PoPLin tulevaisuustarina

16.6.2015

Palkintoa juhlittiin yhdessä verkoston kanssa ansaitusti vielä gaalaillan jälkeen.

Tämä on kuvitteellinen PoPLin tulevaisuustarina, jossa kerrottaan millainen/millaista aikuisliikunnan terveydenedistämistyö on vuonna 2018 - menestyneenä ja arvostettuna. Tarina kertoo mistä kaikki sai alkunsa, mitä sitten tapahtui ja mitkä ovat olleet askelmerkit vuosien saatossa.

PoPLi palkittiin kansainvälisessä terveysliikuntaohjelmien gaalassa Brysselissä 15.4.2018

International Health Programs – gaala palkitsi PoPLin sinnikkäästä työstä ja ennakkoluulottomista toimintatavoista paikallisen terveysliikunnan edistämisessä. PoPLin aikuisliikuntapäällikkö Ilkka Kurttila piti puheen kansainväliselle gaalayleisölle, tässä tiivistelmä puheesta.

Hyvät International Health Programs – gaalan osallistujat, on kunnia päästä kertomaan tarinamme teille. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla taulu työhuoneen ovessa muistuttamassa, miksi hän menee joka päivä töihin ja mikä on työn tarkoitus. Terveysliikunnan ennaltaehkäisevä työ ja järjestökenttä on niin erityinen sekoitus, että silloin tämä tehtävä olisi syytä olla lähes pakollinen ja ajatus kristallinkirkas. Työ on itsenäistä ja joskus myös hyvin yksinäistä puurtamista. Verkostotyö, vuorovaikutus- ja työn kehittäminen on oman aktiivisuuden varassa. Siksi on hyvä silloinkin, kun asiat eivät luista, muistaa se miksi tekee työtään.

Minun ovessani lukee Innostus – Kohtaaminen – Tarina

Terveysliikunnan järjestökenttä on hajanainen ja arvostus sekä tavoitteet ovat joskus asiakkaan näkökulmasta vieraita. Kun verkosto toimii yhteisen päämäärän saavuttamiseksi, on toiminnalla vaikuttavuutta. Päätimme yhdessä lähteä etsimään työkaluja, joilla toiminta saadaan kohdennettua tärkeimpään – hyvinvoivaan ihmiseen.

Yksittäisten tapahtumien tai toimintojen tilalle mietimme tapaa, miten kumppanimme ymmärtäisivät yhteisen toiminnan vaikuttavuuden. Halusimme kääntää pyörää sairauksien seurannasta innostuneiden ihmisten kohtaamisten seurantaan ja upeisiin tarinoihin näiden ympärillä. Aloimme käyttää tarinaa diabetes-hoitajista käänteisesti. Emme kuule enää, kuinka diabetes potilaiden määrä kasvaa (10 – 100 – 1000 terveyskeskuksista aluesairaaloiden kautta yliopistolliseen sairaalaan), vaan miten urheiluseurat, kunnat ja alueelliset toimijat kokoavat maakunnallisesti kokoon ihmisiä, jotka ovat valmiita elämäntapamuutokseen ja innostuneita kohtaamaan mahdollisuuksia ja luomaan uusia tarinoita.

Alkuun innostuksemme oli niin suurta, ettemme kuunnelleet kumppaneidemme tarpeita riittävän hyvin. Sitten ymmärsimme, että tuotetta, joka on helppokäyttöinen, innostava ja motivoiva, on erittäin hankala löytää.

SuomiMies -rekkakiertue Oulussa

Vuonna 2006 pidimme yhteistyössä Kunnossa Kaiken Ikää – ohjelman kanssa avoimen SuomiMies-rekkakiertue -tapahtuman Oulun Raksilassa. Tapahtumapaikka oli huono, eivätkä ihmiset löytäneet sinne. Keli oli armoton, kylmä syksyinen viima sekä vesi-ja räntäsade piiskasi tapahtuma-aluetta. Tapahtuma oli ensimmäinen valtakunnallisella kiertueella. Pääsimme kuitenkin testaamaan suurella yleisöllä Inbody-kehonkoostumus laitteita ja tekemään SuomiMies-testejä.

