Eskon puumerkki

15.12.2011

Edessäsi on uusi Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan verkkolehti: Pohjoisesta Tuulee. Nimi Pohjoisesta Tuulee on perinteikäs, jo 1960-luvulta lähtien käytössä ollut Pohjois-Pohjanmaan urheilu- ja liikuntajärjestön tiedotuslehden nimi.

Halusimme kunnioittaa perinteitä ja otamme käyttöön tämän tutun nimen samaan tarkoitukseen yli vuosikymmenen tauon jälkeen. Pohjoisesta Tuulee -verkkolehdellä haluamme viestittää jäsenillemme ja sidosryhmillemme toiminnastamme. Lehti tulee ilmestymään tarpeen mukaan, noin 4-6 kertaa vuodessa. Julkaisemme siinä myös ajankohtaisia asioita ja juttuja urheiluseurojen toiminnasta, joten ottakaapa yhteyttä ja antakaa juttuvihjeitä.

Urheiluvuosi 2011 alkaa olla lopuillaan. On aika kiittää urheilun ja liikunnan parissa toimijoita; valmentajia, urheilijoita, toimitsijoita, tuomareita, kouluttajia ja seurajohtajia työstä kuluneena vuonna urheilun ja liikunnan hyväksi. Nyt on aika hengähtää ja hiljentyä viettämään Joulun aikaa yhdessä läheisten kanssa. Uusi vuosi tuo uudet haasteet ja nehän me otamme innolla vastaan. Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja onnea sekä menestystä vuodelle 2012!

Ensimmäinen vuosi aluejohtajan hommissa alkaa myös olla lopuillaan.  Aika kuluu nopeasti, kun on mielenkiintoista tehtävää. On todella mielenkiintoista ja innostavaa olla taas päätoiminen urheilun ja liikunnan työntekijä. Välillä vierähti n. 20 vuotta muissa töissä; eri järjestötoiminnassa, kunnallishallinnossa ja viimeksi reilu kymmenen vuotta valtionhallinnossa.  Palaaminen päätoimiseksi urheiluntoimijaksi on kuitenkin ollut kohtuullisen helppoa. Asiaa on auttanut tietenkin toimiminen koko ajan eri rooleissa urheiluseuratoiminnassa sekä myös toiminta alue- ja liittotasolla. Vähätellä ei pidä myöskään nykytehtävässä innostavien ja kannustavien työkavereiden ja luottamushenkilöiden tukea.

Meneillään oleva Suomen urheilun rakennemuutos on myös todella innostavaa. Huippu-urheilun muutostyöryhmältä odotetaan paljon. Näin alueellisen toiminnan näkökulmasta kiinnostaa eteenkin lapsuus- ja nuorisovaiheen toiminnot. Mitä ne tuovat tullessaan ja miten niihin me kaikki voimme vaikuttaa? Tämä lienee yksi tärkeimmistä tulevaisuuden kysymyksistä.

Lisäksi Suomen Liikunnan ja Urheilun vision ”Olemme maailman liikkuvin urheilukansa 2020” toteuttaminen sekä vision toteuttamiseen valitut strategiset valinnat antavat todella suuren mahdollisuuden olla mukana toteuttamassa suomalaisen urheilun ja liikunnan suurta ja tarpeellista muutosta.

Urheiluseurojen toiminnan kehittäminen on yksi niistä viidestä strategisesta nostosta, jota koko urheilu- ja liikuntakenttä haluaa parantaa. Tämä toiminta on myös tavoitteena aloittaa mahdollisimman nopeasti. Seuratoiminnan kehittämisen perusteet ovat selvät: kaikki urheilutoiminta ja etenkin kilpailutoiminta tapahtuu urheiluseurojen kautta. Jos urheilun perustoiminnan tuki pettää, ei tuloksiin ja tavoitteisiin päästä. Tätä tavoitetta tukee myös PoPLin tämän vuoden kesällä tekemä kyselytutkimus Pohjois-Pohjanmaan urheiluseuroille. Yhtenä suurimpana heikkoutena seurat pitivät oman toimintansa kehittämistä. Lienee niin, että seurojen voimavarat menevät päivittäiseen toiminnan pyörittämiseen, eikä aikaa sekä voimavaroja jää kehitystyöhön. Tähän haasteeseen tulee PoPLin yhdessä muiden toimijoiden, mm. eri lajiliittojen edustaijien kanssa tarttua. Kääritään hihat ja ryhdytään töihin!

Oulussa 15. joulukuuta 2011

Esko Hassinen
aluejohtaja