Näin koira nostaa kuntoasi - lue helpot käytännön ohjeet

6.6.2012

Koiranomistajat liikkuvat enemmän ja he ovat terveempiä kuin koirattomat ihmiset. Koira voi olla motivaatiotekijä, joka saa SuomiMiehen lenkille satoi tai paistoi. Koiranomistajan kannattaa kuitenkin muistaa, että omalla karvakorvalla voi olla myös toisten liikuntaa estävä vaikutus.

Koira kampeaa liikkeelle
Koiranomistajat liikkuvat tutkitusti enemmän kuin koirattomat tai vähemmän jolkottelevan lemmikin, kuten kissan, omistavat ihmiset. Selvityksestä riippuen karvakorvan omistaminen lisää viikoittaista liikuntamäärää paristakymmenestä minuutista aina yli kahteen tuntiin viikkotasolla.

Viikoittainen liikuntasuositus on 2,5 tuntia kevyesti rasittavaa liikuntaa ja se kertyy koiranomistajille jopa 50 prosenttia todennäköisemmin kuin koirattomille ihmisille. Koiran treenipiiskurivaikutukset riippuvat myös hieman asuinalueesta ja koiran koosta. Kookas koira ja helpot ulkoilumahdollisuudet lisäävät liikettä.

Koiranomistajat kokevat, että koira saa heidät ylittämään tyypilliset treeniesteet, kuten väsymyksen, matalan mielialan ja kurjan sään. Ja mikä parasta, homma ei silti maistu pakkopullalta, vaan ulkoilu tuo heille selkeää mielihyvää. Kiloja koiran hankkiminen ei juuri karista, mutta koiranomistajaperheen lapsilla ylipainoriski näyttää pienevän.

Terveys paranee
Koiranomistajilla näyttää olevan matalampi verenpaine ja heidän stressireaktionsa ovat tiukassa paikassa pienempiä. Myös veren rasva-arvot ovat paremmat. Ihminen on psykofyysinen otus ja osa terveysvaikutuksista tulee psyykkisten tekijöiden kautta. Karvakorvilla on positiivinen vaikutus mielialaan ja tunnetiloihin. Silloin stressihermoston aktiivisuus pienenee ja esimerkiksi pumppu voi paremmin.

Mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen lisääntyy
Sekä koiranomistajat että koirattomat ihmiset kokevat, että koira lisää mahdollisuutta sosiaalisiin kontakteihin. Keskustelu on helppo aloittaa, kun karvakorva pyörii jaloissa. Sosiaaliset kontaktit parantavat nekin elämänlaatua ja terveyttä, joten SuomiMiehen terveystili karttuu tätäkin kautta.

Korjatkaa kakat, pidä koira kiinni
Koirat voivat tietyssä tilanteessa myös estää lenkille lähtöä. Koirankakat koetaan liikunta-intoa vähentävänä tekijänä. Yllättävää kyllä, ne vähentävät treeni-intoa myös koiranomistajilla. Korjatkaa siis jätökset talteen, niin teette hyvän työn paitsi lähiympäristön siisteyden myös oman ja naapurin fyysisen kunnon eteen.

”Meidän koira ei pure” -hokema vakuuttaa kenties omistajan itsensä, mutta ei välttämättä muita ulkoilijoita. Vapaana kirmaavien koirien pelko heikentää koirattomien ihmisten liikunta-aktiivisuutta jopa 50 minuuttia viikossa. Ikä-ihmisillä koirapelko vähentää ulkoilupaikkojen houkuttelevuutta toiseksi eniten, heti vandalismin jälkeen. Koiran kiinnipitäminen on siis myös hyvä työ kansanterveyden eteen.

Lenkille ”lainakoiran” kanssa?

Jos perheessä on allergiaa tai koiran hankkiminen ei muuten sovi elämäntilanteeseen, voi naapurin tai ystävien kanssa tehdä pientä yhteistyötä. Heidän koiraa voi käydä silloin tällöin ulkoiluttamassa.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset sitoutuivat todella hyvin projektiin, jossa he ulkoiluttivat muiden koiraa parinkymmenen minuutin ajan 5 kertaa viikossa. He kokivat, että koira motivoi heitä paremmin liikkeelle – he sitoutuivat koiraan ja kokivat, että se tarvitsee heitä. Koiran kanssa oleminen myös kohensi heidän mielialansa. Mitäpä, jos pistäisitte omassa naapurustossanne tällaisen koiraringin pystyyn?

KKI-ohjelma/Timo Haikarainen

SuomiMiehen liikuntavinkit tarjoavat helppoja ja hauskoja täsmäideoita liikkumiseen  kaikille miehille. Liikuntavinkkejä julkaistaan Ilta-Sanomien Hyvä olo -osiossa joka maanantai. www.suomimies.fi/helposti_liikkeelle/suomimiehen_liikuntavinkit

Koiralla on hyvä vaikutus terveyteen! Se saa omistajansa pois sohvannurkasta ja parantaa terveyttä myös psyykkisten vaikutusten kautta.
Kerran talon ympäri -tyyppinen lenkki ei juuri terveyttä paranna, teki sen sitten yksin tai koiran kanssa. Laita tossua toisen eteen mieluusti parikymmentä minuuttia! Kuvat: KKI-ohjelma/Miia Malvela