ja Kajaanissa. Skydive Oulu ry on talkoohengellä ja harrastajavoimilla toimiva yhdistys, jolla on jäseniä parisen sataa. Kattojärjestönä vaikuttaa Suomen Ilmailuliitto ry, joka asettaa lajin kansalliset määräykset, laatii ohjeet sekä valvoo näiden toteutumista.

Vapauden tunnetta yläilmoissa

Laskuvarjoilu mahdollistaa ihmiselle lentämisen ilman apuvälinettä. Hallittu vapaapudotus ei suinkaan ole geeneihin koodattu ominaisuus, vaan taito, joka täytyy opetella. Nimensä mukaisesti vapaapudotuksessa  pudotaan vapaasti alaspäin ja nautitaan vapauden tunteesta. Vapaapudotuksessa liikutaan kolmiulotteisesti ohjailemalla liikettä omalla keholla. Etäisyys maahan on sen verran suuri, ettei putoamisen tunnetta tai korkeanpaikan kammoa tule. Ihmisen syvyyskäsitys tekee tenät korkealla, ja taivaalta katseltuna maassa häämöttävä maisema näyttää lähinnä kaksiulotteiselta maalaukselta tai postikortilta.

Laskuvarjourheilu jakautuu vapaapudotuksessa ja varjon varassa tapahtuviin alalajeihin.Eri vapaapudotuslajien välillä nopeus vaihtelee suuresti, mopovauhdista liki formula-auton nopeuksia. Vapaapudotuslajien harrastajille laskuvarjo on lähinnä varuste, joka mahdollistaa seuraavankin hypyn. Toiset taas suhtautuvat laskuvarjoon vauhtiurheiluvälineenä, jota ohjaillaan ja käsitellään siinä missä vaikka lumilautaa tai kilpa-autoakin.

Laskuvarjohyppääminen on sosiaalinen harrastus ja kollegoiden kanssa tulee usein vietettyä aikaa myös lajin ulkopuolella. Skydive Oulun tukikohtana toimii oulunsalolainen omakotitalo, joka on remontoitu lajin tarpeita vastaavaksi. Kerhotalolta löytyy oma piha, koulutustilat, auditorio, puusauna, keittiö ja majoitustilat. Siellä hoidetaan koulutus ja harjoittelu, pyöritetään hyppytoimintaa sekä vietetään vapaa-aikaa. Suomen harrastajapiiri on sikäli pieni, että laskuvarjoilijat tuntevat toisiaan kautta maan ja reissaavatkin usein kotimaan talvitauolla yhdessä ulkomaille laskuvarjoilemaan tai pitämään tuntumaa yllä tuulitunnelissa.

Millainen sitten on tyypillinen laskuvarjoharrastaja? Sellaista ei olekaan, vaan harrastajakirjo on varsin kattava. Skydive Oulunkin jäsenistöstä löytyy miehiä, naisia, nuoria, vanhoja, duunareita, virkamiehiä, opiskelijoita, avojalakasia, muualta tulleita, kilpaurheilijoita, kuntoilijoita, penkkiurheilijoita. Osa hyppää muutaman hypyn koko kauden aikana, osa hyppää jo yhdessä päivässä saman verran.

Laskuvarjoharrastukseen riittää perusterveys (ns. ajokorttiterveys). Muut kriteerit ovat: vähintään 15 vuotta, tasan 0 promillea ja enintään 100 kg. Harrastuksen pariin pääsee hakeutumalla rohkeasti tandemhypylle tai alkeiskurssille.Laskuvarjourheilu on tapa saada runsaasti raitista ilmaa, haastaa itseään ja heittää maalliset huolet kirjaimellisesti taivaan tuuliin.

The sky is not the limit – it´s a playground!

Heli Niva
Skydive Oulun sihteeri ja tiedottaja
Suomen ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunnan varapuheenjohtaja

 Kuvat: Heikki Jurvakainen

Seuran kotisivut: www.skydiveoulu.fi