POHJAN AKAT - hyvän mielen lähettiläitä

16.12.2013

Oulun Tarmo on Oulussa toimivat perinteikäs urheiluseura,joka on perustettu vuonna 1907. Seura on yleisseura,jonka riveissä on yli sadan toimintavuoden aikana toiminut kymmeniätuhansia urheilusta innostuneita ihmisiä, huippu-urheilusta arkiliikunnan harrastajiin.

Seuran monipuoliseen urheilulajivalikoimaan on aina kuulunut naisten ja tyttöjen  tanssi ja voimistelu. Tunnetuin tarmolaisryhmä on nykyään Pohjan Akat, joka on seniorinaisten liikuntaryhmä. Tanssiryhmän keski-ikä on +60 vuotta. -Ryhmään kuuluu 14  liikuntataustaltaan pitkään naisvoimistelussa mukana ollutta naista. Ryhmä on perustettu vuonna 2006. Tuolloin valmistauduttiin maailman laajuiseen Golden Age  + 50 ikäisten voimistelu- ja tanssiliikuntafestivaaleille Kanarian saarille,kertoo voimistelujaoston puheenjohtaja  Irmeli Valtanen.

-Tuosta vuodesta lähtien Pohjan Akat ovat edustaneet kotimaata ja kotikaupunkiaan Oulua, kahden vuoden välein pidettävissä  Golden Age maailmanlaajuisessa festivaalitapahtumassa. Espanja, Portugali ja Italia ovat olleet aiempia esiintymismaita. Seuraavaksi on vuorossa Ranskan Toulouse vuonna 2014. Ohjelman valmistaminen Ranskaan on käynnissä. Golden Age tapahtumien yhteyshenkilönä toimii  akkojen aktiivi Elisabet Piippo, valistaa Valtanen.

-Pohjan Akkojen tavoitteena on innostaa seniori-ikäisiä naisia ja miehiä liikkumaan. Ilon tuottaminen ja elinvoiman antaminen musiikin ja liikunnan avulla ovat ryhmän esitysten keskeinen sisältö. -Suuret veteraanien juhlatapahtumat mm. Toppilan Möljällä ja eri liikuntaliittojen joukkojuhliin osallistuminen ovat ryhmän vakituisessa ohjelmistossa, jatkaa Valtanen. -Kotikaupungissa Oulussa Pohjan Akat vierailevat ahkerasti vanhusten  hoitokodeissa ja palvelutaloissa sekä eläkeläisten kerhoissa.. Ohjelmistossa on tanssiesitysten lisäksi  liikunnan merkityksestä puhuminen,yhteislaulujen vetäminen ja runot. -Ohjelmiston Pohjan Akat suunnittelevat yhdessä kotimaiseen musiikkiin soveltaen. Teemoina ovat ihmisten ikääntyminen,liikunnan ilo ja kotikaupunki merellinen Oulu.

”Oulu-ja meri” tanssiesityksen veimme  Italiaan 2012 pidettyyn Golden Age-festivaaliin. Vastaanotto oli hämmentävän hyvä. Tämän esityksen suunnittelimme  yhdessä Helena Hekkalan ja Terhi Komulaisen kanssa,Valtanen vahvistaa. -Pohjan Akat haluavat viestittää kaikille seniori-ikäisille ihmisille liikunnan merkitystä arkielämää kannattavana harrastuksena. Haluamme tuottaa iloa ihmisten elämään, sanoo Irmeli Valtanen lopuksi.

Osmo Hekkala

Pohjan Akkojen  II-tiedottaja