Terveiset Tervan tieltä

10.6.2019

Mitä Tervan tiellä näkyi? Seurakehittäjä Marko Keskitalon kommentit pyöräilyn jälkeen.

Kyllä pyörän päältä näkee ja kokee paljon enemmän.

Reitin varrelta jäi mieleen etenkin upeat maisemat ja pysähdyspaikat, ystävälliset ihmiset ja pyöräilykulttuurin kehittyminen alueellamme. Toki myös Suomen kesä ja ötökät muistuttivat olemassaolostaan :)

Aiemmat kokemukseni pyöräilystä liittyvät lähinnä maantiepyörällä liikkumiseen joten olen vältellyt sorateitä eli muita kuin asfalttiteitä. Mutta nyt pyöräilessäni upealla Giantin maastopyörällä huomasin, että etenkin maastopyörällä kannattaa liikkua jos haluaa tutustua paremmin kaikkiin alueensa nähtävyyksiin ja maisemiin. Matkan aikana oli aivan upeita maisemia ja tutustumisen arvoisia kohtoiteita. Myös hyviä marjakohteita tuli kartoitettua reitin varrelta :)

Pysähdyspaikosta parhaiten itselleni jäivät mieleen Tyrnävän hieno vanha meijerialue, Rokuan upeat maastot, Vaalasta näkymät Kainuun merelle, Ahmaksen kalevalainen perinnekylä, Muhokselta Motan leirintäalue ja Oulusta Turkansaaren ulkomuseo. Ja tokihan paluu Ouluun tuntui hyvältä pitkän matkan jälkeen.

Jokaisella pysähdyksellä kohtasimme erittäin mukavia ja ystävällisiä ihmisiä jotka edustivat asuinalueensa yhdistyksiä ja kuntia. Oulujokilaaksossa riittää todella paljon tapahtumia ja koettavaa kesän aikana. Kannattaa ehdottamasti lähteä katsomaan ja kokemaan niitä!

Matkallamme kohtasin monia pyöräilyn harrastajia ja ilokseni kaikki moikkasivat takaisin. Me kaikki pyörällä liikkuvat olemme samaa perhettä ja meitä yhdistää liikkumisen ilo. Osa meistä liikkuu nopeammin ja osa hitaammin mutta kaikki me edustamme terveellistä ja ekologista liikkumistapaa.

Matkasta teki haastavan Suomen kesä. Lauantaina oli kuuma, jopa helteiset olosuhteet. Ympärillä välissä jyrisi mutta kohdallemme ei sattunut yhtään sadekuuroa jota ennusteet kyllä lupailivat lähdöstä alkaen. Myös kova vastatuuli vaikeutti kulkuamme. Sunnuntaina ei aamusta tuullut ja oli mukavan lämmintä mutta puolen päivän jälkeen koimme erittäin kovan ukkosrintaman lähelle tulleineen salamaniskuineen ja rankkasateen jonka jälkeen jälleen kova vastatuuli sekä viilentynyt ilma haittasivat liikkumistamme. Mutta riitttävä juoma ja energianlähteet sekä hyvät varusteet ja vaatetus ovat kaikissa näissä olosuhteissa kultaakin arvokkaampia. Niihin kannattaa ehdottomasti panostaa jotta matkanteko on mukavampaa.

Pysähdyksillä huomasin, että ennustukset hyvästä sääskikesästä pitävät paikkansa. Yllätykseksi myös kaikki muutkin ötökät ovat liikkelle samaan aikaan. Niin paarmat kuin märätkin. No näitäkin lintujen ravintoa vastaan pystyy aika hyvin varautumaan kunhan muistaa laittaa ötökkäsuojaa ihoon/vaatteisiin. Sen aurikorasvan lisäksi.

Kaiken kaikkiaan matkastamme jäi erittäin hyvät muistot ja elämykset. Kohtasin matkalla erittäin mukavia ihmisiä joiden kanssa ajatuksemme kohtasivat. Vastaavan tilaisuuden tullessa vastaan lähden ehdottomasti mukaan ja kannusta muitakin tulemaan mukaan matkalle, vaikka vain lyhyemmälle matkalle.

Saimme kerättyä myös hyväntekeväisyyskohteellemme eli Hope Oululle mukavasti tukea:
mm. uusia lasten kypäriä n. 600 euron edestä,
hyväntekeväisyyshuutokaupasta 710 € ja
muita lahjoitustuotteita lapsiperheiden harrastuksiin ja liikuntavälineisiin. Toivottavasti myös lisää näkyvyyttä tärkeälle aiheelle.

Suuret kiitokset kaikille lahjoittajille, tukijoille ja tapahtumaan osallistuneille!

Ja oikein hyvää kesää!

Muistakaahan liikkua, ja pyörällähän se tapahtuu mukavimmin :)