"Inbody-testaus herätti näkemään tosiasiat"

2.3.2012

Oulussa Raksilan Uimahallilla helmikuussa järjestetty kaksiviikkoinen terveysmittaustapahtuma keräsi tuhatkunta kävijää ja testikoneet olivatkin jatkuvassa käytössä.

Oululainen Anne Manninen huomasi terveysmittaustapahtuman etsiessään Liikuntaviraston sivuilta tietoja liikuntatarjonnasta. -En ollut aikaisemmin kuullutkaan Inbodysta, joten uteliaisuudesta lähdin testaukseen, kun samalla käynnillä pääsi myös vesijumppaan hallille, Anne toteaa.

Anne harrastaa aktiivisesti liikuntaa 5 kertaa viikossa, mm. vesijuoksua, vesijumppaa ja Pyrinnön jumppia. -Testitulos pääsi kuitenkin yllättämään. Kehonkoostumusmittaus kertoo kylmät faktat ja tuli heti tunne, että tarttis tehdä jotain, naurahtaa Anne.

Kemistä alun perin kotoisin oleva Pekka Kauhanen tuli mukaan mittaukseen kaverinsa vinkkaamana. -Oulussa on paljon paremmat liikuntamahdollisuudet kuin Kemissä ja liikuntaa tulee harrastettua runsaasti. Terveysmittauksen testitulos oli helppolukuinen ja vertailu on kätevää sen antamien viitearvojen ansiosta, Pekka kertoilee. -Omat lukemat olivat ihan mukavat, joten tästä on hyvä jatkaa liikuntaharrastuksen parissa.

Inbody -mittauslaitteet risteilivät syksyn 2011 aikana eri puolilla Pyhäjokilaaksoa. Vihannin kunnan vapaa-ajanohjaaja Aki Huhtala on junaillut mittauksia jo vuoden 2010 keväästä Vihannissa. Huhtala kertoo, että käytännössä mittausten teko sujuu vaivattomasti. Mittauksissa ei tarvitse juosta eikä muutenkaan liikkua. Mittaus kestää puolesta tunnista kolmeen varttiin.

- Ihmisillä riittää innostusta Inbody-mittaukseen. Mittauksia järjestetään puolen vuoden välein ja kalenteri varataan lähes aina täyteen. Onneksi kenellekään ei silti ole tarvinnut vielä sanoa, ettei mittauksiin enää ole vapaata aikaa.

- Minusta kehonkoostumusmittaus on hyvä keksintö. Sen kautta saa konkreettisesti tietoa kehon lihaskunnosta ja rasvan määrästä. Jos tulokset ovat huonoja, niin kyllä testaus kannustaa pitämään itsestään paremmin huolta. Syömään terveellisemmin ja lisäämään liikuntaa.

Oululaisille avautuu uusi mahdollisuus terveysmittauksiin viikoilla 11-12, jolloin laitteisto kiertää asukastupia. Kaakkurin asukastupa koordinoi kiertoa. Raksilassa ollaan taas viikolla 17. -Varauskalenteri siltä osin löytyy Liikuntaviraston nettisivuilta viikolla 15, kertoo Maakunta Liikkelle -hankkeen projektikoordinaattori Kari Heljasvaara.

Anne Manninen
Pekka Kauhanen
Testipalautetta kuulemassa
OAMK:n reippaat fysioterapiaopiskelijat opettajineen avustivat testauksissa