Tervahiihto 2013 on käsillä

17.12.2012

Lauantaina 9.3. hiihdettävä Tervahiihto on järjestyksessään 124. Tapahtuman perinteet ovat pitkät ja historia on tapahtumarikas. Uutuutena tänä vuonna on mukana lyhyempi 14 kilometrin retkitervahiihto.

Nykyinen Tervahiihto on toteutettu kuuden vuoden ajan Oulujoen pohjoispuolella, koska Oulujoen jääolot ovat vuosittain hyvin vaihtelevat ja estävät turvallisen ylityksen.Tapahtuman keskuspaikka on tänä vuonna jälleen Oulun Hiukkavaarassa, jossa sijaitsevat hyvät puitteet tapahtuman toteutukselle, kiitos siitä yhteistyötahoillemme Puolustusvoimille, Senaattikiinteistöille ja  Ovenialle.

REITISTÖ MUUTTUU

Tervahiihtoladut on saatu kuntoon, sillä Kivikkokankaan reitinmuutos on saatu valmiiksi. Hiihdettävät matkat pidentyvät jonkin verran, pitkä matka on 70 km ja lyhyt 38 km. Reittiä on raivattu ja tasattu, jotta hiihtäjillä on helpompi ohitella ja molempien hiihtotapojen käyttö on helpompaa. Myös hyvä lumitilanne on auttanut suorituspaikkojen kunnostamisessa. Tänä vuonna reitille tulee leveimmille kohdille kaksi perinteisen latua.

Eri sarjojen lähtöaikoja on porrastettu sujuvan ja turvallisen kilpailun aikaansaamiseksi. Lähtöajat näkyvät Tervahiihdon nettisivuilla.

KILPAILUKESKUS JÄLLEEN HIUKKAVAARASSA

Tervahiihdon kilpailukeskus on jälleen Hiukkavaarassa Mapu-talossa. Siellä hiihtäjiä palvelee kilpailukanslia, joka ottaa ilmoittautumisia vastaan perjantaihin 8.3.2013 klo 20.00 saakka. Kilpailukanslia on Hiukkavaarassa avoinna perjantaina 8.3. klo 12.00-20.00 ja lauantaina 9.3 6.30-19.00.  Sieltä hiihtäjät saavat numerolapun ja varustekortin sekä vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

VOITELUPALVELU ON ASIANTUNTEVISSA KÄSISSÄ

Oulun Hiihtoseuran suksihuollon henkilöstö hoitaa voitelupalvelun yhdessä Roden kesken. Seuran voitelumestarit ovat arvostettuja aina SM- tasolle asti. Voitelupalvelu Hiukkavaarassa avaa palvelunsa 8.3.2013 klo 12.00.

MAAN PARHAAT PITKÄNMATKAN HIIIHTÄJÄT TULEVAT MUKAAN

Jo usean vuoden ajan ovat maamme parhaat pitkänmatkan hiihtäjät olleet mukana, niin tänäkin vuonna. Viime vuonna voitti Mikko Koutaniemi miesten sarjan ja naisten Sini Alusniemi.  Sini Alusniemi, joka voitti tämän vuotisen Finlandia-hiihdon ylivoimaisesti, on jo ilmoittautunut mukaan.

TERVAHIIHTO ON ISO KUNTOILUTAPAHTUMA

Tervahiihtoon osallistuvat pääsääntöisesti kuntoaan ja työkykyään hiihtoharrastuksen avulla ylläpitävät ihmiset. Viime talvena tapahtumasta tehtiin Susanna Nevalan ja Suomen Hiihtoliiton toimesta tutkimus koskien massahiihtoja ja erityisesti Tervahiihtoa. Tutkimuksessa selvisi mm se ,että tervahiihtäjät tulevat Oulun seudulta ja lähiympäristöstä yli 60- prosenttisesti.  Tutkimuksessa selvisi myös, että suurin ikäryhmä on 30v-40v. Myös vapaan hiihtotapa on kasvattanut suosiotaan.  Viime vuonna tervahiihtäjistä n. 70 prosenttia hiihti vapaalla hiihtotavalla. Sama suuntaus näkyy myös tänä vuonna ennakkoilmottautuneissa.

RETKI-TERVAHIIHTO

Uutena muotona toteutetaan Retki-Tervahiihto, jonka tarkoituksena on madaltaa starttikynnystä. Myös alle 16-vuotiaat voivat osallistua tähän hiihtoon. Tällä mahdollistetaan, että perheillä on mahdollisuus tulla mukaan kokemaan Tervahiihdon tunnelma ja se ihana tunne, kun saavuttaa maalin. Retki-Tervahiihdon pituus on 14 km ja reitti on helppo. Tällä mahdollistetaan nuorempienkin hiihtäjien turvallinen hiihtokokemus.

VUODEN 2014 TERVAHIIHDOLLA ISOT HAASTEET

Hiukkavaaran alueen kaavoitukset sekä muut muutokset aiheuttavat isot haasteet Tervahiihdon toteutukselle tulevaisuudessa.

Mikäli tämän vuoden toimintakeskus ei ole enää käytettävissä, tarvitaan uusi. Tätä selvitetään parhaillaan. Kuinka reitit suunnitellaan ja toteutetaan? Yhtenä kokonaisuutena on alettu selvittämään mahdollisuutta toteuttaa Tervahiihto Utajärveltä Ouluun ja lyhyempi matka Muhokselta Ouluun. Suunnitelmat ja valmistelut ovat aluillaan ja siihen liittyy vielä avoimia asioita.  Suunnitellun reitin kunnat Utajärvi, Muhos ja Oulu ovat alustavissa neuvotteluissa näyttäneet vihreä valoa hankkeelle.