Eskon puumerkki

2.3.2012

Elämme mielenkiintoista kevättä. Maaliskuun loppuun mennessä päätetään periaatteet tulevasta valtakunnallisesta liikunnan- ja urheilujärjestöistä. Keskeisimpänä asiana on nykyisten valtakunnallisten järjestöjen: Suomen Liikunta ja Urheilun, Nuoren Suomen ja Kuntourheiluliiton yhteistoiminnasta tai jopa yhdistymisestä.

Tuleva rakennemuutos koskee osaltaan myös Pohjois-Pohjanmaan Liikuntaa. Olemme osaltamme toteuttamassa niitä tärkeitä painopisteitä, joiden toimesta etenemme kohti koko liikuntajärjestöjen yhteistä visiota. Ensimmäisenä asiana on seuratoiminnan kehittäminen, jonka toteutus tapahtuu yhteistyöllä eri lajiliittojen kanssa. PoPLi hoitaa seuratoiminnan yleisen kehittämisen ja lajiliitot keskittyvät varsinaiseen urheilutoimintaan. Vastaava työnjako tulee tapahtumaan myös valmentaja- ja ohjaajakoulutuksessa. Me hoidamme ns. yleisosiot ja lajiliitot lajikohtaisen koulutuksen.

Lähivuosien yhtenä isompana toimintana olemme käynnistämässä laaja-mittaista liikuntakiertuetta: On POP Liikkua –viikkoa. Tavoitteena on kiertää kaikki toimialueemme kunnat, joissa toiminnallinen osuus kestää keskimäärin viikon. Jokaiselle päivälle yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa rakennetaan oma liikunnallinen kokonaisuus, joka koskettaa niin lapsia, nuoria kuin myös aikuis-ikäisiä kuntalaisia. Kiertue on uudenlainen tapa kohdata liikunnan, hyvinvoinnin ja kuntayhteistyön merkeissä. Myös kiertueen kontaktimäärät ovat huimat: Kuntia lähes 30, kouluja n. 250, oppilaita n. 30 000, urheiluseuroja lähes 500 ja alueella asuu kaikkiaan n. 400 000 kansalaista. Tavoitteenamme on kohdata mahdollisimman moni alueen asukas. Lisäksi haluamme vaikuttaa ja avustaa siinä, että edellä kuvaamani toiminta voisi jatkua kunnissa vuosittain myös tulevaisuudessa.

Nyt on menossa paras vuodenaika. Pimeys ja kylmyys on väistymässä valon ja lämmön tieltä. Aamuiset pakkaslukemat vähenevät nopeasti auringon lämmössä. Voiko olla parempaa aikaa viettää liikuntaa ulkona, alkavassa keväässä? Suksi luistaa, eikä lipsu - olet sitten ladulla tai mäessä. Luistinkin luistaa, eikä varpaita palele. Kävely sauvoilla tai ilman saa mielen virkistymään.

Eiköhän kaikki lähdetä toteuttamaan legendaariseksi lauseeksi muodostunut Niilo Tarvajärven ohjetta: Ylös, Ulos ja Lenkille!