Eskon puumerkki

6.6.2012

Kesäkuun 12. päivä on Eskon nimipäivä. Se on myös suomalaisten urheilujärjestöjen historiallinen päivä. Suomen Liikunta ja Urheilu, Nuori Suomi ja Kuntoliikuntaliitto päättävät silloin uuden urheilujärjestön perustamisesta ja oman järjestönsä alas ajamisesta.

Perustettava valtakunnallinen kattojärjestö kattaa liikunnan ja urheilun lähes kaikki osa-alueet, vain huippu-urheilu puuttuu. Huippu-urheilua johdetaan tulevaisuudessa uudistuvasta Suomen Olympiakomiteasta, joka myös organisoidaan kokonaan uudelleen. Huippu-urheilu keskitetään kolmeen erilliseen yksikköön: urheilu-, akatemia- ja osaamisyksikköön. Lähimpänä käytännön toiminnan tasoa tulee olemaan akatemiayksikkö, joka rakentuu jo olemassa olevan urheiluakatemiaverkoston mukaan. Odotukset uudistuvista urheiluakatemioiden rooleista huippu-urheilun kehityksessä ovatkin suuret.  Huippu-urheilun muutostyöryhmän tavoitteena on saada iso joukko uusia lajivalmentajia akatemioiden palvelukseen vahvistamaan urheilijan polun toimivuutta.

Järjestömuutos vaikuttaa myös PoPLin toimintaan. Olemme sitoutuneet valtakunnallisen vision ”Suomi on maailman liikkuvin urheilukansa” toteutukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että PoPLin ja muiden alueellisten liikuntajärjestöjen johtamisjärjestelmää toteutetaan tietyiltä osin koko valtakunnan näkökulmasta. Seuratoiminnan laadun kehittäminen, liikunnallisen elämäntavan edistäminen, olosuhteet ja edellytykset kuntoon sekä ratkaisut urheilijan polulla mm. valmentaja- ja ohjaajakoulutusta järjestämällä ovat keskeisiä aiheita. Niiden toteutuksessa aluejärjestöt tulevat jatkossa toimimaan koko valtakunnassa yhteisin tavoittein ja keinoin.

Ensi syksynä starttaava On PoP Liikkua -viikko on yksi PoPLin toiminta-ajan suurimmista liikuntatoiminnoistamme. Tulemme seuraavan kahden vuoden aikana vierailemaan viikon verran jokaisessa toimialueemme kunnassa. Viikko sisältää liikuntaa eri muodoissa ja eri kohderyhmille; lapsille, nuorille, aikuisille ja varttuneille. Lisäksi viikko sisältää erilaisia koulutuksia, tietoiskuja ja luentoja mm. liikunnasta, terveydestä, ravinnosta ja liikuntaolosuhteista. Unohtaa ei saa myöskään tärkeää urheiluseuraväkeä, jolle tulee olemaan myös omaa ohjelmaa. Kaiken tämän me teemme yhdessä kunkin kunnan ja urheiluseuraväen kanssa. Tämä On PoP Liikkua -viikko on yksi esimerkki niistä toiminnoista, joiden avulla haluamme kulkea kohti yhteistä visiotamme. Ensi syksynä aloitamme Kuusamosta jatkaen Taivalkoskelle ja Pudasjärvelle. Koillismaalta siirrymme Iihin ja Haapavedelle. Vierailemme vielä ennen koulujen syyslomaviikkoa Siikalatvalla ja Kärsämäellä. Kevät ja syksy 2013 menevät pitkälti uuden Oulun alueella ja loput kunnat kierrämme viimeistään keväällä 2014.

Kesä 2012 on urheilun juhlaa. Kevään jääkiekkokilpailujen jälkeen emme juuri ehdi levätä, kun saamme seurata yleisurheilun EM-kilpailuja, jalkapallon EM-otteluita ja vielä Lontoon olympialaisia. Katseltavaa ja jännitettävää riittää varmasti kaikille. Otetaan kesäloma rennosti, nautitaan kisoista  ̶  mutta muistetaan myös itse liikkua!

Liikunnallista kesää!

Oulussa 5.6.2012
Esko Hassinen, aluejohtaja