Olisiko aika yhteistyön?

9.9.2014

Näin uskotaan ainakin Valossa ja Olympiakomiteassa. Myös minä uskon siihen. Alueelliset liikunnan ja urheilun palvelukeskukset pilotit ovat käynnistymässä ympäri Suomen. Myös me PoPLissa olemme hakemassa omaa pilottia yhdessä eri lajiliittojen kanssa.

Alueellisen liikunnan ja urheilun palvelukeskuksen tavoite on yksikertainen - lisää liikettä kaikille, sekä urheilijapolun mahdollistaminen sitä haluaville. Tämän saavuttamiseksi luodaan alueellisesti yhteistyössä mahdollisimman hyvä lähituki liikkujalle ja urheilijalle sekä tietenkin myös urheiluseuralle. Hyödynnetään toistemme osaamista, lisätään yhteistyötä ja poistetaan päällekkäisyyksiä.

Mukaan toimintaan halutaan kaikki alueelliset liikunnan ja urheilun toimijat. Tämä tarkoittaa lajiliittojen alueellisia toimijoita, liikunta- ja urheiluopistoja, urheiluakatemioita, liikunnan aluejärjestöjä sekä alueen suurimpia seuroja ja kaupunkeja.


Oulun kaupungin päättäjillä mietinnän paikka

Oulun kaupungin talous on tiukoilla. On perustettu remonttiryhmä miettimään, miten talous saadaan kuntoon ja miten säästötavoitteet toteutetaan. Yhdeksi säästökohteeksi on esitetty alle 18–vuotiaiden maksuttomien harjoitusvuorojen poistamista. Asiaa on perusteltu talouden lisäksi mm. sillä, että seurat varaavat turhia vuoroja, joita ei käytetä. Totuus on kuitenkin se, että nämä ns. mahdolliset turhat vuorot ovat täysin marginaalia siinä määrässä mitä harjoitusvuoroja on. Mikäli harjoitusvuorot tulevat maksullisiksi, on täysin selvää, että maksajina ovat lasten vanhemmat, ei urheiluseurat. On myös kysytty, että kenelle menee hyöty nykymallin mukaisella toiminnalla, jossa vuorot ovat ilmaiset? Vastaus kysymykseen on täysin selvä - ilmaisvuoroista hyötyvät vuorojen käyttäjät, eli lapset ja nuoret, sekä taloudellisesti heidän vanhempansa. Ei mikään muu taho.

Oulun kaupunki jakoi toiminta-avustusta elokuussa 117 urheiluseuralle. Avustukset jaettiin tietyn pisteytyksen mukaan, jossa huomioidaan edellisen vuoden suoritteet. Näiden 117 urheiluseuran toiminnassa alle 18-vuotiaat urheilijat tekivät vuonna 2013 yli miljoona suorituskertaa ohjatuissa harjoitusvuoroissa. Tämän lisäksi Oulussa on paljon urheiluseuroja, joilla on toimintaa vaikka eivät saaneetkaan kaupungin avustusta.

Onko ilmaisten harjoitusvuorojen poistaminen alle 18-vuotiailta järkevä säästämiskohde? Sitä kannattaa päättäjien miettiä. Minun mielestäni se ei sitä ole.

Oulussa 9.syyskuuta 2014
Esko Hassinen, aluejohtaja

Oulun kaupunki ja Virpiniemen liikuntaopisto järjesti maksutonta ja vertaisohjattua liikuntaa 13–19-vuotiaille kesällä 2014. Kuva Oulun kaupunki.