Sen jälkeen otimme laitteen Toyota Corolla Verson takakonttiin ja kiertelimme esittelemässä SuomiMies-testejä ja laitetta kunnissa ja työyhteisöissä. Vielä samana syksynä, ajaessani Oulun Limingantullissa kohti seuraavaa asiakastapaamista, päässä jysähti ajatus hajautetun vastuun toimintamallista. Verkostomaisessa toimintatavassa on se hyvä puoli, että on kumppaneita joka lähtöön. Soitin yhdelle kumppaneistamme ja kysyin häneltä miltä kuulostaisi, jos lähtisimme tekemään tarinoita uudella tavalla. Vastaus oli myönteinen, ei hurraa huutoja, mutta riittävä signaali, että asiasta voisi tulla jotain.

Seuraavien päivien aikana kontaktoin kymmenen innostunutta verkoston kehittäjää ja aloimme toimia uudella tavalla. Seuraavan kolmen vuoden aikana levitimme toimintaa jokaiseen toimialueemme kuntaan ja kohtasimme yli 10 000 ihmistä joka vuosi.

Matkalla on ollut merkittäviä kumppaneita, jotka ihailtavan aidosti tekevät työtä yhteisen hyvän eteen, nostamatta itseään jalustalle. Tarinassamme ratkaisevassa roolissa ovat olleet Pohjois-Pohjanmaan Liiton Ilpo Tapaninen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus asiantuntijoineen. Heidän avullaan toimintaa on levitetty koko maakuntaan.

Kun muiden usko on koetuksella ja tavoitteiden toteutumiseen ei uskota, on valtakunnallinen terveysliikunnan kehittäjä Kunnossa Kaiken Ikää ennakkoluulottomasti uusien tarinoiden takana. Olimme löytäneet ensimmäiset levitettävät tuotteet ja palveluja niiden ympärille, mutta vielä oli mietittävä suurempaa näkyvyyttä ja paikkoja uusille kohtaamisille.

Eikka hyvinvointibussi

Olin kolme vuotta sitten hoitovapaalla, mutta luonnevikaisena pohdin kotonakin, mitä voisimme tehdä paremmin ja lisätä verkoston osaamista sekä käytännön työkaluja. Vetäessäni ahkiolla 40 kiloa jälkikasvua kohti päiväkerhoa, päätin soittaa ohjelmajohtaja Jyrki Komulaiselle Kunnossa Kaiken Ikää - ohjelmaan. Sanoin hänelle, että mitä jos ostamme oman hyvinvointirekan ja lähdemme kiertämään sillä ympäri maakuntaa - reiluun ehdotukseen reilu kysymys, oletteko mukana? Jyrkin vastauksessa kiteytyi diplomaattisuus, mutta rivien välistä pysyin lukemaan ajatuksen - kun tavoitteemme ovat yhtenäisiä, tuemme teitä hullussa ideassanne. Jyrki ja KKI ovat uskoneet työkalujen levittämiseen ja käytännön kenttätyöhön koko matkamme ajan.

Reilun vuoden päästä tästä puhelusta ajoimme ylpeänä uuden automme Oulun torille. Tämä toi toiminallemme jälleen uutta näkyvyyttä ja kumppaneita. Tärkeimpänä kuitenkin se, että kohtasimme uusia ihmisiä ja kumppaneiden avustuksella innostimme heitä kääntämään uuden sivun omassa hyvinvoinnissaan.

