Hyvinvointibussi Eikalle kehuja Saksasta

25.2.2014

Osaamista, pyörien päällä tai paikoillaan. PoPLin hyvinvointibussi Eikka kiertää toista vuotta Pohjois-Suomea. Kokemusten kautta toiminta on kehittynyt ja uusia mielenkiintoisia kokeiluja on luvassa.

Tiettävästi ensimmäisenä Suomessa toteutettava pitkäjänteinen työ sai jo kehuja Saksasta kun AOK:n (Allgemeine Ortskrankenkasse, Saksan suurin sairausvakuutuskassa) kanssa yhteistyötä tekevä HRV-Scannerin kehittäjä, lääketieteen  tohtori Reinhard Beise, kuuli PoPLin toiminnasta. Samoin idea liikkuvasta ja vakiodusta mittauspisteestä sai kehuja työhyvinvointimittarin kehittäjältä. Myös AOK tarjoaa Saksassa asiakkailleen HRV-Scanner mittauksia liikkuvassa hyvinvointiyksikössä.

Kiinnostuksen myötä PoPLilla on nyt käytössä testihuone Liikuntatalossa bussin ollessa talvi/huoltotauolla. Toiminnan tarkoituksena on lisätä urheiluseurojen mahdollisuuksia lisätä osaamispääomaansa ja tarjota palveluja yhteistyökumppaneilleen. Ensimmäiset Kuntovalmentajat ovat kouluttautumassa palvelujen käyttäjiksi ja palvelukokonaisuuksien osaajiksi. Mukana on ohjaajia Oulun Naisvoimistelijoista, Oulun Pyrinnöstä ja Haukiputaan Heitosta. Innokas-työpaikkaliikuntaprojektin osalta Iin kunta pystyy tarjoamaan koko repertuaaria kuntalaisilleen. Hyvinvointipalveluauton osalta sopimukset on tehty vuoden 2016 loppuun saakka Oulun ja kahdeksan muun kunnan ja kaupungin kanssa. Yksittäisiä tapahtumapäiviä järjestetään ympäri Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia.

Ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita omasta terveydestään ja seuraavat hyvinvointiaan erilaisilla mittareilla. Suomen suosituinta Kehon kuntoindeksi -testiä on tehty aluejärjestöjen ja SuomiMies-rekan toimesta jo useita kymmeniä tuhansia ympäri Suomea. Biohakkerointi, oman terveyden seuraaminen näyttää toimivan käytännössä, sillä muutosprosessissa edenneet henkilöt kokevat monipuolisen informaation oman kehon kunnosta ja kestävyyskunnosta riittävänä kivijalkana onnistuneelle elämäntapamuutokselle. Eikassa vierailee viikottain henkilöitä, jotka ovat onnistuneet tavoitteissaan.

Liikuntaneuvontakortti kehittelyssä

PoPLi on neuvotellut myös mahdollisuudesta alkaa rakentaa sähköistä liikuntaneuvontakorttia. Palvelu toimisi samalla tavalla kuin Ruotsissa 1.1.2014 kaikille kansalaisille avattu terveystili. Usein toistetut laadukkaat ja dokumentoidut testit olisivat arvokas informaation lähde terveystoimelle. Sähköinen liikuntaneuvontakortti nopeuttaa ennaltaehkäisevän työn prosessia ennakkoon tapahtuvan seurannan/tallenteiden avulla. Parhaimmillaan jo ensimmäisellä tapaamiskerralla voidaan tehdä yksilön terveyteen vaikuttavia tärkeitä päätöksiä tai toimenpiteitä. Minimissään aikaistaa ongelmiin tarttumista.

Informaatio mahdollistaa nopean puuttumisen ja keskittymisen terveyden kannalta tärkeisiin kysymyksiin. Sähköinen liikuntaneuvontakortti on alusta, joka lisää tiedonsiirron turvallisuutta. Yksilön kannalta se lisää kiinnostusta kun seurantajaksot ovat pitkiä ja viitearvojen kansanomainen ymmärtäminen on arkipäivää. Samalla sähköinen liikuntaneuvontakortti toimii alueellisten/valtakunnallisten toimenpiteiden seuranta- ja dokumentointityökaluna ja lisää osaamispääomaa sekä monialaosaamista terveyden edistämisessä.

Osaaminen karttuu toiminnan myötä eikä mikään poista tosiasiaa, että eteneminen ei ole pelkästään voitonmarssia vaan töitä on tehtävä ja uusia ideoita kokeiltava käytännössä.

Toimintaa järjestetään siis myös muualla kuin pyörien päällä. PoPLi:n liikuntatalosta löydät huoneen, jossa urheiluseurat voivat testata jäseniään monipuolisella välineistöllä.

Lisätietoja uuden testihuoneen käyttömahdollisuuksista urheiluseuroille ja hyvinvointiautosta antaa:

Aikuisliikuntapäällikkö
Ilkka Kurttila
050-3087711
ilkka.kurttila@popli.fi

Hyvinvointibussissa voi mitata myös Stressi-indeksiä. Testi on parhaimmillaan seurantamittauksissa, ja sen tulkinta kansantajuisesti on selkeää: - Normaalialue 30-200 pistettä - Ideaaliarvo, eustressi 60-120 - Stressireaktio 120-500 (vielä yleinen normaalissa elämässä yli 30 >vuotiailla) - Merkittävä stressireaktio 500-1000 pistettä. Stressinhallinta ei tasapainossa. - Vakava stressireaktio, yli 1000 pistettä. Kohonnut riski sydän- ja verisuonisairauksiin. Vaatii välitöntä puuttumista, "työkielto".