Vapautta kolmessa ulottuvuudessa

16.12.2013

Lentäminen on aina kiehtonut ihmistä. Lentämisessä on jotain sellaista, mikä saa varmasti jokaisen näkemään itsensä lentämässä lintujen lailla taivaan sinessä. Kuitenkin, tunnetta lentämisestä on vaikeaa kuvailla sanoin. Se on jotain sellaista, mikä pitää kokea itse.

Oulun Moottoriliitäjät on 9.11.1971 perustettu oululainen ilmailukerho. Kerhomme lajina toimii moottoripurjelento, jota harrastamme Super Dimona – moottoripurjelentokoneellamme. Kerhomme kotikenttänä on Oulun lentoasema, joka tarjoaa loistavat puitteet harrastukselle.

Kerhomme laji, moottoripurjelentäminen, on yksi monipuolisimmista ilmailun lajeista.  Koneemme mahdollistaa niin purje- kuin moottorilentämisenkin. Koneemme soveltuu hyvin myös matkalentoihin, ja Super Dimona – koneellamme onkin vierailtu lähes kaikilla suomalaisilla ja useilla ruotsalaisillakin lentokentillä.

Lentäminen on kaikenikäisten harrastus. Harrastuksen voi aloittaa jo 15-vuotiaana eikä yläikärajaa ole. Kerhomme nuorin lentäjä on tällä hetkellä 17-vuotias ja vanhimmat jäsenet jo eläkeiän saavuttaneita. Lentämiseen vaaditaan vain ns. perusterveys, eivätkä silmälasitkaan ole este harrastuksen aloittamiselle. Ironista kyllä, myöskään korkeanpaikan kammo ei ole este lentämiselle, sillä ihmisen korkeanpaikan kammoa ei ilmeisesti ole suunniteltu toiminaan satojen metrien korkeudessa, eikä korkeutta maanpinnasta hahmota aistien avulla lennolla.

Usein väärin kuvitellaan, että lentäminen on vain miespuolisten harrastus. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa, sillä lentäminen soveltuu vähintään yhtä hyvin naispuolisille. Lentoharrastuksen omaavia tyttöjä ja naisia on yhä enemmän ja enemmän. Lentokoneen ohjaajina he eivät ainakaan häviä miehille taidoissa ja esimerkiksi eräs maailman parhaimmista taitolentäjistä on venäläinen lentäjätär Svetlana Kapanina. Etenemismahdollisuudet ilmailussa ovat naisille juuri samat kuin miehillekin, ja naiskauneutta löytyy nykyään myös liikenne- ja sotilaslentokoneidenkin ohjaamoista yhä enenevissä määrin! Lentämisessä sukupuolella ei ole merkitystä. Eihän se lentokone tiedä, kummankos sukupuolen edustaja konetta ohjailee!

Lentämisen aloittaminen on todella helppoa. Harrastus on todella monen kohdalla alkanut puhelinsoitolla lentokerhoon. Tästä puhelinsoitosta on alkanut harrastus, johon jää koukkuun. Ensimmäisen lennon jälkeen halu takaisin taivaalle on kova, eikä tämä halu poistu, vaikka lentotunteja olisi takana tuhansia. Lentäminen on mahdollista aloittaa harrastuksena, mutta halutessaan siitä voi tehdä jopa ammatin itselleen. Kerhossamme koulutetaan lentäjiä moottoripurjelentäjän lupakirjaan (MPGL) sekä moottorilentäjän lupakirjaan (PPL).

Toiminta kerhossamme on aktiivista läpi vuoden huolimatta siitä, että lentokausi kestää karkeasti arvioituna maalis-huhtikuusta loka-marraskuulle. Talven aikana pidämme erilaisia talkoita ja kokoontumisia. Näissä talkoissa ja kokoontumisissa suunnittelemme lentokautta ja konetta huolletaan ja pestään. Myös makkaranpaisto kuuluu talvisiin kerhotapahtumiin.

Lentokauden aikana panostamme itse lentämiseen ja uusien oppilaiden kouluttamiseen. Olemme myös esillä erilaisissa tapahtumissa kertomassa kerhostamme ja itse harrastuksesta. Kesän lentäminen on aktiivista ja koneemme lensikin kuluneena kesänä yli 200 tuntia. Keskimääräistä lentomäärää jäsentä kohden on vaikeaa määritellä, sillä kerhossamme osa lentää kesän aikana vain muutaman tunnin, kun taas osan lentotunnit lasketaan kymmenissä.

Usein lentämistä harrastavilta kuulee kysyttävän, mikä lentämisessä on parasta. Kysymys on hyvä, sillä jokainen lentäjä vastaa siihen eri tavalla. Toiset rakastavat Suomen kauniita kesämaisemia, jotka näyttävät ilmasta vielä upeammilta, kun taas toisille tunne lentämisestä on jotain sellaista, mikä vie mennessään kerta toisensa jälkeen. Lentäminen on hyvin vapauttavaa eivätkä arjen kiireet pääse lennolla haittaamaan. Moni kokee lentämisen hyvin rentouttavana. Mikä olisikaan parempi tapa rentoutua ja viettää kaunista kesäpäivää, kuin katsella Suomen upeita järvimaisemia itse ohjaamastaan lentokoneesta?

Hyppää siivelle!

Teksti:
Olli Karvonen
17-vuotias lentäjänalku ja Oulun Moottoriliitäjien Facebook-sivujen ylläpitäjä

Kuvat: Olli Karvonen ja Miko Verno

Kotisivut: http://www.oml.fi/

Facebook-sivut: https://www.facebook.com/pages/Oulun-Moottoriliit%C3%A4j%C3%A4t-ry/580802245277213

Kuvat: Olli Karvonen ja Miko Verno