Olimme siinä pisteessä, että toimintamme ja innostavat kohtaamisemme otettiin jo vakavasti harkittavana työkaluna perusterveydenhuollossa, liikuntaneuvonnan työkaluna ja työyhteisöliikunnan kehittäjänä. Pystyimme profiloitumaan kumppaniksi, jolla on maakunnallinen, mutta myös valtakunnallinen verkosto tekemässä terveydenedistämistyötä. Ympäri Suomen toimivan yrityksen henkilöstöpäällikkö oli sangen vakuuttunut, että teillä on ylivoimainen etu muihin toimijoihin nähden. Yhdellä sähköpostilla pystyimme organisoimaan heille päivässä valtakunnallisen testikiertueen.

Vuonna 2014 teimme tärkeät ratkaisut palvelujen tuottamisen osalta. Kiteytimme osaamisemme ja keskityimme rakentamaan maakunnallisten osaajien verkoston tuotteidemme ympärille. Kunnat ottivat harkiten askeleita toimintamme pariin. Erikoislääkärin palveluja ei käytetä ympäri vuoden pienillä paikkakunnilla. Samalla tavalla kunnat ottivat hajautetusti lyhyin väliajoin palveluita käyttöön kuntatasolla, ei jatkuvana palveluna. Mikä parasta, ydintuotteiden avulla pystyimme monipuolistamaan terveydenedistämisen työkaluja käytäntöön.

Tulevaisuus

Halusimme ottaa palkinnon vastaan yhdessä ja lavalla kanssani ovat palkintoa noutamassa kuntien hyvinvointikoordinaattorit, vapaa-ajan ohjaajat ja muut verkoston yhteistyökumppanit. Mielestäni yhdessä tekemämme työ on sitä mitä meiltä odotetaan. Jokainen on laittanut itsensä likoon ja uskonut toiminnan hyödyttävän eniten sitä, minkä vuoksi tätä työtä teemme - innostuneen ja omasta terveydestä kiinnostuneen ihmisen.

Nyt vuonna 2018 hyvinvointiasemia ei ole pelkästään jokaisella paikkakunnalla Pohjois-Pohjanmaalla, vaan ympäri Suomen. Kohtaamme vuosittain yli 100 000 ihmistä. Meillä on Suomen suurin maakunnallinen tietokanta työikäisestä väestöstä. Tuotteemme ja palveluiden mittarit ja tulokset on integroitu potilastietojärjestelmiin. Tärkeimpänä on kuitenkin hyvinvointiverkko, jossa kulkee ihmisten terveysdata. Nämä tiedot ovat myös verkostossamme toimivien palvelutuottajien käytössä silloin, kun asiakas haluaa ja siten yksilö saa parasta mahdollista henkilökohtaista terveysvalmennusta. Kuntien sähköiset hyvinvointikertomukset ja niiden sisältämät liikunta-, terveys- ja hyvinvointimittarit ovat kehittyneet. Datamme on osana hyvinvointisuunnitelmien ja -kertomusten indikaattoritietoa.

Tieto terveyden Linux-järjestelmästä on levinnyt terveysteknologian valmistajien korviin. Olemme avoin alusta, jota koko verkosto kehittää. Missään muualla ei pääse kohtaamaan vakioiduissa olosuhteissa tuhansia ihmisiä. Olemme saaneet innovatiivisia tuotteita testattavaksemme ja osa niistä on jäänyt edistämään ihmisten terveyttä pysyvästi.

Huikea muutos on tapahtunut myös kumppaneidemme osaamisessa ja kyvyssä tunnistaa paikallinen tapa toimia. Sen takia olemme täällä yhdessä. Verkosto on ratkaissut monta ongelmaa ja luonut innostavia tapoja kohdata ihminen. Terveyden Linux -alustalle laitettu kysymys on testattu useassa paikassa ja aina niistä on löytynyt ratkaisu meille kaikille.

Tänään kohtaamme joka päivä ihmisiä, jotka ovat innostuneet omasta terveydestään. Kun ihminen saapuu hyvinvointi-asemalle tai autoomme, näemme sen jo silmistä. Tänään kuulemme jälleen hyvän tarinan ja levitämme sitä eteenpäin.