Kuusikymmentä vuotta kultamitaleita

2.3.2012

Turun Kultaseppä Oy:n omistaja toimitusjohtaja Heikki Hurskainen päätti vuonna 1952 Helsingin Olympialaisten innoittamana perustaa kultamitalin, joka jaetaan vuosittain menestyneelle urheilijalle Oulun läänissä. Mitalin luovuttamisen tavoitteena oli tukea, edistää ja etenkin innostaa urheilijoita uusiin saavutuksiin.

Mitalin saajan päättää toimikunta, joka koostuu eri urheiluasiantuntijoista. Aluksi mitali myönnettiin menestyneimmälle urheilijalle, mutta 1970-luvun puolivälissä jakoperusteita muutettiin ja painopiste tuli nuoriin urheilijoihin.

Ensimmäisen mitalin sai Helsingin olympialaisissa painissa pronssia saavuttanut Oulun Pyrinnön Leo Honkala. 1960-luvulla mitali luovutettiin mm. maailmamestari Eero Tapiolle ja voimistelun EM-mitalisti Mauno Nissiselle. 1970-luvulla mitalin saivat mestarit Juha Väätäinen ja Kalevi Oikarainen. Ensimmäinen nuori, alle 20-vuotias urheilija, jolle mitali luovutettiin, oli vuonna 1974 Markus Remes. Hän saavutti skeet-ammunnassa aikuisten MM-kilpailuissa pronssia ja nuorten EM-kilpailuissa hopeaa. Remes edusti Oulun Seudun Haulikkoampujia. 1970-luvun muita nuoria mitalinsaajia olivat hiihtäjä Teemu Pitkänen, juoksija Jaakko Kemola, jääkiekkoilija Reijo Ruotsalainen ja ensimmäisenä kainuulaisena nuorena ampumahiihtäjä Tapio Piipponen. Nämä 1970-luvun nuoret mitalinsaajat pärjäsivät hyvin myös myöhemmin aikuisiässä.

Seuraavan vuosikymmenen nuorista mitalinsaajista mainittakoon mm. nyrkkeilijä Jarmo Eskelinen Kajaanista, 16-vuotiaiden seipään maailmanennätyksen hypännyt Raahen Arto Peltoniemi, ja myös samanikäisten maailmanennätyksen tehnyt ottelija Petri Keskitalo. Ensimmäisenä vammaisurheilijana nuorten mitalin sai uimari Eeva-Riitta Kukkonen.

1990-luvulla mitalin saajien lajikirjo laajeni. Nuorten mitalin saivat mm. nopeuslaskija Pia Ruuskanen, suunnistaja Mari Lukkarinen, ampuja Pasi Wedman sekä Oulun Telemarkin tanssijat Vesa Anttila ja Johanna Kaakinen. Myös pesäpallo toi mitalinsaajan, kun vuonna 1995 sen sai Sotkamon Jymyn Markus Meriläinen. Lumilautailija Mikko Wendelin saavutukset toivat hänelle mitalin vuonna 1996. Yksi menestyneimmistä 1990-luvun mitalisteista oli Oulaisten Tarun Katja Rajaniemi, joka vuonna 1999 voitti nuorten hiihtosuunnistuksessa lähes kaiken mahdollisen.

Uuden vuosituhannen tunnetuimmat nuoret mitalinsaajat ovat olleet taitoluistelija Susanna Pöykiö, yhdistetyn Anssi Koivuranta, hiihtäjä Martti Jylhä ja uimarit Noora ja Jenna Laukkanen. Ehkä erikoisimman lajin mitalin saaja on Niina Sarias, joka vuonna 2004 saavutti nuorten lumilautailun parisuurpujottelussa maailmanmestaruuden.

Nuorten kultamitalin voi urheilija saada vain kerran. Hänen tulee edustaa Oulun läänin alueella olevaa urheiluseuraa ja urheilijan tulee asua läänin alueella. Vuosikymmenten ajan on myös jaettu aikuisten kultamitaleja, jonka urheilija on voinut saada menestyttyään olympialaisissa, MM- tai EM-kilpailuissa.

Mitalien saajista päättää mitalinjakotoimikunta, jossa pisimpään on ollut jäsenenä oululainen Tuomo Metsäranta. Nykyiseen toimikuntaan kuuluvat puheenjohtajana liikuntaneuvos Jussi Saarela, ja jäseninä Osmo Hekkala, toiminnan aloittajan Heikki Hurskaisen pojanpoika, nykyinen Turun Kultaseppä Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hurskainen sekä Esko Hassinen.

60. kultamitalin saa pudasjärveläinen taekwondo-mestari Julia Pätsi, joka saavutti MM-hopeaa ja EM-pronssia vuonna 2011. Mitali luovutetaan Julialle Monimessuilla Ouluhallissa 4.5.2012 klo 13.00. Mitalin luovuttaa Oulun läänin viimeinen maaherra Eino Siuruainen.

Taekwondo-mestari Julia Pätsi edustaa oululaista Taekwon-Do Akatemiaa. Kuva: Esko Hassinen
Katja Rajaniemi, Oulaisten Taru
Anssi Koivuranta
Niina Sarias, Rukan Lumilautailijat