Eskon puumerkki

17.12.2012

Elämme nyt Valon aikaa. Valtakunnallinen liikuntajärjestö Valo ry on aloittanut toimintansa koko voimallaan. SLU:n, Nuoren Suomen ja Kuntourheiluliiton henkilökunta siirtyi vuoden vaihteessa Valo ry:n palvelukseen. Samalla näiden kolmen järjestön alasajo eteni ja ne poistuvat järjestökartalta kunhan pakolliset lopettamispäätökset on tehty.

Valon laadittua strategiaa ja sääntöjä voi vielä eri liikuntajärjestöt vähän aikaa kommentoida. Alkukevät näyttää sitten, miten yhtenäisiä suomalaiset liikuntajärjestötoimijat todellisuudessa ovat. Toivotaan ja uskotaan parasta.

Elämme nyt myös uuden Oulun aikaa. Oulu on Suomen viidenneksi suurin kaupunki ja asukkaita lähes 200 000 henkilöä. Oulu on suuri myös urheilumittareilla; Pohjois-Pohjanmaalla toimivista urheiluseuroista puolella on nyt kotipaikkana Oulu. Osapuilleen 250 urheiluseuraa toimii tässä pohjolan pääkaupungissa. Pohjois-Pohjanmaan Liikunta on huomioinut tämän omissa suunnitelmissaan. Olemmekin mm. tiiviisti mukana Oulun seuraneuvottelukunnan toiminnassa. Seuraneuvottelukunnan rooli tulee korostumaan jo yksistään siksi, ettei Oulun kaupungin organisaatiossa ole enää liikuntalautakuntaa. Tärkeintä kuitenkin on, että seuraneuvottelukunta itse löytää toimintansa merkityksen. Sitä en epäile lainkaan. Neuvottelukunnan tulee pitää tiivistä yhteyttä eri urheiluseuroihin ja sitä kautta saada tietoonsa kehittämistarpeet joita se vie eteenpäin.

Elämää on myös Oulun ulkopuolella. Urheilu ja urheiluseurat toimivat vilkkaasti eri puolella Pohjois-Pohjanmaata. Myös yhteistyö seurojen välillä toimii. Tätä kuvaa toiminta eri seurafoorumeissa tai vastaavissa. On huomattu, että yhdessä asioihin vaikuttaminen on järkevää. Kuusamo, Raahe, Ii ja Muhos ovat tästä hyviä esimerkkejä. Tätä toimintatapaa tulee meidän levittää myös maakunnan muihin kuntiin.

Elämme vuoden parasta vuodenaikaa. Pimeys väistyy valon tieltä. Aurinko näkyy jo kunnolla ja jopa lämmittää. Mikäs olisi sen parempaa? Mieli virkistyy ja viimeistään nyt keho herää vaatien toimintaa. Hiihtoladuilla riittää hiihtäjiä, ovathan ladut nyt parhaassa mahdollisessa kunnossa. Luistinalueet täyttyvät luistelijoista. Sauvakävelijät ja hölkkääjät valtaavat kävelytiet. Kuntosalit ja liikuntasalit täyttyvät liikkujista. Miksi sinä et menisi mukaan? Pyydä mukaan kaverisi, liikkukaa yhdessä. Teet ystävällesi palveluksen ja se tuo sinulle hyvän mielen.

Esko Hassinen, aluejohtaja