Tervareitistö kutsuu sivakoijaa

17.12.2012

Metsää, soita ja voimalaitosarkkitehtuuria on tarjolla sille, joka valitsee polukseen tai ladukseen Oulun Tervareitistön.

Oulun Sankivaarasta Rokualle viitoitettu 99 kilometrin mittainen reitti pidetään auki talvellakin. "Reitin kunto on kuntien eli Oulun, Muhoksen ja Utajärven vastuulla", kertoo Muhoksen vapaa-aikatoimen johtaja Juha Pesonen. Koska ura ei ole pohjaltaan aivan tasainen, pitää lunta sataa useampi kymmenen senttiä ennen kuin latu voidaan aukaista. Alkutalvesta kunnossapito keskitetään Pesosen mukaan viikonloppuihin, kevätpuolella ura aukaistaan useammin.

"Reitillä on suosittuja pätkiä, joita hoidetaan tiuhaan. Esimerkiksi Muhoksella Korkalanvaaran ja Matkajärven välinen 7,5 kilometrin osuus on kovassa käytössä läpi talven", Pesonen kertoo. Tervareitistön tarkkoja käyttäjämääriä ei ole selvitetty. Se tiedetään, että moni valitsee kuljettavakseen osareitin, kunnolleen ja aikataululleen sopivan pätkän.

"Kallioselän kämppä lähellä Muhoksen ja Oulun rajaa on pidetty etappi. Viime tammikuun ja pääsiäisen välillä vieraskirjaan kertyi yli 1500 kuittausta." Suosittu paikka reitille poikkeamiseen on Muhoksen ja Ylikiimingin välisellä tiellä. "Siitä on tullut ongelmia, kun autoja on jätetty vaarallisesti tien varteen. Nyt sinne tulee pysäköintipaikka noin kymmenelle autolle."

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n vs. aikuisliikuntapäällikkö Kari Heljasvaara on patikoinut Sankivaarasta Rokualle kaksi kertaa, molemmilla kerroilla lähes yhtä soittoa, ilman pitkiä taukoja. Hiihtovaellus on jo suunnitelmissa.

"Mielenkiintoinen reitti, jossa riittää kyllä haastettakin, jos niin haluaa. Komeita soita, vesistöjä, Oulujokivartta ja Rokuan jäkäläkankaita. Taukopaikkojakin löytyy sopivasti." Heljasvaara sanoo, että Tervareitistö halutaan tehdä tunnetuksi ja käytetyksi. "Ensi kesälle suunnitellaan tapahtumaa, samoin sen jälkeiselle talvelle. Mukaan voitaisiin haastaa esimerkiksi viestiporukoita yrityksistä."

Vaalalainen Jorma Kuronen tuntee parhaiten Tervareitistön Rokuan puolen. Vaara-alue on miehelle mieluisaa maastoa kaikkina vuodenaikoina. "Talvella Rokualla on mahtava latuverkosto ja maiseman vaihtuvuus aivan ainutlaatuista". Kuronen muistuttaa, ettei latu-urilla ole pakko pysyä. Metsäsuksilla tai lumikengillä saavuttaa vaikka joka kerta hieman uusia elämyksiä. "keväthangilla vaaran rinteillä kelpaa vaikka lasketella teräskanttisuksilla. Etäisyydet taukopaikkojen ja muiden Rokuan etappien välillä ovat sen verran pienet, ettie eksymistäkään tarvitse pelätä", Kuronen huomauttaa.

Tervareitistön esitekartta pdf-muodossa

Lähde Petri Hakkarainen/KALEVAN TALVI 2013 erikoisnumero

 

Kuva Jukka Leinonen
Kuva Matti Koistinen
Kallioselän metsäkämppä