Liikuntakaveri tukee nuorta liikkumisessa

13.8.2020

Liikuntakaveritoiminta on mukava tapa tehdä vapaaehtoistyötä ja liikkua samalla itsekin. NOVA2-hankkeen liikuntakaverikoulutus antaa eväitä vapaaehtoisena toimimiseen.

NOVA2-hankkeessa on koulutettu vapaaehtoisia liikuntakavereita 15–29-vuotiaille nuorille, jotka liikkuvat vähän tai kaipaavat kaveria liikkumiseen. Vapaaehtoinen tukee nuorta liikunnan harrastamisessa esimerkiksi lähtemällä juttuseuraksi kävelylle tai mukaan kokeilemaan uutta lajia.
 
Hanke kouluttaa kaikki vapaaehtoiset. Koulutuksessa käydään läpi vapaaehtoistyön periaatteet, liikuntakaverina toimiminen ja nuoren kohtaaminen sekä mietitään yhdessä liikunnallista tekemistä tapaamiskerroille. Koulutukseen osallistuneet saavat myös Liikuntakaverin työkirjan, johon on koottu yhteystietoja, toimintaohjeita ja vinkkejä liikuntatoimintaan.
 
Projektityöntekijä Heidi Hahtola kertoo, että koulutuksen tarkoituksena on antaa eväitä vapaaehtoistoimintaan ja auttaa ymmärtämään liikkumiseen motivoivia tekijöitä.
 
”Liikuntakaveri ei ole valmentaja tai liikunnan ammattilainen, vaan nuoren vierellä kulkija. Koulutuksessa painotamme erilaisten liikkujien huomioimista ja nuoren toiveiden kuuntelua”, Hahtola kertoo.
 
Matalan kynnyksen liikuntaa yhdessä kaverin kanssa
 
Kunnissa on paljon edullisia tai maksuttomia liikuntamahdollisuuksia, joita myös liikuntakaverikoulutuksessa tuodaan esiin. Koulutuksessa mietitään yhdessä erilaisia mahdollisuuksia liikkumiseen ja tutustutaan kunkin kunnan tarjontaan.
 
”Hankkeena tuemme liikuntakaveriparien harrastamista tarjoamalla mahdollisuuden tutustua kuntien liikuntapalveluihin. Esimerkiksi Oulussa liikuntakaveriparit ovat voineet käydä maksutta uimassa, kuntosalilla ja pelaamassa sulkapalloa kaupungin liikuntapaikoissa”, projektityöntekijä Jenna Ojala kertoo.
 
Kun liikuntapaikka tai -laji on tullut tutuksi liikuntakaverin kanssa, on harrastusta helpompi jatkaa myös yksin. Hikiliikunnan sijaan tärkeintä on kuitenkin mukava yhdessä olo ja liikkumisen tuoma hyvä fiilis.
 
Liikuntakaveritoimintaan ovat tervetulleita kaikki yli 18-vuotiaat vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet. Seuraava liikuntakaverikoulutus järjestetään Oulussa syksyllä 2020 yhteistyössä SPR:n Oulun osaston kanssa:
 
Liikuntakaverikoulutus Oulussa
Aika: 15.9.2020 klo 17-20
Paikka: Punaisen Ristin Oulun osasto, Kainuuntie 1, 90130 Oulu
 
Liikuntakaverina toimivien on suoritettava myös SPR:n ystävätoiminnan peruskurssi. Seuraava kurssi järjestetään 8.9., lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi/event/8155
 
Liikuntakaveritoimintaa toteutetaan koronatilanne huomioonottaen ja siinä noudatetaan viranomaisten antamia ohjeita.