Soveltavan liikunnan iltapäivä Virpiniemessä maaliskuussa

2.3.2012

Liikunta on aina nautinto. Sen avulla saa ihania kokemuksia ja elämyksiä. Lisäksi se edistää terveyttä. Kaikille liikkumisen mahdollisuus ei ole kuitenkaan itsestään selvyys.

Pitkäaikaissairaus, vamma tai muusta syystä alentunut toimintakyky voi vaikeuttaa tai rajoittaa liikkumista. Jokaiselle pitäisi antaa mahdollisuus kokea liikkumisen ilo ja saada tuntea liikunnasta saatuja onnistumisen elämyksiä.

Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry:n toiminta käynnistyi 1.1.2010. Toiminnan käynnistyttyä eri puolelle Suomea perustettiin liikuntatoimikuntia ja Oulu oli yksi näistä kaupungeista. Liikuntatoimikunnat keräävät saman pöydän ääreen vammaisten henkilöiden liikuntaa järjestävät paikalliset yhdistykset, kunnan liikuntatoimen, seurat sekä muut toimijat. Tarkoituksena on pyrkiä luomaan uusia liikuntamahdollisuuksia ja -tapahtumia yhteisen toiminnan kautta. Saman pöydän ääressä uusia ideoita syntyy helposti ja yhdessä toimien ilo ihmisten kasvoilla kertoo meille että olemme onnistuneet.

Kokemuksia viime talvelta
Soveltavan liikunnan talvipäivä Nallikarissa Talvikylän yhteydessä 2.4.2011 rakentui pilkkitapahtuman ympärille ja sen tarkoituksena oli tuoda esille ja kokeiltavaksi soveltavan talviliikunnan välineitä, joita voi lainata mm.Oulun kaupungin liikuntatoimelta. Soveltavan liikunnan välineet mahdollistavat liikunnan harrastamisen myös silloin kun liikkujalla on pitkäaikaissairaus, vamma tai muusta syystä alentunut toimintakyky. Kokeilemalla välineitä saa tuntumaa ylipäätään siitä, onko kyseinen laji se ”minun juttu”.

Soveltavan liikunnan talvipäivä oli kaikille avoin tapahtuma ja sen tarkoituksena oli myös tuoda esille mitä soveltava liikunta on. Tapahtuma toi paikalle kaikkiaan noin 300 liikkujaa. Auringon paistetta emme saaneet, mutta ”ilo liikkua” -ajatus toteutui ja kalaonneakin taisi olla joillakin. Tapahtuma jätti meille kaikille kipinän järjestää myös uusi soveltavan liikunnan talvipäivä.

Uusi tapahtuma järjestetään yhteistyössä Virpiniemen liikuntaopiston opiskelijoiden kanssa Haukiputaan Virpiniemessä sunnuntaina 18.3.2012 klo 12.00 – 17.00.

Päivän avaa Liikkuva Laulureppu alkuverryttelyn merkeissä klo 12.00.
Ulkona voit kokeilla mm. hiihtoa,  lumikenkäilyä, sauvakävelyä, ulkocurlingia, liitokiekkogolfia ja mäenlaskua. Liikkua voi myös omin välinein, vaikkapa hiihtäen. Sisällä voit tutustua erilaisiin palloilulajien sovellutuksiin, tasapaino/temppurataan, seinäkiipeilyyn, judo, Pt -miekkailuun  ja lisäksi voit osallistua Inbody kehonkoostumusmittaukseen. Toiminnot soveltuvat myös vaikeavammaisille, paikalla on kokeiltavana Malike:n harrastevälineistöä. Ohjelmassa on ponikärryajelua klo 13.00-15.00,  maksu 3 €.

Tapahtumassa voit tavata eri lajien urheilijoita, joilta voit saada hyviä vinkkejä harrastuksen aloittamiseen. Kahvila-Ravintola Virpiniemen Sykkeen palvelut ovat käytettävissä ja ulkona on mahdollisuus makkaranpaistoon. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua ja se on maksuton.  Alueelle on esteetön pääsy. Huom. Tapahtumaan osallistuvat eivät ole tapaturmavakuutettuja tapahtuman järjestäjän toimesta. Ruokailuista ja maksullisista toiminnoista osallistujat huolehtivat itse.

Tervetuloa talvipäivään, joka on suunnattu kaikille liikunnasta ja ulkoilusta kiinnostuneille!

Sari Kuivas
Suomen Vammaisurheilu ja –liikunta VAU ry
(alueyhteyshenkilö Oulu-Kemi-Raahe-Tornio)
sari.kuivas@vammaisurheilu.fi

Tulevan tapahtuman järjestelyistä vastaavat: Virpiniemen liikuntaopisto, Oulu Oulun kaupunki, Haukiputaan kunta, Kiimingin kunta,  Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry, Pohjois-Pohjanmaan liikunta ry, Malike, , Oulun Invalidien Yhdistys ry • Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry • Näkövammaiset Lapset ry • Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry, Munuais- ja maksaliitto ry • Oulun Seudun CP-yhdistys ry • Oulun Seudun Soveltava Toiminta ry • Oulun Judokerho ry • Alarmi Stables • Oulun Miekkailuseura Ry