Eskon puumerkki

17.12.2012

Uusi valtakunnallinen liikuntajärjestö on kastettu. Nimeksi tuli Valo. ”Valo kuvastaa sanana sitä, että järjestö ei sano ylhäältä mitä pitää tehdä, vaan Valo johdattaa ja näyttää tietä/suuntaa. Lisäksi se on positiivinen ja helposti mieleen jäävä nimi”, kertoo nimiesityksen tehnyt Juhamatti Murtomäki.

Suomen Liikunta ja Urheilu ry, Nuori Suomi ja Suomen Kuntoliikuntaliitto lopettavat toimintansa tämän vuoden loppuun mennessä. Valo, johon em. yhdistysten lisäksi myös Olympiakomitea kuuluu, aloittaa varsinaisen toimintansa vuoden 2013 alusta.  

Valon vuosi 2013 on haastava. Vuoden aikana tulee käynnistää uusi organisaatio, päättää ne resurssit joilla työtä tehdään ja oikeasti ryhtyä hommiin. Tämän lisäksi tulee saada aikaan yhdistykselle säännöt ja jäsenyydet. Ilmassa leijuu vastakkainasettelua ja riidan paikkaa, niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin, että mitä järjestöt voivat olla Valon jäseniä? Kuulostaa vähintäänkin erikoiselta.  Eikö meillä urheilu- ja liikuntaihmisillä olisi tärkeämpiäkin haasteita hoidettavana? Uskon kuitenkin, että asiat etenevät hyvässä hengessä yhteistä päämäärää kohti.

Valon vuosikokouksessa päätetyt neljä valintaa strategian toteutukseen ovat hyviä. Niihin on helppo yhtyä. Arvostus ja resurssit, menestyvä urheilu, liikunnallinen elämäntapa ja yhdistävät palvelut, pitävät sisällään toiminnallisesti keskeisimmät tavoitteet.

Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan vuoden 2013 toimintasuunnitelma laadittiin ennen Valon vuosikokousta. Emme myöskään tienneet mitään tulevista Valon valinnoista. Tästä huolimatta yhtenäisyys Valon ja PopLin suunnitelmien välillä on silmiinpistävä. Ja hyvä näin. On helppo olla tukemassa ja toteuttamassa tavoitteita, jotka ovat myös meille tärkeitä.

PoPLi haluaa olla Pohjois-Pohjanmaan johtava liikunnan vaikuttaja, ylläpitäjä ja kehittäjä. Tavoitteena on, että liikunta on maakunnallinen elämäntapa. Tätä tavoitetta kohti kuljettaessa tulee toiminnassa huomioida liikunta koko ihmisen elämänkaarella; vauvasta – vaariin. Näihin haasteisiin pyrimme vastaamaan myös vuonna 2013. Emme myöskään unohda yhteistyötä, urheiluseurat ovat meidän tärkein kumppanimme ja pääsääntöisesti ohjattu urheilutoiminta tapahtuu urheiluseuroissa. Lisäksi tulevan vuoden yhteistyökumppanina tulee olemaan monet koulut Liikkuva Koulu –ohjelmassa. Aikuisliikunnassa teemme yhteistyötä alueen kuntien ja maakuntaliiton kanssa terveysliikuntaohjelmalla. Liikuntaneuvonta-auto aloittaa toimintansa ensi syksynä. Auton avulla pystymme jalkautumaan entistä lähemmäksi alueen ihmisiä.

Urheiluvuosi 2012 alkaa olla lopuillaan. On aika kiittää urheilun ja liikunnan parissa toimijoita; valmentajia, urheilijoita, toimitsijoita, tuomareita, kouluttajia ja seurajohtajia työstä kuluneena vuonna urheilun- ja liikunnan hyväksi. Nyt on aika hengähtää ja hiljentyä viettämään Joulun aikaa yhdessä läheisten kanssa.
Uusi vuosi tuo uudet haasteet ja nehän me otamme innolla vastaan. Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja onnea sekä menestystä vuodelle 2013!     

Esko Hassinen, aluejohtaja