Eskon puumerkki

25.2.2014

Sotšin tuli sammui. On aika sairastaa olympiakrapulaa. Mitä nyt tehdään ja katsotaan telkkarista, kun kisat loppuivat? Ehkä säästyvän ajan voisi käyttää vaikka kuntoiluun! Sotšin kisat menivät Suomelta ihan hyvin. Hyvin ne menivät myös Pohjois-Pohjanmaan näkökulmasta.

Kuusamon Enni Rukajärvi saavutti hopeaa hienolla tavalla naisten slopestylessa. Kisojen parhaiten menestyneet sisarukset, Kerttu ja Iivo Niskanen saavuttivat kolme mitalia – Kerttu kaksi hopeaa ja Iivo kultaisen. Pohjois-Pohjanmaahan heidät yhdistää syntymäpaikka: molemmat ovat kotoisin Oulusta. Miesten jääkiekon pronssimitalin saivat Oulun Kärppien pelaajat Lasse Kukkonen ja Juhamatti Aaltonen sekä myös Pohjois-Pohjanmaalta lähtöisin olevat Mikael Granlund ja Jussi Jokinen. Lisäksi muutkin maakuntamme urheilijat menestyivät hyvin. Kiitokset vielä kaikille Suomea loistavasti edustaneille urheilijoille.

Urheilumenestys ylipäätään huipentuu arvokisoihin ja menestymiseen niissä. Ennen menestymistä urheilijalla on pitkä tie kuljettavanaan. Moni pieni asia voi estää menestymisen tai hidastaa sitä: loukkaantumiset, puutteelliset harjoitusolosuhteet, talousongelmat, kehno valmennuksen taso ym. Urheilijan menestystä ovat tukemassa oman urheiluseuran lisäksi mm. lajiliitto ja urheiluakatemiat. Erityisen tärkeää olisi saada nämä eri toimijatahot toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja samansuuntaisesti. Mikä on Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan rooli urheilumenestyksen parantamisessa?

Olemme omalla toiminnallamme tukemassa ja kehittämässä pohjoispohjalaista huippu-urheilua. Meidän rooteliin kuuluvat etenkin seuratoiminnan kehittäminen, valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen järjestäminen (lajista riippumatta), testaustoiminta sekä vaikuttaminen harjoitus- ja kilpailuolosuhteisiin. Lisäksi yhtenä tärkeänä osa-alueena on urheilijoiden ja taustajoukkojen huomioiminen. Toimijoiden arvostuksen nostamista ei tapahdu koskaan liikaa. Meidän tapamme toimia tässä asiassa on järjestää maakunnallinen urheilugaala, jota tänä vuonna vietettiin helmikuun 1. päivänä hotelli-ravintola Lasaretin hienossa Aurora-salissa. Paikalla oli taas tupa täynnä maakunnan urheiluväkeä huomioimassa vuoden 2013 menestyjiä.

Kilpa- ja huippu-urheilun lisäksi on aina tärkeää muistaa koko kansan liikkuminen. Olemme jälleen käynnistäneet Eikka-bussin kiertämään maakuntaa testaamaan ja antamaan liikuntaneuvontaa etupäässä työikäisille ihmisille. Eikan aikataulu on nähtävissä PoPLin kotisivuilla.

Liikuntavaikuttaminen terminä on hieman kankea, kenties jopa hyvän suomen kielen vastainen. Sanaan kuitenkin kiteytyy varsin paljon asiaa. Se tarkoittaa vaikuttamista liikunnan eri osa-alueisiin – harjoitusolosuhteisiin, hinnoitteluun, liikuntapaikkarakentamiseen, liikunnan rooliin yhteiskunnassa ja jopa asenteisiin liikuntaa kohtaan. Myös me PoPLissa haluamme tehdä liikuntavaikuttamista. Ennen kaikkea haluamme tehdä sitä hyvässä hengessä ja hyvässä yhteistyössä. Tänä vuonna selvitämme liikunnan roolin alueemme kuntien eri strategioissa ja teemme niistä johtopäätökset tuleviin toimintoihin. Olemme myös mukana Pohjois-Pohjanmaan liiton maakunnallisen terveysliikuntaohjelman laadinnassa. Työtä siis riittää!

Tavataan hiihtoladuilla!
Esko Hassinen, aluejohtaja

Kerttu ja Iivo Niskanen yhteiskuvassa. Kuva: Tomi Hänninen (lähde Yle Savo)