Tervan tien tarina

28.5.2019

Tervan tien pyöräilytapahtuma esiteltiin Rotuaarilla huhtikuun lopussa.

Seurakehittäjämme Marko kertoo tässä lyhyessä kirjoituksessa mistä ja miten idea Tervan tiellä kulkevaan pyöräilytapahtumaan syntyi.

Juttelimme PoPLin aikuisliikunnan kehittäjän Ilkka Kurttilan kanssa loppukesällä 2018 mitä hauskaa voisimme tehdä ja miten samalla saisimme ihmisiä liikkumaan.

Ihailimme muutamia pyöräilytempauksia, joissa oli suoritettu jonkin vedon tai haasteen varjolla pitkäkin pyöräretki. Pyöräilystä juttelimme, koska olemme pyöräilijöitä, Ilkka on aktiivinen harrastaja / työmatkapyöräilijä ja minä entisenä kilpapyöräilijänä harrastelen pyöräilyä lähinnä omaksi ilokseni kesäisin. Ja samalla todettiin, että pyöräily on kasvattanut suosiotaan kovasti Suomessa viime vuosina. Tästäpä saimme idean järjestää pyöräilytapahtuman, jossa pääsisimme itsekin liikkumaan. Tapahtuma olisi ns. matalan kynnyksen tapahtuma, johon vasta-alkajatkin ovat enemmän kuin tervetulleita. Jokaiselle löytyisi oma matkansa, jolla olla mukana, ja vauhti pysyisi rauhallisena. Positiivisia kokemuksia ryhmässä ajamisesta ja kauniista maisemista, elämyksiä tieltä.

Idea lähti kehittymään syksyn aikana, kun meidät kutsuttiin mukaan Tervan tien syttöpäiville. Tilaisuudssa haluttiin kehittää matkailutienä tunnettua Tervan tietä. Ehdotimme tapaamisessa ideaamme ja aloimme suunnittelemaan tapahtumaa koko Tervan tien pituudelle eli Kuhmosta Ouluun. Valitettavasti emme saaneet tuolle tapahtumalle rahoitusta, mutta koska ideamme oli saanut meidät jo lähes pyöräilymatkalle, halusimme toteuttaa tapahtuman, aluksi ainakin pienemmässä mittakaavassa.

Tässä parin päivän aikana suoritettavassa tapahtumassa on samoja elementtejä, kuin tuossa laajemmassakin ideassa. Haluamme aktivoida ihmisiä liikkumaan kanssamme kylästä kylään, haluamme esitellä millaisia tapahtumia alueella on ja mitä harrastusmahdollisuuksia paikkakunnalla on tarjottavana ja haluamme täten tuoda hyvää mieltä ja hyvinvointia tapahtumaan osallistuville ja sen kautta laajemmallekin joukolle. Ja samalla näkee hienoja maisemia ja kohteita, joita ei välttämättä auton ikkunasta näekään.

Tapa, jolla levitämme hyvää oloa on hyväntekeväisyys. Tapahtumamme kautta olemme myös tukemassa Hope -Yhdessä & Yhteisesti ry:n Oulun paikallisosaston toimintaa ja tarjoamassa harrastusmahdollisuuksia vähävaraisten perheiden lapsille. Järjestämme mm. hyväntekeväisyyshuutokaupan ja otamme vastaan lahjoituksia (esim. lasten liikuntavälineitä) pysähdyksien yhteydessä. Kaikki lahjoitukset toimitetaan Hope:lle tapahtumamme jälkeen. Lasten pyöräilykypäriä olemmekin keränneet jo ennen matkaamme. Lisäksi aktivoimme paikallisia yrityksiä olemaan mukana tapahtumassamme ja tukemaan hyväntekeväisyyskohdetta.

Uskomme vahvasti, että huolehtimalla omasta hyvinvoinnista saa voimia kokonaisvaltaisesti arkeensa ja tällöin on paremmat mahdollisuudet auttaa ja huomioida muitakin. Myös niitä, jotka ovat heikommassa asemassa. Liikunnalla on uskomattoman suuri voima ja se vaikuttaa ihmiseen ja hänen ympärillään olevaan yhteisöön suuresti.

 

Oulu, 28.5.2019

 

Marko Keskitalo

seurakehittäjä

Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry