SuomiMies-bussin ensitaipaleet

4.9.2013

Kesäkuussa 2013 käyttöönotettu Eikka-testiauto on kiertänyt syksyn aikana Pohjois-Pohjanmaalla. Ensimmäisellä kierroksella on päivisin testattu halukkaita SuomiMies-testiin tulijoita sekä iltaisin esitelty auton mukana kulkevia urheilijatestaukseen tarkoitettuja mittauslaitteita.

Kuntakumppaneille on järjestetty ensimmäinen käyttökoulutus, minkä aiheena oli kestävyysliikunnan testaaminen sekä tasapainon mittaaminen.

Vastaanotto on ollut positiivinen, mutta kehitettävääkin löytyy. Uusien asioiden runsaudenpula on kuitenkin positiivinen ongelma. Kuusamon kaupungin liikuntatoimen tehomies Jukka Makkonen kommentoi tapahtumia seuraavasti: "Kävijämäärä osoitti, että kiinnostusta testeihin on. Ja nyt kun ihmisillä on omakohtaisia kokemuksia niin tieto leviää puskaradiota pitkin. Toritapahtuma pidettiin päivällä ja työssäkävijät ehkä pääsisivät osallistumaan paremmin illalla. Ensimmäisellä kerralla PopLi:n työvoima oli kyllä tarpeen.Urheilijatestaukseen seuroja saatiin mukaan jonkun verran. Kiinnostuneita olisi ollut hieman enemmänkin. Ensi kerralla voimme informoida asiasta paremmin kun konsepti on tuttu"

-Tätä varten bussi onkin rakennettu, sanoo aikuisliikuntapäällikkö Ilkka Kurttila. Teemme työtä ruohonjuuritasolla ja käytännön ideoista rakennamme palvelua kuntakumppaneidemme tarpeita varten. Nyt haastavana kohderyhmänä ovat pitkäjänteistä testausapua saavat urheiluseurat. Myös urheiluseurojen valmentajat opastetaan käytännössä testeihin ja käyttämään mittauslaitteita lajiliittojen testien suorittamiseen.

Yhteistyö on avainasema myös kuntatasossa. Myös Taivalkosken kumppani Petri Voutilainen oli samoilla linjoilla kuin kollega Makkonen: "Meille jäi hyvä maku vierailusta. Väkeä kävi hyvin mittauksissa, testaus rullasi hyvin ja ei tarvinnut pahemmin jonottaa. Ehkä sitä yhtä lisähenkilöä olisi vielä kaivattu. Kokonaisuutenaan bussi toimii loistavasti ja testit niissä oloissa kätevä suorittaa. Illan urheilijatestaukseen odotin vähän enemmän valmentajia, mutta ehkä jatkossa heitäkin saadaan paremmin aktivoitua. Itse testilaitteisto on hyvä ja niillä saadaan rakennettua toimiva testipatteristo kunkin tarpeisiin.”

-Testiauton yksi logiikka on tuoda toimintaa näkyväksi. Mustan bussin saapuminen toreille ja kuntakeskuksiin sai päät kääntymään ja puskaradion leviämään. Tulevilla kuntavierailuilla toivomme, että myös toimijoiden yhteistyö lisääntyisi paikkakuntakohtaisesti, sanoo Kurttila.

Auto kiertää jälleen uudestaan lokakuussa ja keräämme palautteet toiminnan kehittämiseksi. Urheiluseurojen välittömät kommentit pienellä paikkakunnilla osoittivat, että olemme oikeilla linjoilla. Terveiset olivat urheiluseuroilta ja kunnilta hyvin yksinkertaiset ”yksin emme olisi tähän pystyneet.”

Ilkka Kurttila
Aikuisliikuntapäällikkö
Puh: 050 - 308 7711
Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry
Facebook

Liikuntaneuvonta-auto sisätilat ovat valoisat ja tilavat.
Ensimmäisen kuntakumppanuus koulutus pidettiin PoPLilla.
Urheilijatesteihin on nyt mahdollisuus koko maakunnassa.
Kestävyysliikunnan testaaminen on mahdollista kuntoilijoille ja urheilijoille.
Eikka kohtaa ihmiset maakunnassa!