Oulun Miekkailuseura esittelyssä

17.12.2012

Miekkailu on monelle hieman tuntemattomampi laji ja esimerkiksi ”sähköillä otteleminen” saattaa herättää ennakkoluuloja. Kyse ei kuitenkaan ole vaarallisesta lajista, jossa saa sähköiskuja. Sähköillä otteleminen tarkoittaa, että miekkailijan osuessa vastustajaansa sähköllä toimivassa merkitsijälaitteessa syttyy valo osuman merkiksi.

 Vaikka miekat eivät olekaan teräviä, turvallisuuteen kiinnitetään paljon huomiota, eivätkä valmentajat päästä harjoittelijoita ottelemaan puutteellisten varusteiden kanssa.

Oulun Miekkailuseurassa urheilumiekkailua ja historiallista miekkailua harrastaa yhteensä noin sata jäsentä. Seura on 10-vuotisen historiansa aikana saavuttanut monia tärkeitä meriittejä, kuten kasvattanut useita SM- ja PM-mitalisteja ja saanut Oulun kaupungilta tunnustuspalkinnon tasa-arvoista liikuntakulttuuria edistävästä työstään. Eräs tärkeiden saavutusten joukkoon lukeutuva asia on Nuoren Suomen sinetti, joka myönnettiin seuralle vuoden 2010 lopussa. OMS on ensimmäinen miekkailuliiton sinettiseura.

Seurassa voi harrastaa sekä urheilumiekkailua että historiallista miekkailua. Urheilumiekkailu jakautuu kolmeen eri aselajiin: florettiin, kalpaan ja säilään. Ensimmäiset kaksi ovat pistoaseita, joissa pisteet tehdään pistämällä vastustajaa pätevälle osuma-alueelle, kun taas viimeksi mainittu on lyömäase, jossa riittää, että jokin osa miekkailijan terästä koskettaa vastustajan päteväksi määriteltyä osuma-aluetta. Oululaisista miekkailijoista valtaosa harrastaa urheilumiekkailua floretilla, mutta seura tarjoaa toimintaa kalvan ja säilänkin harrastajille. Myös historiallisen miekkailun treenit ovat olleet suosittuja. Suurin osa historiallisen miekkailun harjoituksista keskittyy keskiaikaiseen pitkäänmiekkaan, mutta myös muita historiallisia aseita harjoitellaan.

Oulun keskustan terveysaseman yhteydessä sijaitseva entinen koulun liikuntasali tarjoaa hienot puitteet eri harjoitusryhmille. Salilla harjoittelee viikonloppuisin 6–9-vuotiaiden miekkailukerho ja yli 40-vuotiaiden miekkailijoiden veteraaniklubi, jossa käyvät enemmän kuntomiekkailuun keskittyvät harrastajat. Viikolla miekkailusali täyttyy 10–13 ja 14–20 -vuotiaista junioritytöistä ja -pojista, aikuisista kilpa- sekä kuntomiekkailijoista sekä historiallista miekkailua harrastavista oululaisista. Myös pyörätuolimiekkailijoilla on oma vakituinen harjoitusvuoronsa.

Oulun Miekkailuseuran aktiivisuus näkyy paitsi miekkailusalilla, myös internetissä. Seura on koko lyhyen historiansa ajan julkaissut aktiivisesti toimintaansa liittyviä uutisia ja panostanut nettisivujensa käytettävyyteen. Miekkailuseuralla on ollut parin vuoden ajan käytössään sähköinen järjestelmä, jonka kautta harrastajat ilmoittautuvat miekkailukursseille. Järjestelmän kautta valmentajat voivat myös merkitä harjoittelijat läsnä oleviksi sekä tiedottaa jäseniään esimerkiksi harjoituksiin liittyvistä muutoksista tai seuran järjestämistä tapahtumista. Jäsensivujen kautta harrastajat pääsevät varaamaan myös yksityisoppitunteja, jotka ovat hyväksi miekkailijaksi kehittymisen kannalta keskeisiä. Kun valmentaja kirjaa harjoittelijan läsnäolleeksi harjoitukseen tai yksityisoppitunnille, harjoitukset ja yksityisoppitunnit kirjautuvat automaattisesti harjoittelijan omaan harjoituspäiväkirjaan, johon valmentajat voivat myös käydä lisäämässä kommentteja. Harjoittelija itse voi lisätä päiväkirjaansa myös muut liikuntakerrat, jos hän haluaa seurata kokonaisharjoitusmääriään, sekä luonnollisesti kirjoittaa omia kommenttejaan ja muistiinpanojaan harjoituksista ja yksityisoppitunneilta. Nettisivujen sähköisen järjestelmän kautta seuran vapaaehtoistyötä tekevien työtaakka on keventynyt ja etenkin seuran toimintaan liittyvä arkistointi on helpottunut huomattavasti.

Ruusa Degerman
Oulun Miekkailuseura

Tutustu seuran kotisivuihin

Miekkailukerholaiset harjoittelevat pistämistä. (Kuvaaja: Teemu Harjumaa)
Polar -miekkailukilpailu Linnanmaan liikuntahallilla. (Kuvaaja: Timo Hirvelä)